greg83pp Napisano 3 Luty 2003 Autor Napisano 3 Luty 2003 Witam !Na Allegro jest niemiecki plecakhttp://www.allegro.pl/show_item.php?item=10023997 czy ktoś może wie co to za wzór, dla kogo był przeznaczony ? Pozdrawiam Grzesiek
Gość Napisano 4 Luty 2003 Napisano 4 Luty 2003 Ma dziwne szelki, a powinny być skórzane. Chyba ktoś wymienił, lub przerobił - może był dopinany do szelek. A tak, to chyba standardowy niemiecki.Pozdrawiam
greg83pp Napisano 4 Luty 2003 Autor Napisano 4 Luty 2003 Witam !Interesuję się tym plecakiem bo sam mam taki, z tym,że z 1937 roku. Przyjmując, że zwykłymi odmianami są wz 34. i wz.39, to ten ma szelki jak wz.34 ( ale nie ma z dołu haczyka do pasa - czyli tak jak we wcześniejszych ). Szlufki też ma z dużo starszych rozwiązań - po jednej na każdy bok, ponadto z jednes strony poniżej szlufki jest przyszyty na skórze duży D-ring ( widocznie do podwieszenia czegoś z boku plecaka. Ma skórę na bokach, no i 4 dość charakterystyczne szlufki na klapie ( rozwiązanie znane raczej z reischwery lub jeszcze wcześniej).W każym razie różnica między nim a wz 34 czy 39 nawet w ogólym widoku, a może i w pojemności ( pewny nie jestem, ale ten ma chyba krótsze klapy boczne niż wz 34, widać to też pom ilości szlufek z boku - jedna przy 2-ch w 34.)Pozdrawiam i proszę o pomoc w identyfikacji.Grzesiek
greg83pp Napisano 4 Luty 2003 Autor Napisano 4 Luty 2003 Fakt, że szelki prawdopodobnie zostały dorobione, u mnie są normalne.
Gość Napisano 5 Luty 2003 Napisano 5 Luty 2003 Jeśli ma skórzane boczki, to może być dość wczesny, nawet z I-ej wojny.Pozdrawiam
Gość Napisano 5 Luty 2003 Napisano 5 Luty 2003 Witam.Ja też mam taki plecak z włosiem na bokach i z d-ringiem na dole z jednej strony. I też z 1937 roku. Ogólnie jest taki sam jak ten z allegro, ale ma normalne paski a nie parciane. Może to są jakieś dodane przez Niemca z plecaka dla artylerii albo kicha.Pozdrawiam
greg83pp Napisano 5 Luty 2003 Autor Napisano 5 Luty 2003 Witam !To ciekawe - u mnie też jest D-ring z jednj strony,( a właściwie 2 z jednej strony- jeden pod szlufką i drugi na dnie plecaka- z haczykiem", czy też małpka" jak kto woli do przypięcia paska pomocniczego szelki (akurat ten może wskazywać na naprawę lub przeróbkę- skórka jest trochę inna jak z drugiej strony). Dodam , że mój jest sygnowanychyba ( poczatkowa częsc nazwy jest słabo wybita) .A więc : w owalu ..st & Co.A.G. , pod spodem 1937 i na dole owalu miejscowość Geraberg". Natomiast szelki to THIELE A.G. DRESDEN". Szelki u mnie oczywiście też przepisowe.Pozdrawiam Grzesiek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.