Skocz do zawartości

Czarny chrom- ktoś wie...?

Zwierzak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Poszukuję informacji na temat chromowania tzw. czarnym chromem. Czym się to różni od zwykłego chromowania, oprócz koloru oczywiście:-)
Nigdzie w Sieci nie znalazłem informacji echnicznych" nie wiem też w jakich książkach szukać...
Czy jest na Forum ktoś obeznany z galwanotechniką, kto mógłby wskazać mi, gdzie mam szukać informacji?
Pozdrawiam!
Zwierzak
Napisano
Pierwszy raz słysze o czymś takim, gdzie się wogule z czarnym chromem spotkałeś?
Ale jeśli chcesz coś takiego w domu zrobiś to sądze że jest to równie niewykonalne w warunkach domowych jak normalny chrom.
pozdro
Napisano
Czarny chrom to pokrycie dekoracyjne. Używa się tego do pokrywania drobnych detali z miedzi, niklu itp.
Co do wykonalności w warunkach domowych... No właśnie, nie wiem, czym się to różni od normalnego chromowania. Czarny chrom to powłoka matowa, przypuszczam, że zrobienie jej nie musi byś tak trudne, jak powłok błyszczących. Ale pewności nie mam.
W domu udawało mi się zrobić niezłe powłoki miedziowe i niklowe- wg książki S. Sękowskiego Galwanotechnika domowa".

Zwierzak
Napisano
Zwierzaku, wrzuciłbyś jakiś przepisik na miedziwanie, bo aby położyć chrom trzeba metal pokryć inną powłoką aby miał dobrą przyczepność, bo inaczej cała robota będzie g-warta.
A co do czarnego chromu to słyszałem co prawda o matowym, ale czarnym? Może powłoka jest spasywowana za pomocą kwasu?

czekam na przepis .
saludo comet
  • 4 weeks later...
Napisano
Sorry, gdzieś wcięło" mi książkę, na której opierałem się w moich doświadczeniach" z miedziowaniem. Były tam bardzo proste przepisy na miedziowanie, cynkowanie, cynowanie, niklowanie itp. Autor Stefan Sękowski, tytuł Galwanotechnika domowa. Napisana językiem zrozumiałym dla każdego, kto skończył podstawówkę w osiem lat :-)
Co do miedziowania, to aby miedź trzymała się stali, trzeba położyć podwarstwę niklu... Miedziowanie innych metali zdaje się tego nie wymaga. Tyle pamiętam.
Jeśli jakims cudem znajdę tę książeczkę, to wkleję tutaj jakiś przepisik.
Pozdrawiam!
Zwierzak
Napisano
Zdaje się że czarnym chromem pokryte są osprzęty w niektórych gitarach elektrycznych (klucze, itp.). Kiedyś się tym interesowałem i miałem namiar na zakład (chyba gdzieś na Śląsku), który kładł taką powłokę. Niestety nie jestem w stanie pomóc nic więcej.

Pozdr.
Piotrek
Napisano
chrom zwykły,czarny i chrom techniczny -polecam zakłądy galwaniczne, tzw galwanizernie .Usługa droga , tańsze jest fosfatowanie,czyli oxyda.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie