Skocz do zawartości

obozy jenieckie dolny slask

kunitzer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Z moich informacji wiem tylko ze obóz jeneicki był we wrocławiu przy ulicy Hauke-Bosaka. Ale czy to był niemeicki czy rosyjski tego nie weim.

pzdr
Sanshin
Napisano
na początku byli przetrzymywanie w prowizorycznych obozach najeczęściej przy stacjach kolejowych , przynajmniej ja znam kilka takich miejsc, później więzieni byli w byłych niemieckich obozach jenieckich - chyba też przejsciowo.
Ciekawe jest to że np mam prawie pewne informacje że jeńców przetrzymywano w GrossRosen , a muzeum w obozie nie ma takich informacji?? Może były to tylko tygodnie przed zakonczeniem wojny??
Napisano

Witam
O ile pamiętam to ówczesna władza organizowała coś co się nazywało „obozy pracy”.
Przetrzymywani byli tam nie tylko jeńcy niemieccy, ale również np. Ukraińcy oraz Polacy.
Jednym słowem więc, ludzie którzy nie tylko byli faktycznymi przeciwnikami w skończonej właśnie wojnie, ale generalnie według decydentów byli „wrogami państwa”.
Takie obozy znajdowały się np. w Tarnowskich Górach, Bytomiu, Będzinie, Siemianowicach, Żywcu, Bielsko-Białej, Kuźni Raciborskiej, Nysie, Głuchołazach i wielu, wielu innych miejscowościach.
Podsyłam również fotkę z Jaworzna na Śląsku, gdzie w latach 1945-56 istniał Centralny Obóz Pracy.
Pozdrawiam, MAB

Napisano
Kiedyś była już na ten temat dyskusja na forum, odsyłam więc do niej - http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=25627#25650

Na marginesie mogę dodać, że rok temu w którymś z numerów Śląskiego Kwartalnika Historycznego Sobótka" ukazał się artykuł Grażyny Trzaskowskiej o grobach żołnierzy niemieckich we Wrocławiu i była tam m.in. informacja, że na Psim Polu spoczęło ok. 7 tys. żołnierzy niemieckich, którzy zmarli wskutek epidemii (tyfusu chyba) w obozie jenieckim, który powstał tam po kapitulacji Festung Breslau.

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
w świętoszowie były i są poligony i jednostki wojskowe , teren jest dosłownie zasyfiony różnym porosyjskim szmelcem- o ile nie jest to teren wojskowy. W okolicachŚwiętoszowa było kilka obozów jenieckich , niedaleko Żagan Żary a o tych miejscowościach jako obozach chyba słyszałeś.
Napisano
Jest świetna książka na temat obozów w rejonie świętoszowa Historia obozów jenieckich w Świetoszowie" autor Jerzy Horyna.Polecam zdobyć świetna sprawa.
  • 1 month later...
Napisano
Słyszałem ze był jakiś obóz koło Jaroszowa (za Strzegomiem)jeńcy pracowali tam na terenie odkrywki może ktoś wie coś wiecej , byłbym wdzieczny :)
Napisano
Jeńcy z Lubania trafili najpierw do obozu w Świętoszowie. Następnie w październiku 1945 roku przeniesiono znaczną ich część do Żagania (na trzy dni)i dalej transportem kolejowym do kopalni na Śląsk. Ci, którzy pozostali w Świętoszowie wykorzystywani byli do różnych prac fizycznych w garnizonie i na poligonie. Wielu z nich zmarło.
Napisano

Oczywiście mam i znam ,,Historię obozów jenieckich w Świętoszowie.155 jeńców zmarło w obozie w Lubaniu i są pochowani na terenie ogródków działkowych za koszarami.Niektórzy w żołnierskich szafach na ubrania.Na zdjęciu garnek niemieckiego jeńca Toni Jonika z Lubieszowa ze scenami z obozu w Lubaniu.Ładny album z rysunkami jeńców z tego obozy posiada niemiecki mieszkaniec Lubania, ale nie udostępnia go. Więcej o tym obozie w książce ,,Lubań 1945r. Ostatnie zwycięstwo III Rzeszy."

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie