proteus Napisano 5 Luty 2005 Autor Napisano 5 Luty 2005 Mam takie pytanie.czy ktos z uczestnikow forum ostatnio albo kiedys szukal w Leśnej, Miłoszowej lub okolicach zamku czocha?szczegolnie interesuja mnie sztolnie i domniemany szyb windy?bede wdzieczny za wszelkie posty na ten temat.
KudłatyHD Napisano 5 Luty 2005 Napisano 5 Luty 2005 Mam kumpla i koleżanke z Leśnej wypytam się ich czy czasami chodzą dziwacy" z wykrywaczami hehe, ja byłem w Leśnej i na zamku 4 lata temu ale bez wykrywki bo byłem tam motocyklem.
ERWIN Napisano 6 Luty 2005 Napisano 6 Luty 2005 Mieszkam niedaleko Leśnej i czasem odwiedzam rejon sztolni. Nie widziałem tam jakiś śladów większych poszukiwań oprócz działalności złomiarzy którzy zainteresowali się wyrywaniem rur i kabli z budynku który znajduje się nad sztolniami (to interesujący obiekt, z zewnątrz wyglada jak mały domek, w środku były jakieś zbiorniki i instalacje a pod budynkiem znajduje się podziemny zbiornik). Nie widziałem natomiast żadnego szybu windy. Czy możesz napisać o nim coś więcej?
proteus Napisano 6 Luty 2005 Autor Napisano 6 Luty 2005 Drogi ErwinieOstatnio widziałem domniemany szyb windy na stoku gory naprzeciw dawnego obozu dla robotnikow przymusowych w Leśnej przy drodze w strone lubania. Między obozem a szybem sa tory kolejowe. miejscowi swiadkowie mowia że szyb ma 15m glebokosci i konczy sie sztolnia prowadzaca do zakladow baworowo. obecnie jest zasypany. zostalo jakies ok 3-4metry od gory.pozdrawiama propos nad ktorymi sztolniami jest ten domek?
kudi Napisano 6 Luty 2005 Napisano 6 Luty 2005 domek" znajduje sie na samym szczycie gory. kiedys byl otoczony wysokim ogrodzeniem z druty kolczastego. pozostalosci jeszcze mozna znalezc. na pietrze musiala byc wartownia bo na wszystkie strony swiata jest przebicie". w srodku rzeczywiscie widac pozostalosci jakiegos syetemu przepompowni, uzdatniania. duze murowane wanny wylozone bialymi plytkami, zasypana piwniczka z rurami wchodzacymi w glab gory.oprocz tej Marklisy" ciekawszy jest teren przy drodze do zamku - fabryka Baworowa. mozna jeszcze zobaczyc w centrum zakladow hamownie silnikow, a obok system sztolni.P.S. swoja droga dziwne ze B.Woloszanski nie wykorzystal tego watku w swojej ksiazce.pozdrrobert_kudelski
wilcz Napisano 6 Luty 2005 Napisano 6 Luty 2005 Dozorca placu budowy (podczas remontu tamy)powiedział mi,że po spuszczeniu wody, u podstawy tamy od strony zalewu, poszukiwacze wydobyli olobrzymie ilości broni.Osobiście widziałem gościa z wykrywką przeszukującego dno zbiornika.Wydobył widro monet(przeważnie z czasów PRL), łuski, kapsle,pierścionki (w tym złote), etc.Moja żona,kiedy zobaczyła te precjoza, kazała mi kategorycznie przebranżowić się z poszukiwań militariów na świecidełka.Jeżeli chodzi o poszukiwania wokół zamku to był o tym artykuł w Przeglądzie Lubańskim lub Ziemii Lubńskiej.
ERWIN Napisano 6 Luty 2005 Napisano 6 Luty 2005 Domek znajduje się na szczycie góry, nad sztolniami przy drodze do Świecia.Trochę o podziemiach w Leśnej:http://wroclaw.magma-net.pl/Start05.htm
proteus Napisano 8 Luty 2005 Autor Napisano 8 Luty 2005 czyżby Lesna była białą plamą na mapie eksploracji?Czy naprawde nikt z forumowiczów nie pokusił sie o osbiste poszukiwania w tym regionie?A moze znów nalezy wrócić do teorii niemieckich strażników blokujących badania w tym regionie :))
past Napisano 9 Luty 2005 Napisano 9 Luty 2005 Czocha jak czocha okolica jest ciekawa dla poszukiwaczy militarii. Szuka tam dużo ludzi.
ERWIN Napisano 9 Luty 2005 Napisano 9 Luty 2005 Dla poszukiwaczy militariów ciekawa jest okolica Lubania, kilka kilometrów na północ od Leśnej. Pod koniec wojny toczyły się tam zacięte walki. Tam jeździ dużo poszukiwaczy i często wracają zadowoleni. W rejonie Czochy nie toczyły się żadne walki. Co prawda w okolicznych lasach można natknąć się na okopy ale są one czyste. Znalezienie choćby jednej łuski jest naprawdę trudne. Proteus, czy jesteś pewien że szyb o którym piszesz powstał w czasie II wojny? Nie widziałem go, jak tylko stopnieje śnieg wybiorę się go odnaleźć, ale w tym rejonie w XVII wieku poszukiwano złota. Może jest to szyb kopalniany z tego właśnie okresu? Widziałem taki koło Jeleniej Góry i też był uważany za II wojenny.
Krzysiek(?) Napisano 9 Luty 2005 Napisano 9 Luty 2005 WitamLeśna nie jest taką białą plamą jak może się wydawać, owszem mało sie o niej pisze, czasami pojawią się tylko jakieś wzmianki (przykładem moze być p. J.L) czy sygnalizacje prasowe. Jest w jej okolicy trochę ciekawych miejsc i co ważnejsze jest przynajmniej coś niecoś do odnalezienia :) powinien być jeszcze jeden ciąg podziemi (podkreślam przynajmniej). Nie szukam militariów, bardziej interesują mnie zejścia w głąb", byłem w Leśnej i jeszcze nie raz się pewnie tam wybiorę, przy okazji polecam pobliski Mieroszów, który może mieć ścisły związek z Leśną.Pozdrawiam K(?)
Krzysiek(?) Napisano 9 Luty 2005 Napisano 9 Luty 2005 Ups mała literówka chodziło mi nie o Mieroszów a o Miłoszów.K(?)
past Napisano 9 Luty 2005 Napisano 9 Luty 2005 mi chodziło o okolice Lubania , w końcu to rzut beretem :-))moim zdaniem Czocha i okolice sądość mocno penetrowane , wielu pewnie by miało i chrapkę na sam zamek
proteus Napisano 9 Luty 2005 Autor Napisano 9 Luty 2005 to nie moze byc kopalnia.Jest to murowane a wlasciwie ceglane wejscie prowadzace do 3-5 m korytarza. z zewnatrz wyglada to jak wiejska piwnica na ziemniaki ale gdy sie tam wejdzie to za drugim otworem drzwiowym jest szyb o szerokosci ok 4-5 metrow gleboki na ok 3-4 i zasypany gruzem i to jest bardziej solidny szyb z uchwytami na suficie.jest to przy drodze idacem z lesnej do zapory czyli nad jezioro ale nie tej przy baworowej ale tej drugiej... miejsce bardzo ciekawe..a generalnie mowiac to dziwne że w okolicy pełnej sztolni nikt nie probuje sie do nich dostac...
mati_xy Napisano 1 Czerwiec 2007 Napisano 1 Czerwiec 2007 Wątek na temat sztolni w leśnej:http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=350682&id_forum=0#ost
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.