Skocz do zawartości

fałszywe jednostki spadochroniarzy pod Braniewem

siekierz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Od dłuższego czasu zgłębiam dzieje walk w kotle świętomiejskim ( czy też worku braniewskim jak uwżąją niektórzy). Swego czasu na forum internetowym przeczytałem informację, dotyczącą walk spadochroniarzy w Prusach Wschodnich (16 FJR – w okolicach Braniewa został swego czasu znaleziony prawdopodobnie niemiecki hełm spadochronowy). Spadochroniarze mieliby wycofywać się drogą na Heiligenbeil ( Mamonowo) - miały być to tzw. „falsche Fallschirmjägereinheiten” („fałszywe jednostki spadochroniarzy”), gdyż spadochronowymi były tylko z nazwy. W ostatnim okresie z ziemi miałyby wyjść fanty Fallschirmjäg'rów hełm i nieśmiertelnik o biciach Fsch.E.u.A.Rgt.1.H.G.
Może ktoś z was dysponuje bardziej szczegółowymi informacjami na temat walk tych jednostek w kotle świętomiejskim i w obronie Heiligenbeil ( Mamonowa)- podobno jakieś większe zgrupowanie. Jest to temat dla mnie zupełnie zaskakujący, gdyż temat walk w tym rejonie zgłębiam już dosyć długo i od dużej grupy eksploratorów działających w tym terenie nigdy nie miałem informacji o tego rodzaju trafieniach. Również dostępna mi literatura nie sygnalizuje tego tematu.
No cóż- eksploracja stawia przed nami coraz to nowsze cele !!!
Z góry dziekuję za każdą rzeczową odpowiedź !!!
POZDRAWIAM
SIEKIERZ
Napisano
witam, jestem Elblążaninem (tzn byłem) jakieś 10 lat temu trafiał się tam hełm spadochronowy - z 2 km od przejścia samochodowego Gronowo, (dużo innych fantów też tam wyłaziło)- moim zdaniem, można trafić na wszystko, ponieważ tam działy się sceny dantejskie - zima 1945, wszystko tamtędy wiało a potem np dużo przez zalew na Mierzeje. pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie