Skocz do zawartości

Limanowa

ARQ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy kopał ktos w okolicy Limanowej lub Bochni? Napiszcie czy warto tam jeszcze jechac z góry dziekuje. Pozdrawiam
Napisano
Witam!
Coś zawsze znajdziesz ,ale na wiele nie licz.Teren jest mocno zurbanizowany,choc oczywiscie pozostałości w terenie też się trochę znajdzie. Na przyklad w okolicy Rajbrotu poteżnie rozgalęzione okopy z 1914-15 ,ale zmimo całodziennej penetracji wychodzi najwyzej parę łusek.
Ale oczywiście nie należy ustawać w poszukiwaniach. Natomiast tak pięknych cmentarzy pierwszowojennych nie zobaczysz nigdzie indziej, jak tam czy w Beskidzie Niskim.
Pozdrawiam!
lokfan
Napisano
Na co musisz zwrocic uwage, jest to zmiana nazw poszczegolnych szczytow na mapach, lub tez bledy w ich nazywaniu.
Tzn, wg opisow walk, szczyt o danej nazwie mial byc szturmowany, tymczasem znaleziska sa na innym obok.
Generalnie okolica ladna, warto sie przejachac.
Napisano
A okolice Łapanowa i Sobolowa jak sie prezentuja pod kątem poszukiwan?? Co do Rajbrotu to niby można cos trafic ale nie koniecznie w okolicach okopów
Napisano
Mietku szukałes w tamtych stronach? Przeczytałem kilkanascie opisów walk i przejzałem kilka mapek, fakt jest kilka róznic. lokfan a Ty duzo razy tam byłes?? wiesz ja pochodze z Dukli i zdarzyło mi sie szukac na lini Karpat, czesto gesto bywało że przez kilka dni szukania w miejscu gdzie żekomo rozegrała sie bitwa nie wychodziło nic poza nedznym bagnetem i kilogramami amunicji i łusek, przekopałem chyba wszystkie okopy w danym miejscu, a jak sie pózniej okazało 500 metrów dalej na praktycznie płaskim terenie było duuuzo ciekawych rzeczy, klamrami to można było sciane obłożyc, a bagnety to na kilogramy no i wiele innych ciekawostek. Wiec nie zawsze tam jest cos ciekawego gdzie okopy....
Napisano
Witam!
ARQ - wiadomo,że kto szuka ten znajdzie. teren ten jest mi dość dobrze znany , co do Łapanowa to okolice są też obiecujące jeśli idzie o 39 r. w końcu ta okolica, to miejsce wycofywania się 10 Brygady Kawalerii Maczka. Choć były to raczej potyczki niż regularne walki.No a z innych ciekawostek to w tym terenie spadło też parę samolotów .
Pozdrawiam!
lokfan
Napisano
lokfan dzieki za info ale chodzi mi głównie o I czesc wojny :)bo druga juz mi sie znudziła po ostatnim wypadzie na granice polsko-słowacka gdzie dzieki Bogu potrzciwy człowiek ze wsi ostrzegł mnie przed policją kryminalna i SG które od pewnego czasu polowały w tamtych stronach na wszystkich z wykrywkami po tym jak koles koło Jasła wysadził sie granatem, i trzeba było sie kilku fantów pozbyc a było kilka obiecujących :( wiec przerzucam sie na I.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie