lionus Napisano 28 Luty 2005 Autor Napisano 28 Luty 2005 Witam!!!Proszę szacowne grono o Waszą opinię ;)Jakiś czas temu poprosiłem znajomą o wylicytowanie na Allegro jednego z brakujących mi numerów 'Odkrywcy'.Jaka była cena 'startowa' nie pamiętam, w każdym razie dałem tyle, że przekroczyłem cenę minimalną (sic!).Ważny może być szczegół, że jako iż aukcja odbywała się w weekend, kiedy to nie mam dostępu do sieci (ani znajoma), od razu dałem maksymalną cenę, którą mogę dać i od razu przebiłem cenę minimalną).W aukcji nie uczestniczył nikt więcej. Po zakończonej (o czasie) aukcji (sic!) znajoma napisała list do 'Pana sprzedającego' z prośbą o podanie dodatkowych informacji, niezbędnych do finalizacji sprzedaży (cena za przesyłkę). Otrzymała taki oto list (chyba 2 dni po zakończeniu aukcji):---------------------Witam!Teoretycznie Pani wygrała... ale jest jeden problem przeniosłem aukcje do militariów, jeśli nikt nie podbije ceny to oczywiście numer jest Pani, a jeśli ktoś podbije i da więcej to jemu sprzedam a Pani oczywiście ma prawo i obowiązek wystawić mi negatywa.Pozdrawiam i zapraszam do licytacji na militariach, aktualnie o 2.45 we wtorek rano zostały jeszcze 22 godziny.(imię i nazwisko usunąłem)---------------------'Pan sprzedający' powtórnie wystawił na sprzedaż to, co już wylicytowaliśmy i nazwał to... przesunięciem aukcji.Oczywiście cena początkowa aukcji była równa tej, którą podaliśmy w aukcji poprzedniej.Jako, że straciliśmy zaufanie do 'Pana sprzedającego', po zastanowieniu wystawiliśmy opinię negatywną (jaką mieliśmy gwarancję, że 'Pan sprzedający' 'nie przesunie' aukcji ponownie, i znowu, i znowu, etc. aż osiągnie cenę, która tym razem go zadowoli - chociaż zawsze myślałem, że służy do tego 'cena minimalna', którą przekroczyliśmy).'Pan sprzedający' wystawił znajomej (co braliśmy oczywiście pod uwagę) taki oto komentarz (negatyw, rzecz jasna):---------------------Uczciwie poinformowałem Panią o przeniesieniu aukcji do innego działu, zaznaczając także w opisie aukcji, że to Pani jest osobą wygrywającą. Mimo wygrania, za nadgorliwość , ma Pani negatywa.---------------------Zawsze myślałem, że 'negatywy' są za niewywiązywanie się z warunków transakcji, a nie za 'nadgorliwość'...Pytanie czy to ja jestem kretyn, czy 'Pan sprzedający' (Achaya) jest 'kapkie' nieuczciwy?Podałem Nicka owego 'Pana sprzedającego' gdyż:- jeśli stwierdzicie, że to ja jestem nieuczciwy gad, to z przyjemnością kupicie coś u uczciwego człowieka, jakim jest p. Achaya- jeśli stwierdzicie, że to 'Pan sprzedający' postąpił nieuczciwie, zastanowicie się (i ew. zabezpieczycie się przed podobnym zachowaniem) przed przystąpieniem do handlu z ww. jegomościem.A swoją drogą 'Pan sprzedający' ma bardzo dobre opinie.pozdrawiam
AQUATOR Napisano 28 Luty 2005 Napisano 28 Luty 2005 Jest to ewidentne złamanie zasad Allegro i dobrego wychowania. Proponuje dopisanie własnego komentarza do jego komentarza (jest taka mozliwość) ze szczegółowym wyjaśnieniem. Będzie to przestroga dla innych użytkowników.
maxikasek Napisano 28 Luty 2005 Napisano 28 Luty 2005 niestety komantarze nie są weryfikowane i nie można ich usunąć. pozdro.
Voucur Napisano 28 Luty 2005 Napisano 28 Luty 2005 Proponowałbym powiadomić także o całej sprawie Allegro, osobnik dostanie ostrzeżenie i jeśli taka sprawa się powtórzy, zawieszą mu konto. Nota bene wymyślił kiepską wymówkę, bo gdyby np. napisał że egzemplarz gazety mu skradziono albo zniszczył się z przyczyn niezależnych to w świetle regulaminu jest OK.
Barnaba Napisano 28 Luty 2005 Napisano 28 Luty 2005 napisz maila do allegro opisując sprawę . powinii ci cofnąć negatywa (mają taką możliwość) mój kumpel miał przypadek że gość calicytował u niego w kup teraz towar i od razu wystawił mu negatywa dosłownie 2 minuty po zakończeniu aukcji. allegro w tym przypadku cofneło negatywa zwróciło koszty wystawienia i prowizję ze sprzedaży.pzdrBarNaba aus Dt.Eylau
KudłatyHD Napisano 28 Luty 2005 Napisano 28 Luty 2005 Niestety często tacy idioci się zdażają, ja dlatego nawet jak gość zawini nie wystawiam negatywa bo wiem, że mi się odpłaci tym samym.
Voucur Napisano 28 Luty 2005 Napisano 28 Luty 2005 Też miałem parę takich wypadków ale jako sprzedający. Gdybym miał wystawiać wtedy negatywy to pewnie byłoby sporo mścicieli.
d007 Napisano 1 Marzec 2005 Napisano 1 Marzec 2005 Lionus: oczywiście Ty masz rację. A ten gość od którego kupowałeś to zwykły kawał oszusta. Z takimi cwaniakami trzeba walczyć. Dobrze zrobiłeś wystawiając mu negatywa mimo odwetu nie przejmuj się. Dopisz tylko swoje wyjaśnienie do tego negatywa i ludzie zrozumieją że jesteś w porządku. Jeżeli mogę CI coś poradzić to ja na Twoim miejscu natychmiast napisałbym skarge do Allegro na tego oszusta !!!Pozdrawiam d007
mietek Napisano 1 Marzec 2005 Napisano 1 Marzec 2005 Dodaj tez link do tego watku.Choc tak na marginesie, to przydala by sie mozliwosc wystawiania np w max 2-3 kategoriach na raz. W e-bay nie ma z tym problemu.
AK77 Napisano 2 Marzec 2005 Napisano 2 Marzec 2005 Witam.Napisz list do Allegro. opisz sprawe dodaj korespondecje jaką miałeś z tym gościem". Może to trochę potrwa, ale z czym takimś należy walczyć. Jeżeli Allegro zareaguje odpowiedni to facet następnym razem już nie zrobi takiego numeru.Pzdr AK77
d007 Napisano 3 Marzec 2005 Napisano 3 Marzec 2005 Miro: korzystając z okazji chciałbym Cie zapytać jaki motocykl masz na sprzedaż ???Pozdrawiam d007
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.