klod2 Napisano 31 Styczeń 2005 Autor Napisano 31 Styczeń 2005 Poszukuje bliższych informacji na temat Masywu Grochowej. Dowiedziałemsię o tym niedawno ze styczniowego Odkrywcy.Czy ktoś tam był oprócz Dolnośląskiego Towarzystwa Eksploracyjnego?Mam cichą nadzieję że jest ona tak dobra jak Augustówka (Kopalnia srebra w górach sowich)Czekam na jakieś informacje
and_andrzej Napisano 1 Luty 2005 Napisano 1 Luty 2005 Pisałem prace magisterską z geologii masywu Braszowice-Grochowa i dosyć dokładnie złaziłem teren /no i pracowałem na XIX niemieckich mapach geologicznych-miodzio!/. Rzeczywiscie, w kościach sie czuje łażąc po lesie ze coś tam ciekawego moze być w ziemi /nie tylko geologicznie/ :) Mniej wiecej w centralnej czesci masywu, w lesie znajduje sie mogiła, dosyć stara, jakiś plus minus XVIII-XIX wiek, niestety nie zwróciłem uwagi czy ma zwiazek z prowadzonymi tam działaniami wojennymi. Ale miejsce bez dwóch zdań ciekawe. Aaa.. dodatkowo w kopalni odkrywkowej magnezytu widać na poziomach wydobywczych wejscia do starych sztolni /kiedyś prowadzono tam eksploatację pod ziemią a nie odkrywkowo/
Kalfas Napisano 1 Luty 2005 Napisano 1 Luty 2005 http://www.eksploracja.org.pl/polecampozdrawiamKalfas
Kalfas Napisano 1 Luty 2005 Napisano 1 Luty 2005 Tak, chodziło mi o Konstantego.A jak się wcześniej nazywała Augustówka o której pisałeś Klod2 ?pozdrawiamKalfas
klod2 Napisano 1 Luty 2005 Autor Napisano 1 Luty 2005 Kopalnia Augusta w Kamionkach lub Kamionce chyba tak nazywała się ta miejscowość. Kopalnia znajduje się na przeciwległej górze, patrząc od tzw smoczej jamy.Idzie się w górę za kościołem pod las, potem w prawo jakieś 300m i po lewj stronie na wzgórzu znajduje się ciasna sztolnia. Ekstra są tam 4 poziomy, ciasne wejście, niestety 4 zalany na maxa, mamy zamiar w tym roku wejść tam z płetwonurkami, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Kalfas Napisano 1 Luty 2005 Napisano 1 Luty 2005 A w Kamionkach koło Pieszyc. Wybieram sie tam jak się cieplej zrobi. Było to fajnie opisane w Sudetach" w zeszłym roku. Wrzuciłbyś mi na meila parę fotek? Będę bardzo wdzięczny. pozdrawiamKalfas
adam242 Napisano 1 Luty 2005 Napisano 1 Luty 2005 oto kilka sznurków dot. Konstantegohttp://www.eksploracja.org.pl/miejsca/konstantin.htm - opis zeszłorocznej wyprawy do kopalnihttp://www.eksploracja.org.pl/foto_galerie/baumgarten/index.html - galeria zdjęć z wnętrza obiektuhttp://www.gjpwz.eksploracja.org.pl - fotki z kopalni autorstwa GJPWZhttp://www.kazik.aplus.pl/blog/2004/09/konstanty/ - opis wyprawy oraz zdjcia autorstwa Kazika
klod2 Napisano 1 Luty 2005 Autor Napisano 1 Luty 2005 O.k tylko muszę dorwać mojego brata który trzyma wszystkie fotki. Będe się z nim widział za dwa dni i wyrwe mu płyte ze zdjeciami. Chyba że chcesz to wyśle Ci krótki film na kasecie. Podaj tyko adres a za parę dni będzie u Ciebie bez problemu.
klod2 Napisano 1 Luty 2005 Autor Napisano 1 Luty 2005 Kalfas radzę się tam wybrać koniec sierpnia, początek września, ponieważ na początku lata zalanty też jest poziom trzeci a on jest najciekawszy. We wrześniu można się już tam dostać i pochodzić w woderach ale woda sięga jeszcze pasa.
Kalfas Napisano 1 Luty 2005 Napisano 1 Luty 2005 Ok. Dzięki wielkie za info. Wolałbym fotki. Jak będziesz miał to wrzuć michalowski@atlas.com.plpozdrawiamKalfas
Gość Napisano 3 Luty 2005 Napisano 3 Luty 2005 ja dodatkowo znalazłem jakiś pomniejszy fort ,będący częścią systemu fortów srebrnogórskich ,bardzo ciekawy i fajnie zachowany . Polecam ksiażki geologiczne z lat 60tych, jest tam nieco informacji o podziemnej fabryce w masywie grochowej jako ciekawostka.
klod2 Napisano 3 Luty 2005 Autor Napisano 3 Luty 2005 Karolsawiak , proszę podaj szczegóły tych opracowań,jestembardzo zainteresowany
Gość Napisano 4 Luty 2005 Napisano 4 Luty 2005 Dokłądnie nie pamiętam,taka kniga z lat 60tych,wielkosci zeszytu szkolnego,okolo 200-300 stron, byc moze tytuł Surowce mineralne ..." i tu nie pamietam czy Gór Sowich, czy Kotliny Kłodzkiej .Wtedy interesował mnie magnezyt ze względu na występujace opale i nikiel -opale zielone.Wszystko w okolicy Grochowej i Szklar Śląskich.Gadałem z robotnikami, sztolnie odsłonięte, włazisz na luzaka jak stróż nie zobaczy .Autora nie pam,iętam niestety bo było to 8 lat temu na studiach. O podziemnych fabrykach byłą też wzmianka na mapie turystycznej Masywu Grochowej.Pozdrawiam.
klod2 Napisano 4 Luty 2005 Autor Napisano 4 Luty 2005 czy ktoś posiada obecne mapy tego rejonu (Masywu Grochowej)?
Gość Napisano 5 Luty 2005 Napisano 5 Luty 2005 Nie wiem z jakiego miasta jesteś.Ja jestem geodetą i powiem Ci tak: idziesz do Urzędu Miasta,ewentualnie Starostwa Powiatowego i prosisz o mapy topograficzne.Nie są drogie, około 20zł za arkusz.Mapy turystyczne (kotlina kłodzka,góry sowie) też są dobre,są one robione właśnie z map topograficznych przez dodanie treści turystycznej. Map w skali 1: 1000 ,czy 1:500 tego rejonu chyba nie ma ,a mapy ewidencyjne 1:5000 do niczego Ci sienie przydadzą.Zdobędziesz mapy 1:10 000 -ale w miare aktualne.Najlepiej jakbyś spytałw Kłodzku w Biurze Geodezji.Polecam ksiażkętelefoniczną i google,moze Ci wyślą wysyłkowo za pobraniem,wszystko zależy jak bedziesz z facetkami gadał,ale z reguły nie robiaproblemów bo po to przecież są by obsługiwały interesantów.Powodzenia.
Kalfas Napisano 10 Wrzesień 2007 Napisano 10 Wrzesień 2007 HejCzy ktoś był ostatnio w Auguście ? Jak sytuacja z wodą i z możliwością założenia stanowisk zjazdowych?pozdrowieniaKalfas
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.