Skocz do zawartości

Literatura

jagoda

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Panowie i panie poszukuję literatury na temat działń wojennych w 1945r. w rejonie Ostróda - Miłomłyn.
Pozdr. MJ
Napisano
jagoda z tego co wiem brak jest konkretnych publikacji na ten temat i nic w tym dziwnego ponieważ Ostróda podobnie jak Miłomłyn zostały zajęte z marszu.nie było konkretnych walk o miasto(ostródę)jedynie małe sporadyczne potyczki-zniszczono trzy radzieckie czołgi,zgineło 30 rosjan.
nie wiem jak konkretnie przedstawiała się sprawa Miłomłyna trudno o jakakolwiek fachową literaturę na ten temat.
pozdrawiam
PS:skad jesteś jagoda? GG:6392983
Napisano
Hej dzięki za odzew. Z tego co wiem to o ile w przypadku Ostródy to być może masz tację ale jesli chodzi o Miłomłyn to podczas wyzwalania" zostało zniszczone około 70% miasteczka. Wiem że rosjanie byli juz na terenie wroga i nie liczyli się z cywilami budynkami i infrastrukturą ale z marszu nie niszczy sie 3/4 zabudowy walki o to małem miasteczko trwały około 24 h więc nie było to może przełamanie Wału Pomorskiego ale z pewnościa coś tam jeszcze mozna znaleść.
Pozdr. MJ
Ps. Z daleka :)Łódź (takie miasto w centralnej Polsce i nie zgrywam się)
Napisano
czytalem ksiazke w ktorej niemiecki zolnierz broniacy Elblaga powiedzial.:Gdyby Elblag sie nie bronil byc moze straty i zniszczenia nie bylyby tak duze,ale byc moze gdyby Elblag poddal sie bez walki rosjanie po jego zajeciu doszczetnie by go spalili,tak jak Ostrode czy inne male mazurskie miasteczka.
Napisano
w przypadku Ostródy to wiem że zostało ono zniszczone po przejściu frontu przez drugą linię maruderów poszukujących wszelkich pamiątek oraz na wyraźny rozkaz Stalina nakazujący spalić wszystko co germańskie.70% miasta armia czerwona puściła z dymem.
nie wiem jak tam ze znaleziskami pod Miłomłynem jeszcze tam nie kopałem,ale z II wojennymi fantami z pod Ostródy jest ciężko(tony łusek- ppsh,mauser,mosin,i jeden magazynek od pps).
pozdr
PS:jak byś się wybierał na nasze tereny to daj znać.
Napisano
Miłomłyn to malutkie masteczko albo duża wieś. Nie przecze że gobło podzielić losy wielu wrmińskich i mazurskich miejscowości, lecz gzies czytałem że tam sie cos działo. W waze okolice wybieram się prawdopodobniw w koncu maja i z pewnością dam znać. Wrazie czego moje gg 1360787. Dzięki za odzew!
Pozdr. MJ

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie