Skocz do zawartości

Mundur i wyposażenie piechoty z września

Gość MAB

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.

Chciałbym podzielić się z Kolegami moimi spostrzeżeniami, co do rekonstruowanego umundurowania oraz wyposażenia.
Zaznaczam jednak że nie jestem ekspertem w tym temacie i dlatego proszę o dopisanie ewentualnych poprawek jak również innych możliwości (najlepiej wraz z cenami oraz miejscem zakupu).
A więc na początku mundur.
Do celów rekonstrukcyjnych żołnierza wrześniowego (szeregowca piechoty) można użyć mundur KBW szewiotowy, cena - ok. 100 zł za bluzę oraz spodnie.
Niestety spodnie to bryczesy, więc należy dokupić nowe, proste.
Do całości dorabiamy owijacze oraz wymieniamy guziki (te we wspomnianym mundurze są powojenne, brązowe z orłem bez korony).
Hełm wz. 31 - można kupić hełm wz. 31 powojenny wraz z nowszym skórzanym wkładem (jest wygodniejszy i lepiej trzyma sie głowy, wymieniamy tylko podpinkę - koszt dodatkowy 50 zł oraz całość malujemy (najlepiej w salamandrę żeby nie było widać większej ilości nitów).
Hlebak, torba po masce, pas skórzany, żabki, koc - kupiona replika (poza kasą problemu nie ma, cena zależy od jakości wyrobu).
Menażka - powojenna.
Plecak - powojenny.
Ładownice - z tym jest trudno, ponieważ kupno całkiem nowych to bardzo duży wydatek (dużo dłubaniny i dużo skóry), dlatego najlepiej przerobić podwójne mosinowskie.
Saperka - no właśnie, z tym mam problem, oryginał czy przerobiona jakaś inna, nie wiem.
Broń - odlew, koszt - ok. 300 zł.
Bagnet - kolejny problem (niewiem skąd wytrzasnąć kopię, a oryginały są bardzo drogie i szkoda z nimi chodzić).
Nieśmiertelnik - Można kupić ładny, orginalny, niezniszczony na bazarze za ok. 15-20 zł i samemu dorobić sznurek.
Manierka - powojenna koszt - 10 zł.
Buty - jeszcze nad nimi nie myślałem.
To tyle.
Ja będę szedł właśnie taką drogą, ale jeśli ktoś ma lepsze pomysły to zapraszam do wypowiedzenia się i poprawienia mnie.
Napisano
Ech, a myslałem że coś nowego usłyszę...

Buty?! Stare dobre, opinacze, oczywiście czarne, z odprutą górą. A najlepiej w spadku po KRWP ze skórzaną podkutą podeszwą. Ale to już nie taka łatwa do dostania rzecz.
Napisano
Co do munduru KBW to nie bardzo pasuje, bo nie jest kołnież na stójce, na dwie haftki, ale na jedną i by trzeba przerabiać.
A opinacze można jeszcze brązowe dostać, tylko jest jak zwykle problem z rozmiarami.
Napisano
Z brązowymi butami to bym się nie spieszył, u H. Wieleckiego w Polskim Mundurze Wojskowym 1918-1939" stoi, że trzewik piechoty zrobiony był ze skóry juchtowej, czernionej. Wiem że to nie to samo co czrny lakierowany, ale po paru latach i intesywnago ciorania straci swój lakier i zostanie tylko czerniony. Reasumując lepiej czarne opinacze - a opinacz obcinamy. Pozdrawiam Funky
Napisano
Ciekawe - wszystko ze skóry naturalnej nie barwionej a buty czernione. Dzięki i pozdrawiam
Napisano
Może chodziło o estetykę, oficerowie, kwalerzyści i saperzy mieli buty czarne wię piechurzy nie powinni odstawać od reszty. W jednym z pierwszych numerów mało ambitnych Gazet Wojennych" było oporzędzenie i umundurowanie piechura, a między innymi czarne podkute gwoździami trzewiki opiechoty. Pozdrawiam Funky
Napisano
Czy ktos posiada zdjecie zolnierza z pistoletem Vis?
Chce zobaczyc jak wygladal waski pasek na ktorym byla zawieszona kabura przez ramie.
Vis jest ciezki i ten pasek jest potrzebny zeby
odciazyc pas glowny.Moze ktos na reprodukcje takiego lub zna wymiary?
Bede wdzieczny za pomoc.

Napisano
Zapytaj Pawła z 30pułku piechoty, on powinien wiedzieć.
Podaję adres: 30pulk@interia.pl
Napisano
Panowie a co z kawaleryjskim mundurem.Czy mozna uzyc tego munduru wraz z bryczesami.I jeszcze jedno pytanko gdzie mozna taki mundur kupic??
Pozdrawiam miq

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie