Skocz do zawartości

rutus solaris ??

bicker

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 175
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Witam Wszystkich! Mam pytanie odnośnie zasilania (6*AA 1,5V).Czy jest możliwość zastąpienia baterji,akumulatorkami
1,2V,jak ewentualnie to zrobić,jaki wpływ miałaby zamiana,
na elektronikę wykrywacza i na jego parametry?
Byłbym wdzięczny za fachową podpowiedż.
Pozdrawiam!
Napisano
Do oktogen
Miałem ten sam problem,więc zapytałem RUTUSA,zapewnił mnie,że mogą być,jedynie wskażnik naładowania baterii będzie wskazywał przy pełnym naładowaniu nie 100%,a np.97%.

Pozdrawiam.
drag350
Napisano
Dziękuję Drag 350!
Jeśli można,to jak rozwiązałeś problem napięcia?(6*R6 po1,5V=9,0V;akumulatorki to 1.2V*6=7,2V).Sprawdzałeś praktycznie jak działa wykrywka na akumulatorkach?
Dziękuję i pozdrawiam!
  • 4 weeks later...
Napisano
Solaris rozkłada się na dwie części:
- sonda z ywsięgnikiem ok. 71cm
-podłokietnik z elektroniką 75cm
Rozkładanie jest niestety słabą stroną solarisa bo rurki są mocno spasowane. Jak do tego dojdzie trochę piasku to zgrzyta i cięzko się go składa. Ale da sie z tym żyć. W samych poszukiwaniach to nie przeszkadza.
Pozdrawiam L.
Napisano
Witam
Może nie doczytałem tego:)
Panowie na jakich ustawieniach chodzicie?
Dla trybu dynamicznego?Jeden ton czy 3?I tak dalej:)
Pozdrawiam
  • 1 month later...
Napisano
dominss ja chodzę z trójtonowym ustawieniem, ale to już od Twojego gustu zależeć będzie chyba:) dyskryminacje zazwyczaj wrzucam na godzine pierwszą czasem jak łażę po terenie mniej zaśmieconym to na godz 11tą. co do głośności to godzina 2-3cia ze słuchawkami, a bez w zależności od natężenia hałasu wokoło. grunt na godzine 1szej. czułość od prawie maxymalnej do maxymalnej. ton pozostawiłem na ustawieniu fabrycznym 254 a sygnał wiodący 42-44 tak żeby ledwie słyszalnie buczał. przy takich ustawieniach jak na razie najlepiej mi się łazi no i było sporo głębokich trafień, choć i tak wszystko jest względne także samemu trzeba zorientować się co pasuje i gdzie.
Napisano
grunt na godzine 1szej" - BŁĄD! To pokrętło nie ma jednej stałej nastawy. Położenie należy dobierać tak, aby skompensować wpływ gruntu. Objawia się to brakiem reakcji detektora na ziemię w trybie statycznym. Strojenie przeprowadza się indywidualnie dla każdego nowego miejsca poszukiwań. Detektor (każdy)z prawidłowo dostrojonym gruntem pozwala uzyskiwać min. 15% lepsze zasięgi w ziemi. Pozdrawiam
Mrand
  • 4 weeks later...
Napisano
Witam
Rozmowy związane z tematem Rutusa prowadzone na forum Odkrywcy przypominają Niekończącą się opowieść".

Ciekawy jestem więc dlaczego na stronie producenta Rutusa (tak często przytaczanej) nie ma w linkach do innych stron, linku do naszego Odkrywcy"

Albo ja nie zauważyłem, albo ktoś zapomniał zamieścić, albo ktoś zrobił to celowo, hmm???

Pozdrawiam
Napisano
Rutus poczul sie juz tak pewnie ze wybiera sobie komu sprzedawac swoje wspaniale wykrywacze a komu nie.
Chcialem kupic ultre, wszedlem na strone,prawidlowo wypelnilem formularz zamowienia i... zostalem zignorowany... nie lubie byc lekcewazony i dlatego nie mialem zamiaru dopraszac sie o sprzedaz. Wybralem konkurencje.
Napisano
To nie zadna antyreklama, po prostu zostalem zlekcewazony prze rutusa, nie ja pierwszy. Juz byly takie sytuacje ze dopiero na forum(bo wszyscy patrza) rutus odpowiadal uzytkownikom na te same pytanie ktore on sam wczesniej w prywatnej korespondencji zignorowal.
Napisano
stedke, nie Ty jeden, ja prócz e-maili otrzymywałem i telefony przy problemach ze sprzętem;-) kukson chyba dzwoni na Australię albo Antypody;-P i proszę bez urazy...
Napisano
Witam
1. Zamawiałem wykrywacz przez formularz na stronie producenta, i żebym sobie nie przypomniał, że zamawiałem to bym go nie miał do tej pory.
telefon i okazuje się że coś jest nie tak z www i zamówienia nie dochodzą.
Wielkie przeprosiny i sprzęt jest.
moim zdaniem nie ma co się obrażać bo internet często jest zawodny , a nie myli się ten który nic nie robi.
Pozdrawiam
  • 3 weeks later...
Napisano
posiadam obecnie solarisa . Jego osiągi są dla mnie bardzo dobre,jeżeli (rutus first +)wykrywał łuski od TT 15-20 cm to solaris w tym samym miejscu 30-40 .Solaris ma dużo lepsze osiągi ale trzeba go trochę poznać zwłaszcza dobrze przeczytać instrukcję pozdrówka
Napisano
Mam pytanko do użytkowników Solarisa , czy wykrywacz poprawnie identyfikuje folię ( na 4) i magnetyczne kamienie ( na 12) i czy wskazania są w miarę stabilne?

pzdr.
Napisano
Witam

Magnetyczne kamienie to najogólniej rzecz ujmując takie wredne kamyki, które przy za nisko ustawionym gruncie usilnie próbują Ci wmówić że są fajnymi monetkami;). U mnie w okolicy najczęściej są one koloru czerwonego lub rdzawego więc podejrzewam , ze zawierają jakąś rudę żelaza.
Więc jak to jest z tą identyfikacją w Solarisie???

Pozdrawiam
Napisano
drag 350 napisał:
Powiedzcie jak ustawiacie korekcję żelaza w Solarisie w trybie dynamicznym i jak wam to działa, bo w moim czy 1 czy 2 czy brak- zawsze tak samo."

drag350: Twój pytanie przeniosłem do tego wątku, a stare usunąłem.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie