Mariusz Napisano 27 Luty 2005 Autor Napisano 27 Luty 2005 Witam,Spójrz U96: bardzo dobrze potrafimy gadać i kłócić się, gdy przychodzi czas by coś stworzyć - nie chcemy.Widzę, że cały ten wątek, ta gadanina, te propozycje idą na marne. Nie dziwmy się więc, że ustawa jest taka jaka jest. Temperuje ona bowiem środowisko ozwrzeszczanych dzieciaków", którzy chcą własnych praw, akiedy tupnie się na nich nóżką to siedzą cicho. A niech siedzą, będzie spokój, byleby im nie przyszło do głowy zintegrować się i krzyknąć wspólnym głosem, ale na to pewnie są za głupi...Szkoda...Mariusz
U96 Napisano 27 Luty 2005 Napisano 27 Luty 2005 Cześć.Z reguły jestem optymistą i tak pozostanie nawet w tym przypadku.Czasem tak się zastanawiam w czym leży problem w tym że pomimo tak wielu akcjom szanownych kolegów na tym forum w próbach tworzenia wszelkich stowarzyszeń o skali krajowej nie „wypala”. I nasuwa mi się takie pytanie : KOMU zależy aby taki twór prawny nie powstał. KTO tak blokuje i rozprasza śmiesznymi argumentami rodzącą się chęć w śród nas do aktu prawnej egzystencji. A może to:
U96 Napisano 27 Luty 2005 Napisano 27 Luty 2005 Wszelkiego rodzaju SŁUŻBOM którym jest nie na rękę aby coś w tym kierunku ruszyło bo by się skończyły spektakularne akcje zatrzymywania groźnych ich zdaniem kolekcjonerów nie jednokrotnie porównywanych do terrorystów i chętnie opisywane w gazetach a tym samym tak potrzebny w tych trudnych czasach poklask medialny . Sic. Bo jak by powstało takie stowarzyszenie spełniające wszelkie normy prawne oparte na prawie i konstytucji to już tu się panowie będą gubić i zastanawiać długo nad konsekwencjami swych bezpodstawnych decyzji.
U96 Napisano 27 Luty 2005 Napisano 27 Luty 2005 Może PRODUCENCI wykrywaczy – bo zawsze w dużych grupach potrzeba mniej sprzętu bo zawsze ktoś musi kopać, innego nie stać to pożyczy, ruch zwiększa się w używanych detektorach metalu. Można się wymienić doświadczeniami na temat właściwości realnych sprzętu co wiąże się ze spadkiem sprzedaży marek poszczególnych firm a jeśli tak to trzeba zmniejszyć ceny i mniej zarobią biedaki.
U96 Napisano 27 Luty 2005 Napisano 27 Luty 2005 A różnego rodzaju STRONY internetowe które zajmują się naszą tematyką w celach czysto komercyjnych. Nie oszukujmy się że coś chcą dla nas zrobić dla nich jesteśmy tylko rynkiem zbytu i czym bardziej jesteśmy rozbici tym lepiej dla nich - toczy sie specyficzna walka. Jesteśmy jak „barany” zaganiane do różnych „zagród” gdzie nas karmią bzdetami.
U96 Napisano 27 Luty 2005 Napisano 27 Luty 2005 Nie tworzę żadnej wiekowej teorii spisku, jestem daleki do takich bredni. To takie moje osobiste przemyślenia powstałe na bazie chwilowego wqurvienia na szara rzeczywistość.Z szacunkiem Adam
Mariusz Napisano 27 Luty 2005 Autor Napisano 27 Luty 2005 Witam,Ciekawe spostrzeżenie, choć ja bym się skłaniał ku naszej mentalności, którą jako pasjonaci historii doskonale znamy. Choć z drugiej strony biorąc pod uwagę gehennę jaką przchodzimy z zakładaniem stowarzyszenia, to coś w tym jest...Tak czy owak. Był kiedyś fajny post na forum, chłopaki skrzknęli się chcąc założyć stowarzyszenie. Wszystko pięknie, ładnie, a kiedy trzeba było się wziąść do roboty sprawa wycichła. Do rzucania haseł jesteśmy pierwsi, zaś do ich realizacji zostają nieliczni.Ja jeszcze mam nadzieję, chociaż szkoda tego zapału.Polecma do pod rozważanie wszystkim, którzy na początku, tak chętnie wypowiadali się na w tym wątku.PozdrawiamMariusz
kawon30 Napisano 28 Luty 2005 Napisano 28 Luty 2005 witam,o powodach dla których potrzebny jest kodeks poszukiwacza napisano juz powyżej.Dodać mogę to,iż większość stron poświęconych poszukiwaczom takowe kodeksy posiada i to że na stronie Odkrywcy do tej pory takiego kodeksu nie ma,to chyba efekt lekcewarzenia tematu zarówno przez użytkowników jak i przez górę".Propozycja kodeksu podana przez Mariusza jest moim zdaniem O.K. i do przyjęcia.Dodał bym jeszcze jednak coś takiego w punkcie 1...a twoje postępowanie krztałtuje opinię o wszystkich poszukiwaczach",natomiast w punkcie 2 wymazał bym ostatnie zdanie.Pozostaje kwestia techniczna pojawienia się kodeksu na stronie O.Moja propozycja jest taka aby zamieścić ankietę na stronie głównej z pytaniem npczy chcesz aby taki kodeks poszukiwacza pojawił się na stronie Odkrywcy" lub który z przedstawionych kodeksów uważasz za najbardziej odpowiedni do pojawienia się na stronie Odkrywcy".Po przeanalizowaniu odpowiedzi z ankiety można by zamieścić kodeks najbardziej odpowiedni według użytkowników lub w przypadku nie zaakceptowania pracować nad poprawkami.
Mariusz Napisano 28 Luty 2005 Autor Napisano 28 Luty 2005 Witam,Kawon wpisz więc pełną wersję swojego kodeksu (ułatwienie dla Bociana).No i pozostaje zwrócić się z pytaniem do Bociana.Bocian co sądzisz o poprozycji technicznej Kawona?PozdrawiamMariusz
kawon30 Napisano 28 Luty 2005 Napisano 28 Luty 2005 moja propozycja(zmodyfikowana wersja kodeksu Mariusza)1.Pamiętaj,że jesteś poszukiwaczem,a nie barbarzyńcą a twoje postępowanie kształtuje opinię o wszystkich poszukiwaczach.2.Jeżeli znalazłeś jakikolwiek przedmiot,co do którego masz przypuszczenia,że zawiera ładunek wybuchowy,to zabezpiecz w możliwy dla ciebie sposób i zawiadom odpowiednie służby.3.Nie rozpoczynaj poszukiwań w miejscach niedozwolonych takich jak np.stanowiska archeologiczne.Staraj się współpracować z archeologami i konserwatorami zabytków.4.Staraj się nie zostawiać śladów swojej bytności w terenie.Uszanuj fakt,że w lesie jesteś tylko gościem.5.Jeżeli możesz zabierz znalezione śmieci ze sobą.6.Dziel się posiadaną wiedzą,dzięki temu możesz wiele zyskać.7.Uszanuj ciekawość spotkanych osób.One także mogą ci pomóc.8.Rozwijaj swoje zainteresowania i zachęcaj do nich innych.9.Utrzymuj kontakty z innymi poszukiwaczami i namawiaj ich do przestrzegania kodeksu.10.Pamiętaj,że reprezentujesz elitę wśród pasjonatów historii.Pokaż,że jesteś dumnym odkrywcą szanującym prawo.
U96 Napisano 28 Luty 2005 Napisano 28 Luty 2005 Trafne spostrzeżenie kawon. Rzeczywiście brak. Prosta, przejrzysta i zwięzła podoba mi się twoja wersja kawon30. posiada to co trzeba.Po co się bawić w sondy i tak każdy się wypowie za tym żeby był na tym FORUM (bo tak wypada)a szkoda czasu – bo idzie wiosna i zmienimy klawiatury na łopaty :-}. Zapewne nie długo „góra” się odezwie z jakimś konkretnym planem lub z konstruktywna krytyką.Adam
Mariusz Napisano 1 Marzec 2005 Autor Napisano 1 Marzec 2005 Witam,U96 trzeba być fair w stosunku do innych. Choć nasza parypadłość powoduje, że najpierw komuś pozwalamy decydować za siebie, a potem go krytykujemy i mamy pretensje, że tworzy zasady nie po naszej myśli. Myślę, że trzeba dać ludziom szansę oceny poszczególnych projektów. Wystarczy poddać ocenie 5 projektów. Ten który otrzyma więcej niż 40 % głosów całości przechodzi. A jeżeli żaden nie otrzyma, to kontynuujemy pracę i poprawiamy ten, który otrzymał największą ilość głosów. Co otym sądzicie?PozdrawiamMariusz
kawon30 Napisano 1 Marzec 2005 Napisano 1 Marzec 2005 Ja osobiście jestem za ankietą lub inną formą głosowania dającą głos większej ilości użytkowników.
U96 Napisano 1 Marzec 2005 Napisano 1 Marzec 2005 Cześć.Zobacz tyle się namęczyliśmy przy tworzeniu tego projektu, pomimo braku zainteresowania pozostałych panów z tego FORUM wyszliśmy na prostą. Ja bym proponował umieszczenie go w tej postaci co zaproponował kawon30 a jak się komuś nie podoba to niech otworzy wątek na którym wytknie błędy i zbiera poparcie wśród innych w celu przeforsowania zmian .Tak będzie sprawiedliwie – myślę. Adam
Mariusz Napisano 2 Marzec 2005 Autor Napisano 2 Marzec 2005 Witam,Myślę, że umieszczenie tego wątku na Głównym Forum może wzbudzić większe zainteresowanie i dyskusję, a co za tym idzie propozycje. Będzie to fair w stosunku do innych.Tu jednak Bocian musiałby się zgodzić na przeniesienie.Co wy na to i ty ptaku Bocianie?PozdrawiamMariusz
Voucur Napisano 2 Marzec 2005 Napisano 2 Marzec 2005 Popieram inicjatywę ale postulowałbym jednak przedyskutowanie kilku wersji w formie ankiety, który projekt otrzyma najwięcej pozytywnych głosów ten przechodzi, ewentualnie jeszcze ten który zwycięży można by dokładniej przedyskutować jeśli ktoś uzna że warto by w nim ująć jakieś elementy których nie zawiera bądź usunąć mniej szczęśliwe sformułowania. Chodzi o zachowanie maksymalnej staranności, przecież tem kodeks ma niejako dać podstawy dla kodeksu formalnego. Inicjatywa ta była wielokrotnie dyskutowana m.in. w czasie poszczególnych zlotów eksploracyjnych a także w statucie chyba nigdy nie założonej federacji grup eksploracyjnych ale wszystko to spaliło na panewce. Szkoda się męczyć po to żeby wszystko spaliło na panewce. A jak coś robić to już naprawdę dobrze. Pozdrawiam.
Mariusz Napisano 3 Marzec 2005 Autor Napisano 3 Marzec 2005 Cześć,Voucur dlatego proponuję ankietę dla 5 propozycji. Klika postów wyżej dokładnie to zaproponowałem, ale nie mamy opinii technicznej Bociana, i w tak licznym" gronie cięzko nam będzie stworzyć kolejne wersje kodeksu. Martwi mnie również to, że zaczynamy rozwodzić się nad kwestiami proceduralnymi: zrobić ankietę, czy opublikować gotowy kodeks.Aby wszystko było ok. proponuję następującą mapę drogową":1. Bocian przenosi wątek na Główne Forum,2. Wzrasta (mam nadzieję) zainteresowanie i uzyskujemy w krótkim czasie 5 (a moze więcej)propozycji. Propozycje będą zbierane przez określony czas.4. Przez powiedzmy tydzień dyskutujemy na temat tych wersji, poczym poprawione przechodzą do głosowania.3. Następuje głosowanie w formie ankiety (np. przez 7 dni)wygrywa ta, która zdobędzie ponad 40% głosów.4. Jeżeli żadna z propozycji nie zdobędzie 40%, to dalsze prace toczą się nad propozycją, która zdobyła najwięcej głosów.Co o tym sądzicie?PozdrawiamMariusz
luger Napisano 3 Marzec 2005 Napisano 3 Marzec 2005 Podoba mi się Twoja propozycja i jestem za. Podziwiam Twój zapał Mariusz. Ci którzy na początku, tak chętnie wypowiadali się na tym wątku" wbrew pozorom śledzą go na bieżąco. Najzwyczajniej w świecie nie czuję się na siłach tworzyć alterantywne wersje kodeksu bo nie mam do tego zdolności. Ale z wielkim zainteresowaniem czytam nowe posty i popieram tą inicjatywę nawet jeśli miałaby sie okazać utopią to uważam że to watrościowy nurt w środowisku. Jednak od opracowania dekalogu do utworzenia stowarzyszenia droga niezmiernie daleka. Choć budującym jest że z napisaniem statutu nie byłoby problemów:)Pozdrawiam L.
Mariusz Napisano 3 Marzec 2005 Autor Napisano 3 Marzec 2005 Luger jestem jednym z członków założycieli ogólnopolskiego stowarzyszenia. Obecnie jesteśmy w fazie załatwiania formalności sądowych i jak wcześniej napisałem przechodzimu swoją drogę krzyżową. Ale mamy dużo zapału i nie zniechęcamy się.PozdrawiamMariusz
bocian1 Napisano 3 Marzec 2005 Napisano 3 Marzec 2005 Jak najbardziej popieram stworzenie takiego kodeksu,i oczywiście dyskusja powinna odbyc sie na forum głównym.Podoba mi się propozycja kawon-a 30,ale mam propozycję rozszerzenia i uściślenia pkt.1. W związku z coraz częstszym pojawianiem się podobnych przedmiotów np;http://www.allegro.pl/show_item.php?item=43934555i dyskusji zwiazku z tym proponuję(oczywiście tekst może byc zmodytyfikowany)--------------------------------------------------------------------------------------------------1. Gdy świadomie rozkopujesz mogiłę (pochówek)w celu zabrania znajdujące sie tam przedmiotów dla zysku lub powiekszenia kolekcji" bez względu jakiej narodowości jest ten pochówek,stawiasz siebie poza nawias osob cywilizowananych i tym samym wykluczyłes się z grona ludzi kochajacych historiię.2. W przypadku gdy masz pszypuszczenie że znalazłeś nieoznakowaną mogiłę(szczątki) nie zabieraj znajdujacych sie tam przedmiotów ( być może pomogą one w identyfikacji tych szczątków),możesz powiadomic Policję lub Ambasadę danego kraju,gdy masz jakieś wątpliwości co zrobić poradz sie np: Kol. na Forum Odkrywcy.Pozdr. Andrzej
luger Napisano 3 Marzec 2005 Napisano 3 Marzec 2005 Mariusz z chęcią przystapię do takiego stowarzyszenia i myślę że niektórzy moi koledzy również. Naprawdę podziwiam zapał i samozaparcie bo wiem jak wygląda kwestia rejestracji w sądzie.Pozdrawiam L.
Mariusz Napisano 3 Marzec 2005 Autor Napisano 3 Marzec 2005 Bocian 1, jest już w kodeksie, że jesteś poszukiwaczem, a nie barbarzyńcą, to chyba (dla ludzi inteligentnych za których się mamy) wystarczy.Proponuję jednak (aby nie robić bałaganu), by każdy kto chce nanieść poprawkę wpisał cały kodeks ze swoją poprawką. Uniekniemy wtedy bałaganu typu który punkt i w jakiej wersji porawić.Bardzo proszę wpisz swoją wersję całego kodeksu.Luger: jeszcze trochę musisz poczekać. Będziemy ludzi rekrutować, jak formalnie powstanie stowarzyszenie. Obecnie Pani sędzina poprosiła o naniesienie poprawek do statutu.Cała ta nasza gehenna trwa już prawie rok.PozdrawiamMariusz
bocian1 Napisano 3 Marzec 2005 Napisano 3 Marzec 2005 Moja poprawka zastąpienia pkt.1 kol.kawon-30 1. Gdy świadomie rozkopiesz mogiłę (pochówek) w celu zabrania znajdujacych sie tam przedmiotów, bez względu jakiej narodowości jest ten pochówek, stawiasz siebie poza nawias osoby cywilizowanej i tym samym wykluczyłeś się z grona ludzi szanujących i kochających historię.2. W przypadku gdy masz przypuszczenia że znalazłeś nieoznakowaną mogiłę (szczątki)nie zabieraj znajdujących się tam przedmiotów (być może pomogą one w identyfikacji tych szczątków),możesz powiadomić Policję lub Ambasadę danego kraju, w razie wątpliwości co zrobic poradz się np;Kol. na Forum OdkrywcyReszta pkt. opracowana i bez zmian Kol. kawon-a 30--------------------------------------------------------3.Jeżeli znalazłeś jakikolwiek przedmiot,co do którego masz przypuszczenia,że zawiera ładunek wybuchowy,to zabezpiecz w możliwy dla ciebie sposób i zawiadom odpowiednie służby.4.Nie rozpoczynaj poszukiwań w miejscach niedozwolonych takich jak np.stanowiska archeologiczne.Staraj się współpracować z archeologami i konserwatorami zabytków.5.Staraj się nie zostawiać śladów swojej bytności w terenie.Uszanuj fakt,że w lesie jesteś tylko gościem.6.Jeżeli możesz zabierz znalezione śmieci ze sobą.7.Dziel się posiadaną wiedzą,dzięki temu możesz wiele zyskać.8.Uszanuj ciekawość spotkanych osób.One także mogą ci pomóc.9.Rozwijaj swoje zainteresowania i zachęcaj do nich innych.10.Utrzymuj kontakty z innymi poszukiwaczami i namawiaj ich do przestrzegania kodeksu.11.Pamiętaj,że reprezentujesz elitę wśród pasjonatów historii.Pokaż,że jesteś dumnym odkrywcą szanującym prawo
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.