Skocz do zawartości

56 pp z Wadowic i jego historia

mlody1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
W odkrywaniu historii członków mojej rodziny dotarłem do wojennych losów pradziadka Jan Matusiaka, walczącego w I wojnie światowej. Jak wynika z moich ustaleń jego żołnierskie losy związane były z 56 pulkiem piechoty z
Wadowic, zwanym jackami", który walczył w Karpatach, na Morawach, pod Gorlicami i Kielcami, a od 1917 roku we Włoszech nad rzeką Piawe, (tam prawdopodobnie zginął mój pradziadek)- wchodził w 12 Krakowską Dywizje Piechoty...
i tu moja prośba: czy ktoś z Państwa nie dysponuje informacjami, lub źródłami ukazującymi dokładną drogę wojenną 56 pp? może istnieją jakieś opracowania hisoryczne w/w tematu, ... jakieś wskazówki....będę wdzięczny.
Pozdrawiam,
Leszek Uroda
Napisano
Interesuję się bitwą pod Gorlicami i z tego powodu w polu moich zainteresowań jest też 56 wadowicki pp. Generalnie nie zetknąłem się z żadną publikacją, która traktowałaby całościowo o losach tego pułku, co oczywiście nie oznacza, że takowej nie ma (co najmniej kilka c.k. pułków doczekało się własnych monografii - kserokopię fragmentu jednej z nich mam w domu).
Jednakże zakładając, że takiej monografii 56 pułku nie ma, trzeba szukać w różnych publikacjach, które w większości są niestety po niemiecku. W kontekście bitwy gorlickiej odsyłam do książek Oskara Tile von Kalma Gorlice" oraz Hermanna von Francois Gorlice 1915. Die Karpathendurchbruch und die Befreiung von Galizien". Coś powinno być też we wspomnieniach Franciszka Latinika (dcy 100 pp) pt. Żołnierz polski pod Gorlicami".
W sierpniu 2004 r. byłem na konferencji naukowej Małopolska i Podhale w latach Wielkiej Wojny 1914-1918" w Nowym Targu i tam również wspominano kilkakrotnie o 56 c.k. pp. We wrześniu b.r. mają się ukazać materiały z tej konferencji, znacznie wzbogacone w stosunku do wygłoszonych referatów - tak więc trzeba uzbroić się w cierpliwość.
Jak wpadnę jeszcze na jakiś pomysł albo się czegoś dowiem, dam znać na priv :-)

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
Dziękuję!
Będę czekał na w/w opracowanie. Chcę nadmienić ze 56 c.k.pp po odzyskaniu niepodległości przez Polskę został przemianowany na 12 pp z siedziba w Wadowicach. ( myśle, ze tam będzię trzeba szukac informacji). Jeszcze raz dzieki!
Leszek
Napisano
Co do wspomnień Latinika, to ksero mam w domu (mam też ksera map z tej pozycji) i mogę tam trochę pogrzebać i zobaczyć, co Latinik pisał o 56 pp (tak na marginesie dodam, że Latinik był w 12 DP wyjątkowym dowódcą, gdyż jako jedyny z dowódców wchodzących w skład dywizji 4 pułków piechoty był Polakiem). Zdaje się, że 56 pp wziął w połowie maja udział w walkach o Jarosław (pisał coś o tym chyba Mieczysław Orłowicz w przewodniku po Jarosławiu, wydanym bodajże w 1918 r.).
Jeszcze poszperam i jak coś będę miał o walkach tego pułku, to wyślę na priv (ale uprzedzam, że to będzie głównie o walkach w Galicji).

Jeszcze taka ciekawostka (może o tym nie wiesz) -
www.e-gory.pl/egory_new/reportaz.php?wiadomosci=7
(akapit na dole - sierżant Wojtyła)

Pozdrawiam
Leuthen
Napisano
Hej!!!!!!!
Mój pradziadek walczył nad Piawą! [Piave]
Był w artylerii, na górze i ocalał!
Potem, po zakonczeniu wojny, poszedł na Kijów w WP.
Własnie jestem na etapie ustalania szczegołów.
Pozdrawiam
Ursus
Napisano
Witam!
miło mi, że znajdują się wojenni druhowie". Chetnie wymienię wiadomości na ten temat.
Pozdrawiam
Leszek
Napisano
Ciekawe, że 56 C.K. pp nosił imię feldmarszałka Leopolda von Dauna - jest to dobrze znana mi postać - walczył wielokrotnie z Fryderykiem II zwanym Wielkim podczas XVIII-wiecznych wojen śląskich. Fryderyk nazywał go Cunctatorem" (od tego rzymskiego wodza). Według mnie był jednym z najgorszych dowódców wojskowych, jakich miała w swej historii Austria. No, ale to tak marginesie.

A info o walkach pułku w Galicji postaram się wysłać jutro.

Pozdrawiam
Leuthen

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie