Skocz do zawartości

Śmierdzące guziki

wszelak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszystkich.Jestem zapalony zbieraczem guzików.niestety często po wykopaniu jakiegoś, okazuje sie że jest on w znacznym stopniu pokryty nalotem.Ten właśnie nalot w połączeniu z potem obficie sączacym sie z mych dłoni wydziela przykry odór.Czy jest jakiś sposób na pozbycie się owego nalotu {wyczytałem iż mogą to być tlenki metalu)w ten sposób, aby nie uszkodzić wykopaliska,oraz żeby pozbyć się go raz na zawsze???Dodam że podobny problem jest z monetami( one także cuchną).Bardzo proszę o o rady doswiadczonych poszukiwaczy. Pozdrawiam.
Napisano
Mam podobny problem. Mam stare platerowane sztućce - nic szczególnego jednak pamiątka rodzinna. Tak śmierdzą że nie ma mowy o jakimkolwiek ich używaniu. Leża zamknięte w szczelnym plastikowym pudełku;)
Pozdrawiam L.
Napisano
a moze warto było by uzyc kwasku cytrynowego... a jesli okaze sie za słaby dobrym wyjsciem moze okazac sie cilit w zelu (ten niebieski).Ja wypróbowałem to na srenej łyzeczce która jechała jak apaczowi spod siodła.Niedosc ze pozbyłem sie ciemnego nalotu to jeszcze brzydki zapach poszedł w cholere
Napisano
Srebro- kąpiel w 10% roztworze amoniaku albo autoliza - folia alu + roztwór soli. Guziki w zalezności od matejału, ale woda + szczotka + mydło nie zaszkodzi.
Wojtek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie