Skocz do zawartości

Kto ma jakieś materiały?

J23

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
W prasie i telewizji od dłuszego czasu można znaleśc szereg informacji na temat bazy wojskowej (najpierw Niemieckiej,póżniej Radzieckiej,Rosyjskiej)Borne Sulinowo.Nawet są programy w TV.Jako mieszkaniec dolnośląskiego uważam jednak iż bardziej ciekawsze sa asze" byłe bazy.Takie jak Świetoszów,Pstrąże,Krzywa,Szprotawa,oraz wiele innych.Zgodzicie się ze mną iż jest to jeszcze biała plama w naszej histori.Bardzo interesuje się tym zagadnieniem.Bardzo proszę o wszelkie informacje na temat tych baz, za czasów Niemieckich jak i Radzieckich.Moze ktoś ma jakieś fotki,ksera dok.lub własne informacje.Zgadzacie się ze mnąiż jest to ciekawy temat(cmętarz radzieckich żołnierzy na terenie Świętoszowa lub cmętarz żołnierzy niemieckich w rejonie Luboszowa koło Świętoszowa.Pamiętajcie jednak o tym że to są miejsca spoczynku i należy je uszanować a nie szukać w nich fantów, kto tak robi nie może nazywać sie poszukiwaczem lub odkrywcą tylko człowiekiem bez honoru i ambicji.A tak ubolewamy co się robi z naszymi grobami na naszych byłych wschodnich ziemiach(Ukraina,Litwa,Białoruś, Rosja).No ale odeszłem od tematu, jak juz wspomniałem prosze o wszelkie informacje na ten temat,głównie chodzi mi Świętoszów.Wieże w Was i czekam.
Życze Wszystkim na NOWY Rok 2005 samych skarbów w czasie wypraw i nieustających sygnałów w Waszych wykrywaczach, oraz ciągłych wskazań iz są to kolorowe metale.Czekam na Wsze wieści!!
Napisano
Mam trochę materiałów na temat byłego lotniska w Krzywej. Jeżdzę tam czasami pracowniczo. Dawniej było to lotnisko niemieckie, w dobrym stanie zachowały się hala naprawcza samolotów z wciągarką - obecnie jest to teren prywatnej firmy. Jak Rosjanie wyszli pozostało wiele budynków szkoleniowych, warsztatowych i innych. Złomiarze dali o sobie znać i do chwili obecnej niewiele przetrwało. Teren pod inwestycje był wielokrotnie sprawdzany przez firmy saperskie. Głównie ciągneli niewypały. Jak zaczęto zrywać betonowe płyty z pasa startowego to pojawiły się dalsze pozostałości.
Jak chcesz zdjęcia to wrzucę mailem.
pozdrawiam
Kalfas
Napisano
Witam !
Bardzo dziękuje za info.Będe bardzo zobowiązany Kalfas jak przesłał byś mi trochę materiałów mailem.
Widać odrazu że na Dolnoślązaka zawsze można liczyć!!!!.
Ale nadal jestem otwarty na inne wiadomości lub zasłyszane historie, opowięści.
Napisano
Czesc!
Proponuje Ci bardzo dobra ksiazke na temat SwietoszowaHISTORIA OBOZOW JENIECKICH w Swietoszowie"autor Jerzy Horyn-swojego czasu zakupilem ja na Allegro i naprawde nie zaluje!Kopalnia ciekawostek,a przy tym bardzo ciekawie napisana!!!Polecam goraco!!!
Napisano
Czesc!
Proponuje Ci bardzo dobra ksiazke na temat SwietoszowaHISTORIA OBOZOW JENIECKICH w Swietoszowie"autor Jerzy Horyn-swojego czasu zakupilem ja na Allegro i naprawde nie zaluje!Kopalnia ciekawostek,a przy tym bardzo ciekawie napisana!!!Polecam goraco!!!
Napisano
Wtam !
Dzieki za info.Słyszałem o tej książce ale zdobycie jej jest nie możliwe.(nawet niema jej na alegro).
Czekam nadal !!!!!!!
Napisano
Słyszałem o składzie amunicji w lesie po lewej stronie jadąc z Krzywej w kierunku Bolesławca. Był to skład radziecki. Kiedyś coś im tam wywaliło i w Bolesławcu poleciały szyby. Łaziłem tam ale nic konkretnego nie znalaz łem.
Czy słyszeliście o czymś takim,że jak uciekł żołnierz z jednostki radzieckiej to jak dorwała go pogoń to zabijali go na miejscu a na najbliższym drzewie przybijali gwoździem but ? Spotkałem się z takimi opowieściami w okolicach Krzywej i w Bornym.
J-23 prześlę Ci jutro coś mailem. Nie jestem z Dolnego Śląska, nad czym ubolewam, bo w ciekawe miejsca muszę pomykać ze trzy godziny.

pozdrawiam
Kalfas
Napisano
Dzięki Wszytkim i proszę o jeszcze.
Co do tych opowieści na temat ucieczek żołnierzy radzieckich i ich zatrzymania znam pare takich historyjek.Mam dobrego znajomego który słóżył w WSW a póżniej w ŻW ( mial kontakty zradzieckim WAI ( ich Wojskowa Samochodowa Inspekacj, jak i z ich Kontrrazwietką będzie to ich chyba kontrwywiad w szerokim tego znaczeniu)Opowiadał iż u nich dezercja była po trzech dobach ucieczkigdyż ich wojska na terenie PRL były na prawach wojennych.Wyroki śmierci były dość powszechne i ponoć wykonywane na terenie Świętoszowa.(opowiadał mi o głośnej sprawie na początku lat 80 o napaściach na autostradzie na obywateli Niemiec przez żolnierzy radzieckich w wyniky takiego napadu i pobicja miało zginąć starsze małżeństwo( w rejonie Pstrąża).Ustalono szybko sprawców napadu ,którymi okazali się żołnierze radziecy pobliskiego garnizonu,a wyrok kara śmierci przez roztrzelanie wykonano ponoć przy wszystkich jednostkach w Świętoszowie.Jednak czy to prawda tego nie jestem wstanie inaczej jako ustne opowięści.Opowieści tych jest sporo.
Dzięki za kont.i proszę o jeszcze.
Napisano
a ja mam pytanko czy ktos wie cos wiecej na temat bazy paliwowej w Raszowce?miejscowosc pomiedzy lubinem a legnica.
kilkakrotnie bylem tam grywac w paintball z chlopakami z dolnegoŚ.ale po zabudowaniach schronow wydaje mi sie ze pierwotnie bylo to cos niemieckiego.z gory dzieki za wszelkie info.
Napisano
Co do roztrzelan rosjan sluzacych w Swietoszowie to pamietam gdy oprowadzal mnie kapral w pierwszy dzien mego pobytu w jednosctce(sluzylem tam w 1997r),pokazywal mi miejsce gdzie wlasnie ich roztrzeliwano i park w ktorym prawdopodobnie grzebano zwloki.Jako ciekawostke podam jeszcze ,ze gdy rosjanie opuszczali te jednostke wysadzili wszystkie budynki takie jak garnizonowe wiezienie itp w powietrze,chcac zamaskowac slady swej zbrodniczej dzialalnosci.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie