Skocz do zawartości

WHITE'S model 6000/Di PRO PLUS

maeco

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
mam pytanie o wykrywacz WHITE'S model 6000/Di PRO PLUS. Jakie ma parametry, jak sprawuje się w terenie i generalnie, czy warto go zakupić za 1300 PLN?
Napisano
Jeśli tylko jest w przyzwoitym stanie, możesz brać z zamkniętymi oczami. Poszukiwacz to zbiór dwuelementowy - detektor + człowiek. W przypadku Whitesa przynajmniej jeden z tych elementów jest gwarantowany. Jak wykrywacz sprawuje się" w terenie w decydującej mierze zależy od jego użytkownika. Pozdrawiam
Mrand
Napisano
A jak z obsługą takiego sprzętu, bardzo skomplikowana? Jest to naprawdę dobry wykrywacz? Jestem przed zmianą wykrywki i na razie zbieram wszystkie możliwe info o kilku modelach.Głównie na drobnicę.Czy można ten model porównywać w jakiś sposób z Tesoro Conquistador?
Pozdrawiam
Radi
Napisano
Jest to moim zdaniem jeden z najlepszych wykrywaczy. To właśnie on wyznacza klasę i to raczej do niego można porównywać inne sprzęty. Dla człowieka myślącego obsługa jest jasna i oczywista jak reakcja tego detektora na przedmioty metalowe :) Tu nie od rzeczy będzie dodać, używam Whitesa już ponad 5 lat i ciągle jestem z niego tak samo zadowolony. Pozdrawiam
Mrand
Napisano
witam

tylko pamietaj ze w tym modelu co chcesz zakupic (tak mi sie przynajmniej wydaje ze chodzi o tego z allegro )
tak jak patrze to ma sonde bm ds 950 ale ta uszczelniana papierem czy jakos tak i sonda chyba nie jest wodoszczelna
(zreszta jest jakies dziwny paltocik na nia chyba niby chroniacy przed zalewaniem woda )
ale te watpliwosc co do sondy na bank rozwieje Mrand
pozdrawiam
gwene
Napisano
Witam i dziękuję za cenne uwagi. Myślę, ze jeśli zmieszczę się „w kasie” to właśnie ten wykrywacz kupię. Mam jeszcze pytanie odnośnie cewki. Jeśli sonda bm ds 950 nie jest wodoszczelna, to jaki jest ten patent na zabezpieczenie jej przed wilgocią? Ewentualnie jaki jeszcze sondy i w jakiej cenie polecacie do tego modelu wykrywacza?
Pozdrawiam
Napisano
witam
chcialbym uscislic ze chodzilo mi o ta sztuke ktorej aukcja zostala przedwczesnie zakonczona
6000 di pro (wersja starsza niebieska ) cewka bm ds 950 z naklejka niebieska (nie jasno niebieska)

co do uszczelnienia to nie mam takiej wiedzy ale wydaje mi sie ze da sie jakos zrobic bo jedyne miejsce gdzie woda moze sie dostawac do takiej cewki to tylko wejscie na kabel
Napisano
Rzeczywiście, starsze sondy BlueMax 950 (z niebieską nalepką i gumowym przepustem) nie były w 100% szczelne. Sprawa dotyczyła jednak przypadków poszukiwania w wodzie gdy cewka mogła być ciągle zanurzona przez godzinę lub więcej. Wówczas poprzez gumowy przepust dostawała się wilgoć i nasączała taśmę papierową, która wewnątrz sondy pełniła rolę izolatora. Skutek był łatwy do przywidzenia. Jedyny sposób suszenia takiej cewki polegał na przepuszczaniu przez uzwojenia niewielkiego prądu stałego. Zwoje spełniały wówczas rolę delikatnej grzałki. Suszenie powinno trwać kilka dni. Jeśli cewka nie jest zanurzana pod wodę to nie ma żadnego ryzyka zawilgocenia. Gdy ktoś niedowierza powinien sobie kupić w sklepie wędkarskim klej Stormsure" (do klejenia woderów) zakleić przepust po wierzchu i będzie miał problem załatwiony na długi czas. Pozdrawiam
Mrand
Napisano
Dziękuję wszystkim za pomoc w podjęciu decyzji. Niestety aukcja faktycznie została zakończona przed czasem i teraz muszę szukać innego egzemplarza. A może jakieś inne propozycje odnośnie zakresu cenowego do 1500 PLN? Biorę pod uwagę również sprzęt używany.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie