Skocz do zawartości

Jeńcy francuscy

Gustaw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szanowni Państwo!
Zwracam się z prośbą o przesyłanie materiałów na temat francuskich jenców wojennych ze Stalagu 1B Hohenstein - Królikowo k/Olsztynka - mogą to być zdjęcia, namiary na publikacje lub na osoby itd.
Jednocześnie zapraszam na stronkę:
www.cecile.dutrone.freesurf.fr

Dzieki staraniom wielu osób z różnych krajów: z Francji, z Polski i Niemiec udało nam się ustalić szczegóły pobytu jenców francuskich w podobozie Stalagu 1B Hohenstein, który znajdował się w Ostródzie. Więcej na podanej stronce.
Z góry dziękuję
Gustaw
Napisano

Może zdjęcia zachęcą forumowiczów do wypowiedzi.
Dzięki stronie którą podaję wyżej sporo ludzi z całego świata szuka śladów swoich bliskich - dziś nadszedł mail z Australii. Kobieta poszukuje wiadomości o miejscowości Reichwalde - dziś Lesiska. Jej dziadek w czasie wojny pracował tam w gospodarstwie.
Zdjęcie zamieszczone przeze mnie jest z Ostródy z Fabryki Braci Kuhn.

Napisano

Jeńcy francuscy w Osterode Ostpreussen - dziś Ostróda. Fotkę wykonano w Fabryce Gebruder Kuhn - firma zajmowała się wyrobami metalurgicznymi - produkowała m.in. włazy do studzienek kanalizacyjnych, które zachowały się do dziś a w czasie sądzę, że produkowała na potrzeby armii.

Napisano
witaj Gustaw!!
byłem w Lesiskach jakieś dwa lata temu, raczej nie wiele zostało tam gospodarstw. z opowiadań mieszkańców wieksza część wsi została spalona przez rosjan.pozostałe domy zostały zasiedlone w ramach akcji wisła" przez ludnośc z ukrainy.
hmm taka ciekawostka: zatrzymaliśmy sie w domu ,który wg.gospodyni był szpitalem polowym. mówiła że do dzis dzień nie może zamalować śladów krwi na ścianach.
ogólnie teren bardzo ciekawy tylko mieszkańcy jacyś tacy nie przychylni.
myślę że najskuteczniejszym argumentem w komunikacji bedzie tam O.75 wiśniowy sad" ;-)
pozdro
Napisano
Cześć Osterode!!
Dawno nie rozmawialiśmy, sam wiesz - tak dużo się działo ostatnio. W Lesiskach w 1945 roku były ciężkie walki - kontruderzenie Niemców na Sowietów. Zadziwiające, że po tej historii z Cecile Dutrone coraz więcej osób szuka śladów swoich bliskich.
Jak się sprawuje w poszukiwanich młody Gudi"?
pozdr
Gustaw
Napisano
cześć Gustaw!!
myślę że warto by w jakiś miły sposób rozpocząć sezon.co ty na to?? moze ten obóz który namierzyłem??lub właśnie Lesiska??
jak bedziesz miał czas to zapraszam coś się wymyśli.
młody gudi" juz zaczyna się wkręcać. mam nadzieje że dołączy do naszego grona.ostatnio znalazł ponoć jakąs ładną monetkę i to go chyba podkręciło.
a może to za sprawą Cecile Dutrone??widziałem stronkę-ciekawa. i już kilkaset osób ją odwiedziło więc chyba nie ma sie co dziwić. wiele osób szuka swoich bliskich,a gdy pojawia się nowa szansa-kożystają z niej.pozostaje mi życzyć powodzenia w poszukiwaniach no i oczywiście zawsze słuze pomocą (na miarę moich mozliwości) :-)
pozdowienia
Napisano
Witam
Z publikacji polecam: „Obozy jenieckie w Prusach Wsch. 1939-1945”
A teraz ciekawostka:
W mojej miejscowosci pracowała drużyna robocza z tego stalagu. Pewnego razu podczas pracy zbieglo dwóch Francuzów. Po jakiś 400 metrach ucieczki zastrzelono ich i zagrzebano na miejscu. O ile mi wiadomo nie było żadnych ekshumacji, nikt się tym nie interesował. Nie wiem czy jest jakaś wzmianka o tym w publikacjach dot. tematu. Ja usłyszalem ta historie od lokalsa.
Napisano
Dzięki Raven za odpowiedź na mój temat.
Stalagowi 1B Hohenstein podlegało wiele podobozów w okolicznych miastach, wsiach a nawet w poszczególnych majątkach.
Temat Ostródy udało nam się dość dobrze wyjasnić. Teraz z kolei ciekawi nas Reichwalde - Lesiska. Okazuje się, że 60 lat po zakończeniu II Wojny Światowej ludzie nadal poszukują wiadomości na temat swoich krewnych, którzy byli w tym obozie lub w okolicznych podobozach.
Nie jest to łatwe - ustalić 60 lat później czy żyją ludzie, którzy pamiętają jeńców, czy są jakieś zdjęcia.
Ale jakimś cudem są - zarówno ludzie (dziś bardzo sędziwi) jak i dokumenty. Sprawa wyjaśniania podobozu w Ostródzie trwa już ponad rok.
Dotraliśmy do córki właścicieli fabryki Braci Kuhn, która pamięta tych jeńców.
Przy okazji wypływają inne fakty, coraz większe zainteresowanie osób z całego świata.

Odnośnie tych zastrzelonych Francuzów, o których piszesz - jaka to była miejscowość?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie