obert8 Napisano 28 Marzec 2005 Autor Napisano 28 Marzec 2005 Witam temat to juz oklepany ale mam propozycje dla kolegow z wieloletnim doswiadczeniem Panowie coraz wiecej mlodych ludzi lazi z wykrywkami moze starsi koledzy podziela sie doswiadczeniem i rada czego ci mlodsi koledzy powinni sie wystrzegac bo przeciez nie raz trafia na urwilapke zaczynajac od zwyklych naboi karabinowych nie mowiac o reszcie rozrywek np czy naboj karabinowy jest niebespieczny itp pzdr obert8
Monti Napisano 28 Marzec 2005 Napisano 28 Marzec 2005 Najważniejsze jest to,abyś po lokalizacji miejsca wykrywaczem nie kopał dokładnie tam gdzie sygnał, a lekko z boku. Nigdy nie wiadomo na co sie trafi.Odkopywac warstwami,nie rzucać znaleziskiem jesli nie wie sie co to jest. I nie uderzać saperka/szpadlem/łopatą*(*-niepotrzebne skreslić).Unikać miejsc gdzie były magazyny broni.I najlepiej wziąść na wyprawę znajomego sapera lub kogoś kto ma już doświadczenie,albo nie szukac w miejscach gdzie mogą być niewypały,tak będzie najprościej:).
HERWOLF Napisano 28 Marzec 2005 Napisano 28 Marzec 2005 racja zabierać ju ze sobą osobe z wiekszym stażem =jeśli chodzi o moje województwo to chetnie pomoge młodym pozdrawiam
julianni Napisano 28 Marzec 2005 Napisano 28 Marzec 2005 Panowi rozumiem ze to temat istotny ale ilosc watkow z jego obecnoscia powinnismy ograniczyc. Kontynuujmy poprostu stare...Ile mozna pytac o to samo, lepiej skupic sie na jednym i zgromadzic w nim wszystko...świąteczne jeszcze 4 minuty pozdrowienia :]
obert8 Napisano 29 Marzec 2005 Autor Napisano 29 Marzec 2005 ale stare pogubily sie w tematach a na pocsatku sezonu mozna by je przypomniec ale jak chcecie pzdr obert8
jack61 Napisano 29 Marzec 2005 Napisano 29 Marzec 2005 Kolego julianni tematów poruszających sprawy bezpieczeństwa na poszukiwaniach nigdy + NIGDY NIE POWINNIŚMY OGRANICZAĆ.Czy temat np: Znalazem nieśmiertelnik pomocy w rozszyfrowaniu jest ważniejszy od tematu NOWY SEZON NIEWYPAŁY.Moze te kilka wypowiedzi w temacie niewypałów pozwoli nauratowanie zdrowia jakiemuś poszukiwaczowi. Pzdr Jack61
julianni Napisano 30 Marzec 2005 Napisano 30 Marzec 2005 koledzy! mnie jedynie chodzi o to aby stworzyc jeden wątek który zbierze wszystkie znane nam informacje dotyczace bezpieczeństwa. Poprostu uwazam ze łatwiej by było trzymać wszystko w jednej szufladzie i w razie czego wiedziec gdzie szukac.
julianni Napisano 30 Marzec 2005 Napisano 30 Marzec 2005 dodam jeszcze ze sam kiedy wykopuje ozrywke" jesli to mozliwe zakopuje ja glebiej i kilka centymetrów na nia umieszczam czerwona folie i zakopuje.Wiec jesli trafice na takowa - zostawcie!
Voucur Napisano 31 Marzec 2005 Napisano 31 Marzec 2005 Pomysł dobry.Ja sam o ile to możliwe gromadzę niebezpieczne materiały w jednym miejscu i to takim którego nie sposób znaleźć wykrywaczem np. pod trudno dostępnym drzewem (niska sosna) albo tam gdzie duże skupisko metalu (zbrojenie) uniemożliwia detekcję. Chodzi oczywiście o miejsca gdzie chodzę często i dużo tego występuje np. tereny wysadzisk. Przyjdzie czas, dam namiary saperom. Jeśli chodzi o przypadkowe znaleziska w środku lasu (pojedyncze) to pomysł z folią jest dużo lepszy bo trudno żeby to targać np. kilka kilometrów do najbliższej drogi. Jeśli folia" się przyjmie to będzie ok. Gorzej jak ludzie nie wiedzący o co chodzi będą kopać głębiej. Pozdro.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.