mietek Napisano 11 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2005 Witam, jakie modele lornetek (i lunet) byly uzywane przed i w 1939 roku?Moze jakies fotki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 11 Kwiecień 2005 Share Napisano 11 Kwiecień 2005 np. używano takiej-moja ma uszka drobione w partyzantce bo tam trafiła po kampanii wrześniowej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 11 Kwiecień 2005 Share Napisano 11 Kwiecień 2005 2ga fota... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 11 Kwiecień 2005 Share Napisano 11 Kwiecień 2005 a to futerał francuskiej 1szo wojennej lornety która w 39 we wrześniu używana w 10BK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 11 Kwiecień 2005 Share Napisano 11 Kwiecień 2005 no i sama lorneta jest od znajomego którego dziadek służył w 10BK i wrócił do domu z kampanii z taką lornetą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 11 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 11 Kwiecień 2005 Dzieki, jakie bicia sa na lornecie?Mozna prosic o podawanie, poza fotkami, oznaczen i nazwy producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 11 Kwiecień 2005 Share Napisano 11 Kwiecień 2005 Na lornecie standardowej pisze tak:na lewej części:H.Kolberg i Ska Warszawa WP a na prawej 6x30 15857 i orzełek wybity....na francuskiej natomiast jest tylko nazwa producenta:RAISME PARIS i pod spodem literki M G no i tak jak widać na foto na futerale napisane ZW 25 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 11 Kwiecień 2005 Share Napisano 11 Kwiecień 2005 a tak jak już jesteśmy w temacie...nie etatowa lornetka wojskowa z 2 RP ale miała na 100%tyle wspólnego z wojskiem że została odebrana przez polskiego żołnierza bolszewikowi w czasie wojny w 1920 roku-nie wiem czy żołnierz sowiecki dużo przez nią widział przed jej stratą bo to zwykła teatralna lorneteczka,ale pewnie kierował się zasada że na bezrybiu i rak ryba:)niestety żadnych bic się nie doszukałem...ps jeśli iteresują Cię stare lornetki to mam jeszcze kilka sztuk:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 12 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 12 Kwiecień 2005 fajnie :)Zainteresowalo mnie, bo kupilem wlasnie 5 tomow historii 1 wsw, po angielsku. Wydane 1914-16, sa tam roznie ciekawe lunety i lornetki, wiec chcialem zobaczyc co sie ostalo w 2RP, szczegolnie z 1 wojennych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chrumiś Napisano 12 Kwiecień 2005 Share Napisano 12 Kwiecień 2005 Jezeli w temacie lornetek, to ostatnio dostałem jedną lornetke, a ze na lornetkach ni w zab sie nie znam, to prosiłbym o jakieś wskazówki. Dostałem ja od goscia, dobry znajmoy, ktory powiedział mi ze tej lornetki używał jego ojciec podczas wojny z bolszewikami. Z tym ze ta lornetka ktora zaprezentuje mi przynajmniej przypomina te drugo wojenne, ale moge sie mylic. Z tym ze gosc ten walczył tez pozniej w powstaniu warszaskim, wiec taka lornetka mogła byc tez z tego okresu, on moze twierdzic ze to pierwszo wojena, ale w cale moze tak nie byc. Ja nie wiem, ale wiem ze napewno ktos z forum rozwiaze moje watpliwosci. Lornetka ma bicia CARL ZEISS JENA, a nad tym napisem U.K.(jakis cherb)19.7.16, to na lewym okularze, na ddugim MARINEGLASS 618187 i powiekszenie 6x"Jest jeszcze do niej futerał, ma bicia, z lewej strony cos w podobie do bicia wafentamta, na srodku wieczka duza litera I, a z prawej HENSOLOT ponizej WETZLAR. I to tyle jezeli chodzi o bicia. Bede bardzo wdzieczny za wszelkie info:) Zaraz powklejam zdjecia, zaczynajac od futerału:)Pozdro Chrum:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chrumiś Napisano 12 Kwiecień 2005 Share Napisano 12 Kwiecień 2005 foto 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chrumiś Napisano 12 Kwiecień 2005 Share Napisano 12 Kwiecień 2005 foto 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chrumiś Napisano 12 Kwiecień 2005 Share Napisano 12 Kwiecień 2005 foto 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chrumiś Napisano 12 Kwiecień 2005 Share Napisano 12 Kwiecień 2005 No to był futerał, a zapomnialem futeral jest skorzany. Teraz fotki lornetki.foto 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chrumiś Napisano 12 Kwiecień 2005 Share Napisano 12 Kwiecień 2005 foto2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chrumiś Napisano 12 Kwiecień 2005 Share Napisano 12 Kwiecień 2005 foto 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chrumiś Napisano 12 Kwiecień 2005 Share Napisano 12 Kwiecień 2005 foto 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chrumiś Napisano 12 Kwiecień 2005 Share Napisano 12 Kwiecień 2005 ostatnie, Pozdrawiam Chrum:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 12 Kwiecień 2005 Share Napisano 12 Kwiecień 2005 OK to dorzucę jeszcze 2 lornetki-wprawdzie nie wiem czy miały coś wspólnego z wojskiem w 2RP ale napewno od czasów 2rp są na terenie Polski i pamiętają czasy pierwszej wony a podejrzewam że i wcześniejsze...futerał lornetki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 12 Kwiecień 2005 Share Napisano 12 Kwiecień 2005 fabrykowany w Wiedniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 12 Kwiecień 2005 Share Napisano 12 Kwiecień 2005 i lornetka ze środka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 12 Kwiecień 2005 Share Napisano 12 Kwiecień 2005 a oto druga lornetka wykonana ze srebrzonego mosiądzu-ma w sobie nawet mały kompas-i wygrawerowane nazwisko-chyba właściciela/?/J Haser. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 12 Kwiecień 2005 Share Napisano 12 Kwiecień 2005 I futerał od niej.lunet niestety nie posiadam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 15 Kwiecień 2005 Autor Share Napisano 15 Kwiecień 2005 Dzieki, ciekawa czy to ZW25 to mial byc WZ25?MG - czy nie jest to skrot Ministerstwo Wojny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 17 Kwiecień 2005 Share Napisano 17 Kwiecień 2005 Hm...jest jak byk zw25-nie mam pojęcia czemu tak...a to mg ministerstwo wojny-hm...moze i masz rację jakoś wcześniej tegoś po francusku nie zkojarzyłem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.