Skocz do zawartości

Panther Ausf B

Gość wetar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy istnieją w Polsce jakies resztki czolgu Panther. Resztki bo o całej Panterze chyba nie ma co marzyć.
  • Odpowiedzi 51
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
w wawie w muzeum wojska polskiego jest prawie cala wanna i spory kawal lufy z zamkiem . w ciagu paru najbliższych dni bede tam wiec moge zrobic zdjecia i ci przeslac jesli chcesz napisz mejla.
Napisano
co do całej hm czasami mażenia sie spełniają. dwa dni temu byłe w miejscu skąd wydobyto panterę ale bez wieży (pocięta na złom) znalazłem tylko dziurę i resztki przerdzewiałych skrzynek narzędzxiowych z błotników. (mam zdjęcia)
Napisano
powiedz gdzie to było, w końcu jak już wyciągnęli to chyba nie tajemnica?
Napisano
niedaleko rzeki pilica w jeziorku koło wsi dębnowola.
w najbliższej galeri zamiesciłemzdjęcia \ złomu\"zebranego u chłopów
Napisano
Pomyśl!
ktoś inwestuje prywatną kasę, płetwonurków, transport....
a kolekcjonerów na świecie jest wielu, a w polsce, tylko miłośnicy. w moich wyprawach naliczyłem pare czołgów niemieckich pociętych na złom przez złomiarzy, sam nie wiem co lepsze....
Napisano
Chyba jednak lepiej, że taki czołg wywędruje za granicę ale z drugiej strony człowieka szlag trafia, że mieszka się w kraju, w którym nikogo z decudentów nie obchodzą te resztki, które jeszcze w Polsce pozostały i mogłyby w niej pozostać. Ale taki jest już los europejskiego Bangladeszu jakim jest Polska. Żadnego mądrego wyjścia z tego nie widać.
Napisano
temat szeroki jak morze.
ja ostro pracuje nad poszukiwaniem czołgów. zaczyna być coraz bardziej ciekawie. ale nie uprzedzajmy wypadków.
z ciekawostek to namierzyłem (80%) amerykański samolot. chyba cobra. z ruskim pilotem, jak troche podeschnie to wyruszam go odsłonić, chcę zaprosic muzeum lotnictwa. zobaczymy....
Napisano
A możesz przysłać na priva foto tego co zostało z wydobytej pantery?
Napisano
czy ja tez moglbym prosis o te fotki?

o jakiej piszecie galeri ?

moje zdanie

lepiej niech wyjedzie chos to boli
niz przepadnie bezpowrotnie pocwiartowac ...... zywcem

pytanie do wszystkich czy bylibysmy w stanie wlasnym sumptem wydobyc cos takiego dla ktoregos z muzeow?

pozdro wszystkim
Napisano
galeria będzie niebawem w odkrywcy. z rej pantery to zdjęcie miejsca gdzie była i dwie mocno przerdzewiałe i niekompletne skrzynki narzędziowe. ale jak ktoś chce...
co do wydobycia znajomy ma kraza o uciągy do 100 ton, koszt akcji dla mnie (znajomy) od 3000 do 8000 pln w zależności od odległości i trudności.
a tok wogóle to szykuje sie w maju do pewnej miejscowości a konkretnie lasu koło niej. była tam prawie tygodniowa bitwa w styczniu 45. 50 km od radomia na zach. a w lesie były także okopane czołgi i transportery. i.... nikt tam podobno nie szukał :))
Napisano
yoony.

wysłałem ci zdjęcia ale wróciły (1.7 mb)może za duze pliki?
Napisano
Do PK
Chętnie pogadam o Panterze, mam kilka stosunkowo ciepłych info, ale proszę na priv.
Ktoś coś grzebał i znalazł, chociaż w innym niż Pilica rejonie.
Jeżeli możesz, to podeślij swojego maila
Napisano
jeśli kogoś szukasz do poszukiwań (50 km na zach....)m to chetnie sie przyłacze. jestem z wawy.pozdrawiam
Napisano
jestem z lodzi jakbyscie sie wybierali w te rejony dajcie znac

pytanko z takim wydobytym czolgiem zrobic?
Napisano
Tak się składa, że Panterę znam z autopsji (w całości) o kurde co to za piękny czołg! Za parę dni wyślę foto do galerii.
Napisano
jesli chodzi o oddanie sprzeta do muzeum to mialbym spore obiekcje
znam wiele przypadkow gdzie muzeum cos dostalo i nie myslcie sobie ze teraz jest fajnie i mozna to sobie ogladnac.
Lezy wypiep.. gdzies za magazynem i niszczeje ,od xczasu do czasu ktos z lowcy pamiatek po tym grasuja a i tylko czekac jek ktos to wywiezie na zlom
i pruzno szukac jednym z muzeow skrzydla z FW 190 wydobytego w Darlowie , skrzydlo z B 17 gdzies tam niszczeje w MWP , a Sdkfz 251 z tegoz muzeum po prostu pojechal sobie za granice
Napisano
I to jest właśnie nasza rzeczywistość. Nie wiem tylko czemu to przypisać. Brakowi funduszy czy beznadziejnej obojętności. Aż w końcu przyjdzie czas,że nie bedzie już nic do uratowania.
Napisano
Próżno to się pisze przez ó, a skrzydło B-17 i inne artefakty znajduje się na ekspozycji lotniczej w kazamacie fortu.
Napisano
WETAR. GDZIE WIDZIAŁEŚ PANTERĘ. A CO DO URODY, TO PANZER IV Z DZIAŁEM 75 MM TEZ ŁADNIE WYGLĄDA
Napisano
nie wiem ktory ladniejszy
dlamnie pantera
ale jesli idzie o muzeum to raczej nie grozi mu magazym zaduzy i za atrakcyjny
pozatym np muzeum w tomaszowie nie maczegos takiego co moglo by to pomiescic

idzie raczej o to gdzie by sie nim zajeli oczyscili za konserwowali moze uruchomic jesli idzie o to to przoduje umnie tomaszow wolno bo wolno ale remontuja

wasza opinia?
Napisano
A tak zupełnie poważnie.Jest w Świdnicy prywatne muzeum broni,podlegające MKiS.Jego właścicielem jest P.Stanisław Gabryś.Człowiek wielkiego serca i przyjazny eksploratorom.Zachęcam - jak ktoś coś znajdzie i nie będzie wiedział co z tym począć - skontaktujcie się z P.Stanisławem,na pewno pomoże i choć ma możliwości mniejsze niż MWP to chętnie zaopiekuje się każdym tygrysem lub panterą.
Pozdrawiam
Hartmann
P.s.zainteresowanym służe numerem tel do P.Stanisława Gabrysia
Napisano
słyszałem o tym muzeum masz może jego adres?????

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie