valpurgius Napisano 18 Marzec 2005 Autor Napisano 18 Marzec 2005 Dzien dobry i mam pytanko. Czy ktos na tym forum ma jakies materialy na powyzszy temat? Chodzi mi szczegolnie o walki w rejonie Zgierza (17-18 stycznia) i Aleksandrowa Lodzkiego- ponoc Rosjanie walczyli tam z wyladowujacymi sie na zgierskim dworcu jednostkami korpusu Hermann Goring". Gdyby ktos wiedzial cos o jednostkach rosyjskich i znal wiecej faktow- bede wdzieczny :) Nie mam takze nic przeiwko ewentualnymm zdjeciom ;) Z gory dziekuje.
esko Napisano 18 Marzec 2005 Napisano 18 Marzec 2005 Czy szanowny kolega pochodzi ze Zgierza?Bo ja tak.Starsi ludzie mówią że Zgierz wyzwoliły 3 czołgiOstatnio widziałem fotkę rozbitego T34/85 przy ul. Mielczarskiego(obok kościoła)Jest tam taka mała kapliczka. Z przeprowadzonego wywiadu wiem że czołg ten został zniszczony z panzerfausta wystrzelonego właśnie zza tej kapliczki. Niestety nie wiem jaki miał nr boczny (nie widać go na zdięciu) i z której jednostki pochodzi.Myśle że to jest temat na dłuższą rozmowę na prv.Mieszkam tam od urodzenia, sam jestem historykiem(jeszcze modelarzem) także zapraszam (także do Zgierza)
yoony Napisano 18 Marzec 2005 Napisano 18 Marzec 2005 poszukuje materialow na ten temat od jakiegos czasu i mowiac szczerze sensownych i dokladnych opisow jeszcze nietrafilem pozatym ze jakies fortyfikacje ziemne byly na lini obecnej ulicy Szczecinskiej
valpurgius Napisano 18 Marzec 2005 Autor Napisano 18 Marzec 2005 Hmm. Ze wspomnien mojej babki dowiedzialem sie, ze ulica Mielczarskiego od Dubois przejzdzaly 17 stycznia male czolgi" (podejrzewam ze SU76) oraz ciezarowki, ale to chyba bylo po zakonczeniu tych walk. Pytanie jednak inne- skad oni jechali? dziekuje za odpowiedzi na moj watek, moze ktos wie wiecej od nas?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.