j35 Napisano 15 Marzec 2005 Autor Napisano 15 Marzec 2005 Witam.Mam prośbę o pomoc w wyborze nowej wykrywki.Moje oczekiwania to: 1-militaria plus monetki (ze wskazaniem na militaria) 2-stabilność w zaśmieconym terenie 3-w miarę nieskomplikowana obsługa Myślałem o Minelab Quatro MP lub Whites Spektrum XLT,a może jeszcze coś innego?Liczę na poważne i pilne potraktowanie mojej prośby (śnieg topnieje w oczach").Pzdr.Jarek
kawon30 Napisano 16 Marzec 2005 Napisano 16 Marzec 2005 Ja posiadam Quattro,ale nie testowałem go jeszcze w terenie.Ogólnie można stwierdzić że to raczej sprzęt na monetki+czasami militaria(tak że twój warunek w punkcie 1 jest raczej odwrócony).Co do nieskomplikowanej obsługi to Quattro idealnie spełnia ten warunek.Odnośnie stabilności w zaśmieconym terenie nie mogę na razie nic powiedzieć(dopiero po testach w terenie).Whitesa spektrum nie posiadałem,ale miałem whitesa 6000 i ten moim zdaniem spełniał by wszystkie twoje oczekiwania.Jest idealny na militaria(dobry zasięg na żelaztwo,niezła dyskryminacja i praca w systemie bezruchowym)i na monetki(praca w ruchu,niezła dyskryminacja i dość czytelny wskaźnik identyfikujący).w zaśmieconym terenie nie miałem z nim problemów.A opanowanie dobrej obsługi to kwestia kilku wyjazdów(choć z drugiej strony żeby go dobrze poznać potrzeba kilku miesięcy).
j35 Napisano 16 Marzec 2005 Autor Napisano 16 Marzec 2005 Witam.Dzięki Kawon za podpowiedż(ja zresztą też jestem kawoN).Intryguje mnie system FBS i co on w praktyce daje.Plusem w quatro jest też dodatkowa sonda i ekran ciekłokryst.Mam też pytanie o ich ergonomię.Pzdr.Jarek
kawon30 Napisano 16 Marzec 2005 Napisano 16 Marzec 2005 System FBS to praca na wielu częstotliwościach,ale nie mam pojęcia jak to działa.Dodatkowa sonda będzie dobra moim zdaniem na bardziej zaśmiecony teren i do drobiazgów takich jak małe monetki.Co do ergonomii to Quattro waży 1,8kg bez baterii,ale dość przyjemnie leży ręce i nie będzie raczej zbyt męczący(poprzednio whites 6000di pro sl miał zbliżoną wagę ale inne umiejscowienie elektoniki i inny krztałt kija co w sumie czyniło go bardziej niewygodnym).Ja na minelaba zdecydowałem się ze względu na monetki(przykładowo-dość przetrzepana miejcówka moneciarska, ja na w's6000 miałem 3 sztuki,a kumpel na minelabie suwerenku 26 sztuk-około 4godzin chodzenia)co nie znaczy że nic militarnego się na niego nie znajdzie.Na militaria w Quattro brakuje mi systemu bezruchowego,który w whitesie dawał duży zasięg no i inny jest też system dyskryminacji.W Quattro dyskryminacja dla stali to numery od -10 do -1 na wyświetlaczu i można dowolnie ustawić wycięcie lub akceptowanie danych przedmiotów odpowiadającym poszczególnym numerom.Jak testowałem w powietrzu to np. Bagnet dawało około -2,trzon zamka -7,a granat -8.Tak że ogólnie wybierając się na militaria z Quattro trzeba raczej chodzić na allmetal niż na relic.W przyszłym tygodniu może będą jakieś obserwacje sprzętu po wyprawie w teren.
proscan Napisano 17 Marzec 2005 Napisano 17 Marzec 2005 W praktyce, FBS (BBS też) daje to, że wykrywacza nie trzeba dostrajać do gruntu, bo procesor sam sobie koryguje sygnał od gruntu, analizując odbierane sygnały z wielu częstoliwości.W innych wykrywaczach automatyczne" dostrajanie polega na tym, że nastawa kompensująca wpływ gruntu jest ustawiona a sztywno".Innym rodzajem automatycznego dostrajania, jest układ śledzący zawarość materiału magnetycznego w gruncie (taki jest np. w wykrywaczu 6000 Di Pro SL i podobnych).Dzięki FBS czułość na drobne i cieniutkie przedmioty (np. średniowieczne monety) jest większa od wykrywaczy pracujących na jednej, niskiej częstotliwości.proscan
j35 Napisano 17 Marzec 2005 Autor Napisano 17 Marzec 2005 Dzięki Panowie za pomoc .Już trochę jaśniej jest w mojej głowie.Zostały mi do wyboru Quatro i W 6000.Wolałbym ten pierwszy (monety kuszą),ale martwi mnie brak statyki przy militariach.Jak wygląda ich poszukiwanie? I jeszcze jedno pyt. o FBS:czy np. szukając w kamienistym terenie wykrywaczsam się dostroi do gruntu(brak fałszywych sygn.)? Moje doświadczenie z wykryw. opiera się na R.Ultra.Teraz pora na coś lepszego.A że to b. droga impreza i nie chcę po pół roku pluć sobie w brodę, że żle wybrałem .Stąd te wszystkie moje pytania (dla speców może naiwne) i wątpliwosci. Z drugiej strony zdaję sobie sprawę ,że nikt mi nie da gotowej odpowiedzi kup ten,on będzie najlepszy".Pzdr.Jarek
kawon30 Napisano 30 Marzec 2005 Napisano 30 Marzec 2005 Troche pochodziłem z Qattro,tak że przedstawiam spostrzeżenia poparte fotkami.Pierwszy wyjazd-Minusy:trudności z namierzeniem(pomimo pinponta),fałszywe sygnały",błędna identyfikacjia okrągłych przedmiotów stalowych w trybie monety i biżuteria.Plusy-waga sprzętu nie stanowi problemu(nie męczy sie ręka),fałszywe sygnały(takie przy dźwięku w jedną stronę)okazują się przedmiotami stalowymi co można sprawdzić w trybie allmetal.Chodziłem cały czas z cewką 10cali,na programie monety i biżuteria zmieniając tylko na allmetal przy kiepskich sygnałach.Efekty jak widać na fotce,chodziłem około 5godzin na dość zchodzonym miejscu.
kawon30 Napisano 30 Marzec 2005 Napisano 30 Marzec 2005 Drugi spacer(około 3godzin po zaśmieconym polu przy torach kolejowych)zmieniając cewkę na 8calową.Minusy-reakcja na ogromną ilość śmieci kolorowych oraz sąsiedztwo śmieci stalowych trochę utrudniają szukanie(pinpoit działa w systemie allmetal tak że nie wiadomo gdzie dokładnie jest przedmiot który wykopałem).Plusem jest to że mała cewka dużo dokładniej namierza cel(oczywiście na bardziej czystych od śmieci odcinkach).
kawon30 Napisano 30 Marzec 2005 Napisano 30 Marzec 2005 No w końcu go rozpracowałem.Trzeba wykopywać absolutnie wszystkie sygnały pokazujące wartości dodatnie na wyświetlaczu(taki sam sygnał jest na kawałeczek drucika,odrobinę sreberka od gumy do żucia jak i na małą monetkę z lichego srebra.Na fotce efekt chodzenia po zkopanym monetonośnym polu przez jakieś 8godz.Ogólnie Quattro jest idealny na monetki i kolor,ale na stal-militaria(byłem też 2godz.w lesie) moim zdaniem nie wystarcza żaden z fabrycznych programów.Przy terenie gdzie jest dużo odłamków będziemy mieli praktycznie sygnał cały czas(włączyłem allmetal na chwilę na polu gdzie było dużo stalowych śmieci to wył na obszarze kilku ładnych metrów)natomiast tryb relic będzie odrzucał średniej wielkości przedmioty stalowe,które mogą się okazać ciekawe(przedmiot o gabarytach zamka od mausera relic odrzuca).Moim zdaniem(przy militariach) trzeba nastawić dyskryminację nieco w dół na relic lub w górę na allmetal.Po jakiejś dłuższej wyprawie typowo na militarkę zamieszczę jakieś uwagi.Jeszcze jedno,zdarza się że jakiś kolorowy przedmiot o dziwnych gabarytach będzie dawał sygnał jak fałszywy na monety i biżuteria,a na allmetal będzie w jedną stronę sygnał z symbolem na + a w drugą na -(było tak przy np.bardzo małym cynkowym okuciu od jakiejś szkatułki,a w pobliżu nie było stalowego śmiecia).
kawon30 Napisano 30 Marzec 2005 Napisano 30 Marzec 2005 I jeszcze jeden ogólny minus konstrukcyjny-przydało by się żeby przyciski z trybami pracy były bliżej siebie i w zasięgu kciuka,co by poprawiło szybsze ich zmienianie.No ale to może nadrobią przy konstruowaniu QuatrroII.
j35 Napisano 31 Marzec 2005 Autor Napisano 31 Marzec 2005 Witam.Ja też już jestem po pierwszych testach Quatro. Na militaria ,to tak jak mówisz (mogłoby być lepiej),za to na monety i inne kolorki ,to jest to prawdziwy wariat(półtorej godz. na schodzonym terenie:12 monet,trzy kólki od muszkietu,jakiś medalik i trochę guzików).Ale jeszcze sporo nauki przede mną.Pzdr.Jarek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.