rav79 Napisano 4 Kwiecień 2005 Autor Napisano 4 Kwiecień 2005 Jeżeli by ktoś uprzejmy mógł udzielić jakiś info na temat jakiś ciekawostek powojennych w okolicach i w samym Wyszkowie, ewentualnie ktoś by szukał do kompanii kogoś z tych okolic na wyjazdy to chętnie. Ja słyszałem tylko o pozostałosciach okopów w jednej wiosce pod miastem nad samym Bugiem... ale teraz podbno teren zalany, a słyszałem, że dziewiczy ;)Pozdrawiam
kraw2 Napisano 18 Kwiecień 2006 Napisano 18 Kwiecień 2006 rav79 którą masz na myśli wioskę pod Wyszkowem dziewicza z okopami
TIX Napisano 18 Kwiecień 2006 Napisano 18 Kwiecień 2006 Skuszew - 18 czołgów unieruchomionych po przeprawie :-) teren bagienny, podmokły, rozlewisko Bugu
TIX Napisano 18 Kwiecień 2006 Napisano 18 Kwiecień 2006 a w samym wyszkowie tuż obok mostu stoi jakas armatka :)
SirPolo Napisano 18 Kwiecień 2006 Napisano 18 Kwiecień 2006 hmm. ciekawe, mieszkam pod Serockiem, a co najwyżej (jeśli chodzi o Wyszków i okolice) szukam w Popowie. Jest tam sporo okopów i kilka stanowisk ckm'ów, gdzie łuski można na kilo kopać. a o miejscu, w którym podobno stoją czołgi nic mi nie było wiadomo. jeśli można, to proszę o szczegółowe informacje;)
kraw2 Napisano 18 Kwiecień 2006 Napisano 18 Kwiecień 2006 koło mostu to stoi ta armatka już od jakiś 25 lat trochę ją wandale parę razy zniszczyli, a w okolicy Skuszewa nad Bugiem jest teraz jakaś kopalnia piasku na całkiem sporym terenie. Ciekawe czy jak tam ten piach kopią to czy na coś ciekawego natrafili
TIX Napisano 19 Kwiecień 2006 Napisano 19 Kwiecień 2006 Między kopalnią a mostem mieszkają moi znajomi :) wiec informacja z pierwszej ręki- z piachu wyłażą duże urwiłapy - najciekawszy teren jest dalej ale teraz woda :/ co gorsze podobno tam mają robić obwodnice Wyszkowa i wogóle przysypią wszystko.
rav79 Napisano 19 Kwiecień 2006 Autor Napisano 19 Kwiecień 2006 W 39' w czasie forsowania Bugu poległo podobno około 300 wermachtowców, którzy zostali pochowani w Rybienku i Wyszkowie. Forsowanie miało miejsce na wysokości Drogoszewa. Ciekawe co koryto rzeki odpowiedziałoby na magnes? :)
TIX Napisano 19 Kwiecień 2006 Napisano 19 Kwiecień 2006 Rybienko to druga strona miasta - tam nie łaziłem. Mówisz o okolicach mostu kolejowego ?
rav79 Napisano 19 Kwiecień 2006 Autor Napisano 19 Kwiecień 2006 Mówię o miejscu oddalonym od mostu o jakiś kilometr, półtora na południowy zachód od mostu kolejowego. Zresztą po obu stronach rzeki. Po połudnowej stronie raczej ciężko szukac w ziemi bo to są staorzecza Bugu zarośnięte i okresowo zalane. Myślałem za to o szukaniu w rzece.
SirPolo Napisano 20 Kwiecień 2006 Napisano 20 Kwiecień 2006 nie kończcie kariery tego forum! jest ono b. ciekawe, szczególnie dla tych, którzy mieszkają w pobliżu. wklejajcie fotki swoich znalezisk z tych terenów i podawajcie dokładne namiary na miejsca do szukania, a może się wybierzemy tam razem;)pzdr SirPolo
onufry Napisano 20 Kwiecień 2006 Napisano 20 Kwiecień 2006 w sumie to niedaleko mostu sa groby zolniezy.
SirPolo Napisano 20 Kwiecień 2006 Napisano 20 Kwiecień 2006 osobiście obecnie nie mam wykrywacza (dopiero w wakacje będę miał, albo na dzień dziecka:D przymierzam się do kupna Garretta GTP 1350) grobów wojskowych raczej nie chciałbym rozkopywać, raczej coś w terenie (np. miejsca opisane wyżej na forum)
TIX Napisano 20 Kwiecień 2006 Napisano 20 Kwiecień 2006 Czy te groby są oznaczone ? Wiadomo że nikt nie bedzie trupów rozkopywał ! Ci co to robia to zwykłe świnie !
onufry Napisano 21 Kwiecień 2006 Napisano 21 Kwiecień 2006 Podanie informacji o grobach, niebylo wskazowka do kopania w nich!!Tak stoja krzyze.W sumie to moze przesadzam o grobach, ale jeden jest napewno:)Pytalem sie goscia to powiedzial, ze jest ich pelno w tej okolicy:)
SirPolo Napisano 22 Kwiecień 2006 Napisano 22 Kwiecień 2006 przepraszam, za moje podejżenia;) mam nadzieję, że nie jest wielu takich, co je rozkopują.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.