greg83pp Napisano 31 Styczeń 2003 Autor Napisano 31 Styczeń 2003 Witam !Czy ktoś zna jakąś dobrą metodę na zmiękczenie skóry ?(mam polskie ładownice z wykopu, powierzchnia skóry gładka, nawet kolor jest niezły, natomiast kondycja jest słaba - prawie zero elastyczności). Jeśli ktoś zna jakieś metody lub środki do konserwacji i zwiększenia elastycznosci i giętkości skóry to bardzo proszę o pomoc.PozdrawiamGrzesiek
Frozzer Napisano 31 Styczeń 2003 Napisano 31 Styczeń 2003 denaturat, wrzuc i czekaj (ale skora musi byc cala, ja mialem zweglone ladownice to sie po prostu posypaly)slysalem tez o jakiejs superextra pascie kiwi, ale niestety nie wiem jak sie ona nazywa, mozna tez skoczyc do jakiegos zakladu, co sie skorami zajmuje, oni ci powiedza
Gość Napisano 1 Luty 2003 Napisano 1 Luty 2003 Polecam tom 5 Muzealnictwa Wojskowego wyd.MWP w Warszawie 1992r. str.62 A.Bniński Konserwacja butów kawaleryjskich wz1931".
Gość Napisano 3 Luty 2003 Napisano 3 Luty 2003 W tym artykule używano lanoliny do konserwacji skóry. Wcześniej buty moczono w przegotowanej wodzie wodzie aby usunąć wpływ odczynu gleby. Po kąpielach musiał być neutralny. W celu zobojętnienia do kapieli dodawano wodorotlenku wapnia. Kwasne środowisko wypłukało składniki garbujące i buty namoczono w garbniku. Nastepnie w skórę nasączano 40% roztworem lanoliny w benzynie, nakłądajac pędzlem aż przestanie sie wchłaniać. Po tym buty wypolerowano. To tak w telegraficznym skrócie.pozdro
greg83pp Napisano 3 Luty 2003 Autor Napisano 3 Luty 2003 Witam !Dzięki za pomoc.Ale mam pytanie - czy do konserwacji nadaje się lanolina sprzedawana w aptece, czy też jakaś inna ?PozdrawiamGrzesiek
greg83pp Napisano 4 Luty 2003 Autor Napisano 4 Luty 2003 Witam !Dzięki wszystkim za pomoc.PozdrawiamGrzesiek
mapka Napisano 6 Luty 2003 Napisano 6 Luty 2003 witaj, nie wiem jak to bedzie u Ciebie , ale jak ja użyłem lanoliny to mi ładownice jeszcze bardziej stwardniały:(wczesniej namoczyłem je w letniej wodzie, a gdy prawie wysłchy, zacząłem w nie wcierać lanolinę(te z Apteki)i po wyschnięciu mi strasznie stwardniały, i teraz mam problem bo mam kamienne ładownice:)))mapka
Gość Napisano 8 Luty 2003 Napisano 8 Luty 2003 Witam !Skoro tak to chyba najpierw popróbuję na jakiś śmieciach - wezmę jakiś podobny kawałek skóry i zobaczę efekt .PozdrawiamGrzesiek
Gość Napisano 10 Luty 2003 Napisano 10 Luty 2003 W cafe na allego w dziale militaria jest kilka postów o konserwacji skóry. Może te sposoby będą skuteczniejsze.pozdr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.