Skocz do zawartości

NOWY SEZON NIEWYPALY !!!!!!!!

obert8

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam temat to juz oklepany ale mam propozycje dla kolegow z wieloletnim doswiadczeniem Panowie coraz wiecej mlodych ludzi lazi z wykrywkami moze starsi koledzy podziela sie doswiadczeniem i rada czego ci mlodsi koledzy powinni sie wystrzegac bo przeciez nie raz trafia na urwilapke zaczynajac od zwyklych naboi karabinowych nie mowiac o reszcie rozrywek np czy naboj karabinowy jest niebespieczny itp pzdr obert8
Napisano
Najważniejsze jest to,abyś po lokalizacji miejsca wykrywaczem nie kopał dokładnie tam gdzie sygnał, a lekko z boku. Nigdy nie wiadomo na co sie trafi.Odkopywac warstwami,nie rzucać znaleziskiem jesli nie wie sie co to jest. I nie uderzać saperka/szpadlem/łopatą*(*-niepotrzebne skreslić).Unikać miejsc gdzie były magazyny broni.I najlepiej wziąść na wyprawę znajomego sapera lub kogoś kto ma już doświadczenie,albo nie szukac w miejscach gdzie mogą być niewypały,tak będzie najprościej:).
Napisano
Panowi rozumiem ze to temat istotny ale ilosc watkow z jego obecnoscia powinnismy ograniczyc. Kontynuujmy poprostu stare...
Ile mozna pytac o to samo, lepiej skupic sie na jednym i zgromadzic w nim wszystko...
świąteczne jeszcze 4 minuty pozdrowienia :]
Napisano
Kolego julianni tematów poruszających sprawy bezpieczeństwa na poszukiwaniach nigdy + NIGDY
NIE POWINNIŚMY OGRANICZAĆ.
Czy temat np: Znalazem nieśmiertelnik pomocy w rozszyfrowaniu jest ważniejszy od tematu NOWY SEZON NIEWYPAŁY.
Moze te kilka wypowiedzi w temacie niewypałów pozwoli na
uratowanie zdrowia jakiemuś poszukiwaczowi.
Pzdr Jack61
Napisano
koledzy! mnie jedynie chodzi o to aby stworzyc jeden wątek który zbierze wszystkie znane nam informacje dotyczace bezpieczeństwa. Poprostu uwazam ze łatwiej by było trzymać wszystko w jednej szufladzie i w razie czego wiedziec gdzie szukac.
Napisano
dodam jeszcze ze sam kiedy wykopuje ozrywke" jesli to mozliwe zakopuje ja glebiej i kilka centymetrów na nia umieszczam czerwona folie i zakopuje.Wiec jesli trafice na takowa - zostawcie!
Napisano
Pomysł dobry.Ja sam o ile to możliwe gromadzę niebezpieczne materiały w jednym miejscu i to takim którego nie sposób znaleźć wykrywaczem np. pod trudno dostępnym drzewem (niska sosna) albo tam gdzie duże skupisko metalu (zbrojenie) uniemożliwia detekcję. Chodzi oczywiście o miejsca gdzie chodzę często i dużo tego występuje np. tereny wysadzisk. Przyjdzie czas, dam namiary saperom. Jeśli chodzi o przypadkowe znaleziska w środku lasu (pojedyncze) to pomysł z folią jest dużo lepszy bo trudno żeby to targać np. kilka kilometrów do najbliższej drogi. Jeśli folia" się przyjmie to będzie ok. Gorzej jak ludzie nie wiedzący o co chodzi będą kopać głębiej. Pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie