Skocz do zawartości

Granat F-1- rekonstrukcja

P.Siemieńczuk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Parę miesięcy temu dostałem korpus od granatu F-1. Postanowiłem go odnowić.
Najpierw wyczyściłem go pożądnie elektrolizą. Następnie zaszpachlowałem wżery i
pokryłem całość killoma warstwami czarnej farby modelarskiej. Na jaki kolor
powinienem teraz pomalować swój granat? Najlepiej pokażcie zdjęcia swoich granatów.
Dziś przyszedł zapalnik z Allegro. Ma takie bicia: UZGRM 04-83 354. Czy to znaczy
że nie jest z IIwojny tylko z LWP? Ale to chyba i tak żaden problem, bo konstrukcja
ta sama...

Pzdr,Paweł
Napisano
siema,zapalnik jest najprawdopodobniej z LWP takie same używalismy w wojsku ale konstrukcja powinna być ta sama podobno zmiany byly robione w środku zapalnika [urwiłapki].bo zbyt często zawcześnie wybuchały,pełna nazwaUNIWERSALNY ZAPALNIK RĘCZNEGO GRANATU MODERNIZOWANY.POZDRO.
Napisano
Wojenne granaty były malowane różnymi odcieniami zieleni,khaki a nawet na czarno.Do wojennych RG-42i F-1
stosowano UZRG ,zewnętrzne różnice to zakończenie kadłuba
zapalnika.W UZRG kadłub nacięty był w kilka ząbków odpowiednio wygiętych tworzących półokrągłe zakończenie.
W UZRGM zakończenie zapelnika było odpowiednio wytłoczone z jednego kawałka blachy tworzącej po zwinięciu kadłub zapalnika
Napisano
hmm sam chętenie to zobacze, bo mam F-1 (tj. samą skorupę)ale też do renowacji.
F-1 są odlane ż żeliwa tak? to czym to można zaszpachlować? zwykła szpachla się trzyma?
pozdr.
Szuder
Napisano
Szkoda że nie dałeś fotek stanu przed zabiegami i w trakcie. Trudno ocenić efekt działań nie znając stanu wyjściowego. Fotki wykonane podczas prac oprócz dokumentacji mają sens dydaktyczny. Zawsze coś można podpatrzeć i czegoś się nauczyć. W wypadku wątpliwości pokaż granat policji - jak cie zamkną to znaczy porządnie zrobiony. ;)
Wojtek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie