Gość Napisano 4 Luty 2003 Napisano 4 Luty 2003 Witam.Chciałbym podzielić się z Kolegami moimi spostrzeżeniami, co do rekonstruowanego umundurowania oraz wyposażenia.Zaznaczam jednak że nie jestem ekspertem w tym temacie i dlatego proszę o dopisanie ewentualnych poprawek jak również innych możliwości (najlepiej wraz z cenami oraz miejscem zakupu).A więc na początku mundur.Do celów rekonstrukcyjnych żołnierza wrześniowego (szeregowca piechoty) można użyć mundur KBW szewiotowy, cena - ok. 100 zł za bluzę oraz spodnie.Niestety spodnie to bryczesy, więc należy dokupić nowe, proste.Do całości dorabiamy owijacze oraz wymieniamy guziki (te we wspomnianym mundurze są powojenne, brązowe z orłem bez korony).Hełm wz. 31 - można kupić hełm wz. 31 powojenny wraz z nowszym skórzanym wkładem (jest wygodniejszy i lepiej trzyma sie głowy, wymieniamy tylko podpinkę - koszt dodatkowy 50 zł oraz całość malujemy (najlepiej w salamandrę żeby nie było widać większej ilości nitów).Hlebak, torba po masce, pas skórzany, żabki, koc - kupiona replika (poza kasą problemu nie ma, cena zależy od jakości wyrobu).Menażka - powojenna.Plecak - powojenny.Ładownice - z tym jest trudno, ponieważ kupno całkiem nowych to bardzo duży wydatek (dużo dłubaniny i dużo skóry), dlatego najlepiej przerobić podwójne mosinowskie.Saperka - no właśnie, z tym mam problem, oryginał czy przerobiona jakaś inna, nie wiem.Broń - odlew, koszt - ok. 300 zł.Bagnet - kolejny problem (niewiem skąd wytrzasnąć kopię, a oryginały są bardzo drogie i szkoda z nimi chodzić).Nieśmiertelnik - Można kupić ładny, orginalny, niezniszczony na bazarze za ok. 15-20 zł i samemu dorobić sznurek.Manierka - powojenna koszt - 10 zł.Buty - jeszcze nad nimi nie myślałem.To tyle.Ja będę szedł właśnie taką drogą, ale jeśli ktoś ma lepsze pomysły to zapraszam do wypowiedzenia się i poprawienia mnie.
Gość Napisano 4 Luty 2003 Napisano 4 Luty 2003 Ech, a myslałem że coś nowego usłyszę...Buty?! Stare dobre, opinacze, oczywiście czarne, z odprutą górą. A najlepiej w spadku po KRWP ze skórzaną podkutą podeszwą. Ale to już nie taka łatwa do dostania rzecz.
Gość Napisano 5 Luty 2003 Napisano 5 Luty 2003 Co do munduru KBW to nie bardzo pasuje, bo nie jest kołnież na stójce, na dwie haftki, ale na jedną i by trzeba przerabiać.A opinacze można jeszcze brązowe dostać, tylko jest jak zwykle problem z rozmiarami.
Gość Napisano 5 Luty 2003 Napisano 5 Luty 2003 Z brązowymi butami to bym się nie spieszył, u H. Wieleckiego w Polskim Mundurze Wojskowym 1918-1939" stoi, że trzewik piechoty zrobiony był ze skóry juchtowej, czernionej. Wiem że to nie to samo co czrny lakierowany, ale po paru latach i intesywnago ciorania straci swój lakier i zostanie tylko czerniony. Reasumując lepiej czarne opinacze - a opinacz obcinamy. Pozdrawiam Funky
Gość Napisano 5 Luty 2003 Napisano 5 Luty 2003 Ciekawe - wszystko ze skóry naturalnej nie barwionej a buty czernione. Dzięki i pozdrawiam
Gość Napisano 6 Luty 2003 Napisano 6 Luty 2003 Może chodziło o estetykę, oficerowie, kwalerzyści i saperzy mieli buty czarne wię piechurzy nie powinni odstawać od reszty. W jednym z pierwszych numerów mało ambitnych Gazet Wojennych" było oporzędzenie i umundurowanie piechura, a między innymi czarne podkute gwoździami trzewiki opiechoty. Pozdrawiam Funky
Vis35 Napisano 7 Luty 2003 Napisano 7 Luty 2003 Czy ktos posiada zdjecie zolnierza z pistoletem Vis?Chce zobaczyc jak wygladal waski pasek na ktorym byla zawieszona kabura przez ramie.Vis jest ciezki i ten pasek jest potrzebny zeby odciazyc pas glowny.Moze ktos na reprodukcje takiego lub zna wymiary? Bede wdzieczny za pomoc.
Gość Napisano 10 Luty 2003 Napisano 10 Luty 2003 Zapytaj Pawła z 30pułku piechoty, on powinien wiedzieć.Podaję adres: 30pulk@interia.pl
Gość Napisano 14 Luty 2003 Napisano 14 Luty 2003 Panowie a co z kawaleryjskim mundurem.Czy mozna uzyc tego munduru wraz z bryczesami.I jeszcze jedno pytanko gdzie mozna taki mundur kupic??Pozdrawiam miq
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.