Skocz do zawartości

Okolice Wyszkowa - zna ktoś coś ciekawego??

rav79

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Jeżeli by ktoś uprzejmy mógł udzielić jakiś info na temat jakiś ciekawostek powojennych w okolicach i w samym Wyszkowie, ewentualnie ktoś by szukał do kompanii kogoś z tych okolic na wyjazdy to chętnie. Ja słyszałem tylko o pozostałosciach okopów w jednej wiosce pod miastem nad samym Bugiem... ale teraz podbno teren zalany, a słyszałem, że dziewiczy ;)
Pozdrawiam
  • 1 year later...
Napisano
hmm. ciekawe, mieszkam pod Serockiem, a co najwyżej (jeśli chodzi o Wyszków i okolice) szukam w Popowie. Jest tam sporo okopów i kilka stanowisk ckm'ów, gdzie łuski można na kilo kopać. a o miejscu, w którym podobno stoją czołgi nic mi nie było wiadomo. jeśli można, to proszę o szczegółowe informacje;)
Napisano
koło mostu to stoi ta armatka już od jakiś 25 lat trochę ją wandale parę razy zniszczyli, a w okolicy Skuszewa nad Bugiem jest teraz jakaś kopalnia piasku na całkiem sporym terenie. Ciekawe czy jak tam ten piach kopią to czy na coś ciekawego natrafili
Napisano
Między kopalnią a mostem mieszkają moi znajomi :) wiec informacja z pierwszej ręki- z piachu wyłażą duże urwiłapy - najciekawszy teren jest dalej ale teraz woda :/ co gorsze podobno tam mają robić obwodnice Wyszkowa i wogóle przysypią wszystko.
Napisano
W 39' w czasie forsowania Bugu poległo podobno około 300 wermachtowców, którzy zostali pochowani w Rybienku i Wyszkowie. Forsowanie miało miejsce na wysokości Drogoszewa. Ciekawe co koryto rzeki odpowiedziałoby na magnes? :)
Napisano
Mówię o miejscu oddalonym od mostu o jakiś kilometr, półtora na południowy zachód od mostu kolejowego. Zresztą po obu stronach rzeki. Po połudnowej stronie raczej ciężko szukac w ziemi bo to są staorzecza Bugu zarośnięte i okresowo zalane. Myślałem za to o szukaniu w rzece.
Napisano
nie kończcie kariery tego forum! jest ono b. ciekawe, szczególnie dla tych, którzy mieszkają w pobliżu.
wklejajcie fotki swoich znalezisk z tych terenów i podawajcie dokładne namiary na miejsca do szukania, a może się wybierzemy tam razem;)

pzdr SirPolo
Napisano
osobiście obecnie nie mam wykrywacza (dopiero w wakacje będę miał, albo na dzień dziecka:D przymierzam się do kupna Garretta GTP 1350) grobów wojskowych raczej nie chciałbym rozkopywać, raczej coś w terenie (np. miejsca opisane wyżej na forum)
Napisano
Czy te groby są oznaczone ? Wiadomo że nikt nie bedzie trupów rozkopywał ! Ci co to robia to zwykłe świnie !
Napisano
Podanie informacji o grobach, niebylo wskazowka do kopania w nich!!
Tak stoja krzyze.
W sumie to moze przesadzam o grobach, ale jeden jest napewno:)
Pytalem sie goscia to powiedzial, ze jest ich pelno w tej okolicy:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie