Skocz do zawartości

Monetka

Piorek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,
czy ktos moze orientuje sie co to za monetka? Bede wdzieczny za pomoc w ustaleniu jej wieku, z gory dziekuje za pomoc:)
Piorek

Napisano
Czesc,
wiesz ze niepijam ;) A wnioski z tego fanta jedne - trzeba wyjsc z lasow, odpuscic militarke i troche sie w moniakach podszkolic:)
A powaznie to wlasnie koncze urlop i narazie dlugo dlugo bedzie brakowalo czasu zeby gdzies polazic...
Napisano

ta fotka bedzie chyba lepsza, zrobiona pod katem. I juz tradycyjne pytanie - co to za moneta i na jaki okres mozna ja datowac.
Z gory dzieki za pomoc:)

Napisano
Widzę ,że nowy sprzęt zaczyna Ci się podobać.
Twoja moneta to GROSZ miedziany Augusta III Sasa równowartość 3 szelągów przypuszczalnie z ok.1754r musisz sobie dopatrzeć. Średnica 21,6mm waga 3,58gr tyle odnośnie szczegułów
Pozdrawiam
Napisano
Dziekuje Waldku,
ta monetka jest strasznie wytarta i praktycznie nic na niej niewidac:/ Sprawdzalem srednice i wyszlo 20mm a widoczne krzywizny to wynik dzialania mojego wspanialego aparatu ale jestem pewnien tych 20mm.
A co do wykrywki, mam do Ciebie kilka pytan poszly na priva...
Pozdrawiam
Piorek
Napisano
Na GG się nie dogadamy bo pracuje teraz bez kompa i prawie zawsze do ok 16. Pisz na maila.
Co do monety to widać wystarczająco aby ją rozpoznać. 21,6mm to dane katalogowe, ale w rzeczywistości mogło być i 20mm sam mam kilka i każda inna
Pozdrawiam
  • 3 weeks later...
Napisano
Ta boratynka miestety jest z jednej strony mocno zniszczona, gdyby nie była, to hoho, może ze 3 zety mógłbyś za nią wyciągnąć...
Dla ułatwienia dodam że gdyby wykopać wszystkie boratynki to średnio co 6 osoba na świecie dostała by po jednej, a z fałszywkami 2 razy więcej osób.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie