Skocz do zawartości

stanowisko flak?

rubel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam
Ale mi się ostatnio poszczęściło tylko nie bardzo wiem co tam miało się znajdować w czasie wojny mianowicie zaczęło sie bardzo niewinnie:
1.łódka z nabojami do mausera i kilka pojedynczych naboi
2.trzy pełne ładownice do mausera
3.MASKA od jakiegoś SAMOCHODU jest podobna do tej od Opla Blitza ale ma za duzo wlotów powietrza.
4.resztki po puszce na maskę gazowa
5.2 LUFY od Flaka 20, 4 magazynki do flaka i 4 skrzynki na magazynki.
6.około 50 łusek od flaka 20 w promieniu 50m od luf

jakieś 50 metrów dalej było 14 łusek 37mm i jakieś 70 dziewiątek" luzem

Czy mogło być tam jakieś stanowisko, miejsce to było na leśnej drodze po obu stronach las
jeśli tak to gdzieś tam jeszcze przeorac?

Pozdrawiam MACIEK
Napisano
Wydaje mi się, że działka 37 i 20 mm mogły być użyte do zwalczania celów naziemnych.Mysle,że idąc wzdłuż drogi możesz natrafić na ślady po przeciwnikach.
Może być też tak, jak kolega mak mówi.Kiedyś też trafiłem na coś takiego.Od drogi, która zapewne miała być blokowana,na długości ok 400 m pod kątem prostym do niej był rząd ziemianek i dołków, a w okolicy tych najdalszych od drogi cała masa łusek 20mm.Wykopałem nawet dziurę po pas, żeby dostać się do ok pięćdziesięciu łusek 20 jak się okazało :). W odległości 100 - 200 m od czoła stanowisk były slady po sowietach w postaci łusek od mosina, pepeszki i DSzK.Była także stopka od ppsz, ale reszty jakoś nie:(

Pozdrawiam
Barteks

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie