Skocz do zawartości

Panther Ausf B

Gość wetar

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
w wawie w muzeum wojska polskiego jest prawie cala wanna i spory kawal lufy z zamkiem . w ciagu paru najbliższych dni bede tam wiec moge zrobic zdjecia i ci przeslac jesli chcesz napisz mejla.

co do całej hm czasami mażenia sie spełniają. dwa dni temu byłe w miejscu skąd wydobyto panterę ale bez wieży (pocięta na złom) znalazłem tylko dziurę i resztki przerdzewiałych skrzynek narzędzxiowych z błotników. (mam zdjęcia)

niedaleko rzeki pilica w jeziorku koło wsi dębnowola.
w najbliższej galeri zamiesciłemzdjęcia \ złomu\"zebranego u chłopów

Pomyśl!
ktoś inwestuje prywatną kasę, płetwonurków, transport....
a kolekcjonerów na świecie jest wielu, a w polsce, tylko miłośnicy. w moich wyprawach naliczyłem pare czołgów niemieckich pociętych na złom przez złomiarzy, sam nie wiem co lepsze....

Chyba jednak lepiej, że taki czołg wywędruje za granicę ale z drugiej strony człowieka szlag trafia, że mieszka się w kraju, w którym nikogo z decudentów nie obchodzą te resztki, które jeszcze w Polsce pozostały i mogłyby w niej pozostać. Ale taki jest już los europejskiego Bangladeszu jakim jest Polska. Żadnego mądrego wyjścia z tego nie widać.

temat szeroki jak morze.
ja ostro pracuje nad poszukiwaniem czołgów. zaczyna być coraz bardziej ciekawie. ale nie uprzedzajmy wypadków.
z ciekawostek to namierzyłem (80%) amerykański samolot. chyba cobra. z ruskim pilotem, jak troche podeschnie to wyruszam go odsłonić, chcę zaprosic muzeum lotnictwa. zobaczymy....

czy ja tez moglbym prosis o te fotki?

o jakiej piszecie galeri ?

moje zdanie

lepiej niech wyjedzie chos to boli
niz przepadnie bezpowrotnie pocwiartowac ...... zywcem

pytanie do wszystkich czy bylibysmy w stanie wlasnym sumptem wydobyc cos takiego dla ktoregos z muzeow?

pozdro wszystkim

galeria będzie niebawem w odkrywcy. z rej pantery to zdjęcie miejsca gdzie była i dwie mocno przerdzewiałe i niekompletne skrzynki narzędziowe. ale jak ktoś chce...
co do wydobycia znajomy ma kraza o uciągy do 100 ton, koszt akcji dla mnie (znajomy) od 3000 do 8000 pln w zależności od odległości i trudności.
a tok wogóle to szykuje sie w maju do pewnej miejscowości a konkretnie lasu koło niej. była tam prawie tygodniowa bitwa w styczniu 45. 50 km od radomia na zach. a w lesie były także okopane czołgi i transportery. i.... nikt tam podobno nie szukał :))

Do PK
Chętnie pogadam o Panterze, mam kilka stosunkowo ciepłych info, ale proszę na priv.
Ktoś coś grzebał i znalazł, chociaż w innym niż Pilica rejonie.
Jeżeli możesz, to podeślij swojego maila

Tak się składa, że Panterę znam z autopsji (w całości) o kurde co to za piękny czołg! Za parę dni wyślę foto do galerii.

jesli chodzi o oddanie sprzeta do muzeum to mialbym spore obiekcje
znam wiele przypadkow gdzie muzeum cos dostalo i nie myslcie sobie ze teraz jest fajnie i mozna to sobie ogladnac.
Lezy wypiep.. gdzies za magazynem i niszczeje ,od xczasu do czasu ktos z lowcy pamiatek po tym grasuja a i tylko czekac jek ktos to wywiezie na zlom
i pruzno szukac jednym z muzeow skrzydla z FW 190 wydobytego w Darlowie , skrzydlo z B 17 gdzies tam niszczeje w MWP , a Sdkfz 251 z tegoz muzeum po prostu pojechal sobie za granice

I to jest właśnie nasza rzeczywistość. Nie wiem tylko czemu to przypisać. Brakowi funduszy czy beznadziejnej obojętności. Aż w końcu przyjdzie czas,że nie bedzie już nic do uratowania.

nie wiem ktory ladniejszy
dlamnie pantera
ale jesli idzie o muzeum to raczej nie grozi mu magazym zaduzy i za atrakcyjny
pozatym np muzeum w tomaszowie nie maczegos takiego co moglo by to pomiescic

idzie raczej o to gdzie by sie nim zajeli oczyscili za konserwowali moze uruchomic jesli idzie o to to przoduje umnie tomaszow wolno bo wolno ale remontuja

wasza opinia?

A tak zupełnie poważnie.Jest w Świdnicy prywatne muzeum broni,podlegające MKiS.Jego właścicielem jest P.Stanisław Gabryś.Człowiek wielkiego serca i przyjazny eksploratorom.Zachęcam - jak ktoś coś znajdzie i nie będzie wiedział co z tym począć - skontaktujcie się z P.Stanisławem,na pewno pomoże i choć ma możliwości mniejsze niż MWP to chętnie zaopiekuje się każdym tygrysem lub panterą.
Pozdrawiam
Hartmann
P.s.zainteresowanym służe numerem tel do P.Stanisława Gabrysia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie