Dykta Napisano 8 Kwiecień 2005 Autor Napisano 8 Kwiecień 2005 Witam,chciałbym delikatnie oczyścić uchwyt sakw na bagażnik do motocykla. Uchwyt wykonany jest z elementów żeliwnych i stalowych połączonych ze sobą. Zachowało się bardzo dużo oryginalnej farby, ale jest też rdza. Z tym że nie jest to zwykły nalot rdzy, a mniejsze i większe ,,strupy''. Występują one tylko na elementach stalowych, a jedynie kilka drobnych przyczepiło się do żeliwa. Nie chcę przeprowadzać auto- czy elektrolizy, a jedynie jakoś zmiękczyć te strupy, tak by ładnie odeszły.Ma ktoś jakieś pomysły?Pozdr.Piotrek
Cyrograf15 Napisano 8 Kwiecień 2005 Napisano 8 Kwiecień 2005 Takie miejscowe wykwity najczęściej wysępują na metalach pokrytych chromem lub niklem. Czy pod lakierem nie ma takiej powłoki?
Dykta Napisano 8 Kwiecień 2005 Autor Napisano 8 Kwiecień 2005 Nie, na 100% nie ma. Ten fant to wykopek. Co prawda w super stanie, i tylko miejscami pokryty tymi strupami. Nie wiem z jakiej gleby był wyciągnięty, ale widziałem już kiedyś coś takiego na wykopkach.Pozdr.Piotrek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.