siekierz Napisano 12 Luty 2005 Autor Napisano 12 Luty 2005 Od dłuższego czasu zgłębiam dzieje walk w kotle świętomiejskim ( czy też worku braniewskim jak uwżąją niektórzy). Swego czasu na forum internetowym przeczytałem informację, dotyczącą walk spadochroniarzy w Prusach Wschodnich (16 FJR – w okolicach Braniewa został swego czasu znaleziony prawdopodobnie niemiecki hełm spadochronowy). Spadochroniarze mieliby wycofywać się drogą na Heiligenbeil ( Mamonowo) - miały być to tzw. „falsche Fallschirmjägereinheiten” („fałszywe jednostki spadochroniarzy”), gdyż spadochronowymi były tylko z nazwy. W ostatnim okresie z ziemi miałyby wyjść fanty Fallschirmjäg'rów hełm i nieśmiertelnik o biciach Fsch.E.u.A.Rgt.1.H.G. Może ktoś z was dysponuje bardziej szczegółowymi informacjami na temat walk tych jednostek w kotle świętomiejskim i w obronie Heiligenbeil ( Mamonowa)- podobno jakieś większe zgrupowanie. Jest to temat dla mnie zupełnie zaskakujący, gdyż temat walk w tym rejonie zgłębiam już dosyć długo i od dużej grupy eksploratorów działających w tym terenie nigdy nie miałem informacji o tego rodzaju trafieniach. Również dostępna mi literatura nie sygnalizuje tego tematu. No cóż- eksploracja stawia przed nami coraz to nowsze cele !!! Z góry dziekuję za każdą rzeczową odpowiedź !!! POZDRAWIAM SIEKIERZ
jack18 Napisano 12 Luty 2005 Napisano 12 Luty 2005 witam, jestem Elblążaninem (tzn byłem) jakieś 10 lat temu trafiał się tam hełm spadochronowy - z 2 km od przejścia samochodowego Gronowo, (dużo innych fantów też tam wyłaziło)- moim zdaniem, można trafić na wszystko, ponieważ tam działy się sceny dantejskie - zima 1945, wszystko tamtędy wiało a potem np dużo przez zalew na Mierzeje. pozdrawiam.
siekierz Napisano 16 Luty 2005 Autor Napisano 16 Luty 2005 Może jednak ktoś z Forumowiczów ma jeszcze jakieś informacje na ten temat.Pozdrawiam SIEKIERZ
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.