P.Siemieńczuk Napisano 24 Styczeń 2005 Autor Napisano 24 Styczeń 2005 Parę miesięcy temu dostałem korpus od granatu F-1. Postanowiłem go odnowić.Najpierw wyczyściłem go pożądnie elektrolizą. Następnie zaszpachlowałem wżery ipokryłem całość killoma warstwami czarnej farby modelarskiej. Na jaki kolorpowinienem teraz pomalować swój granat? Najlepiej pokażcie zdjęcia swoich granatów.Dziś przyszedł zapalnik z Allegro. Ma takie bicia: UZGRM 04-83 354. Czy to znaczyże nie jest z IIwojny tylko z LWP? Ale to chyba i tak żaden problem, bo konstrukcjata sama...Pzdr,Paweł
RYSA Napisano 24 Styczeń 2005 Napisano 24 Styczeń 2005 siema,zapalnik jest najprawdopodobniej z LWP takie same używalismy w wojsku ale konstrukcja powinna być ta sama podobno zmiany byly robione w środku zapalnika [urwiłapki].bo zbyt często zawcześnie wybuchały,pełna nazwaUNIWERSALNY ZAPALNIK RĘCZNEGO GRANATU MODERNIZOWANY.POZDRO.
revelli Napisano 24 Styczeń 2005 Napisano 24 Styczeń 2005 Wojenne granaty były malowane różnymi odcieniami zieleni,khaki a nawet na czarno.Do wojennych RG-42i F-1 stosowano UZRG ,zewnętrzne różnice to zakończenie kadłubazapalnika.W UZRG kadłub nacięty był w kilka ząbków odpowiednio wygiętych tworzących półokrągłe zakończenie.W UZRGM zakończenie zapelnika było odpowiednio wytłoczone z jednego kawałka blachy tworzącej po zwinięciu kadłub zapalnika
KudłatyHD Napisano 30 Styczeń 2005 Napisano 30 Styczeń 2005 Twój zapalnik jest prawdopodobnie z 1983 roku.
idiota Napisano 30 Styczeń 2005 Napisano 30 Styczeń 2005 ja pomalowalem farbka Humbrol" nr. 86wyglada wporzo
P.Siemieńczuk Napisano 30 Styczeń 2005 Autor Napisano 30 Styczeń 2005 Już skończyłem, malowalem mieszanką różnych farb. jutro dam fotki.
SSzuder Napisano 6 Luty 2005 Napisano 6 Luty 2005 hmm sam chętenie to zobacze, bo mam F-1 (tj. samą skorupę)ale też do renowacji.F-1 są odlane ż żeliwa tak? to czym to można zaszpachlować? zwykła szpachla się trzyma? pozdr.Szuder
P.Siemieńczuk Napisano 13 Luty 2005 Autor Napisano 13 Luty 2005 Witam!Tak właśnie wygląda mój granat-sorry za jakość fotek....w rzeczywistości wygląda to wiele lepiej.Szpachlowałem szpachlówką modelarską Wamod.
Cyrograf15 Napisano 13 Luty 2005 Napisano 13 Luty 2005 Szkoda że nie dałeś fotek stanu przed zabiegami i w trakcie. Trudno ocenić efekt działań nie znając stanu wyjściowego. Fotki wykonane podczas prac oprócz dokumentacji mają sens dydaktyczny. Zawsze coś można podpatrzeć i czegoś się nauczyć. W wypadku wątpliwości pokaż granat policji - jak cie zamkną to znaczy porządnie zrobiony. ;)Wojtek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.