Gość Napisano 11 Styczeń 2003 Napisano 11 Styczeń 2003 Witam i proszę o pomoc. Gdzie mogę znaleźć jakieś materiały polskich oficerów walczących w polskich siłach zbrojnych na zachodzie? Chciałabym odtworzyć historię pewnego człowieka, majora który był najprawdopodobniej w Anglii. Szukałam długo w internecie, na polskich i angielskich stronach ale nic takiego nie znalazłam. Może jakieś książki, dokumenty???
Gość Napisano 11 Styczeń 2003 Napisano 11 Styczeń 2003 Salve, Przede wszystkim trzeba ustalic w jaki broni byl ow major sluzyl. Potem w zaleznosci od broni lub sluzby poszukac opracowan. Mozna tez w inny sposob - poprzez jednostke w ktorej ow major odbyl sluzbe wojskowa. Aby to zidentyfikowac prosze sie dowiedziec czy byl we Francji a potem w Angli/Szkocji czy tez przez Sowiety dotrla wraz z gen. Andersem do Wloch. Francja i Szkocja to I Korpus, a Sowiety, Bliski i Srodkowy Wschod wraz z Wlochami to II Korpus.Moze tyle na razie.W razie czego prosze pisac list (nie emial) do Instytutu Gen. Sikorskiego w Londynie. Pracujacy tam byli zolnierze PSZ na Zachodzie chetnie pomoga. Jednak powtarzam - trzeba wiecej konkretow.Z pozdrowieniami,Ramirez
Gość Napisano 11 Styczeń 2003 Napisano 11 Styczeń 2003 Dzięki wielkie, ale problem w tym że ja mam TYLKO nazwisko z pewnego przedmiotu który trafił do mnie drogą kupna (niestety). Jest to mianowicie kufer podróżny, a raczej metalowa skrzynia (made in England) podpisana major W. Hegner, Poznań" która należała podobno do kogoś kto walczył na zachodzie. I jak to często bywa, sterany i pordzewiały, zaznaczony zębem czasu przedmiot wzbudza w nas chęc poznania jego historii... Stąd zapałałam chęcią poznania losów Majora a tym samym mojej skrzyni...
Gość Napisano 11 Styczeń 2003 Napisano 11 Styczeń 2003 Informacje z Instytutu Sikorskiego na temat osób walczących w PSZ na Zacdzie może uzyskać tylko najblizsza rodzina, po wypełnieniu odpowiedniego konariusza . Jeśli szukasz danych na pewno je uzyskasz,w tym wypadu jeśli poszukiwany był oficerem i do tego mjr . Temat otrzymania danych przerabiałem kilka lat temu, należy jednak stwierdzić,żeBrytyjskie Ministerstwo Obrony posiada pełne informacje włocznie z danymi z przedwojennej Polski, gimnazjum.Morena
Gość Napisano 12 Styczeń 2003 Napisano 12 Styczeń 2003 Salve, Hmmm wydaje mi sie, ze czlonek Instytutu Sikorskiego opracowuje wlasnie korpus oficerski do 1947 roku wraz z przdwojennymi podchorazymi. Niestey nie mam namiarow.Wiem, ze sie nazywa Tadeusz Kryska-Karski - absolwent przdwojennego Korpusu Kadetow.Ponadto sa powojenne londynskie opracowania wychownkow Wyzszej Szkoly Wojennej z czasow przedwojnia i wojny (w czasie wojny zajecia byly na terenie Wielkiej Brytanii).Poza tym polecam przedwojenne roczniki oficerskie. Skoro ow pan byl majorem juz w PSZ na Zachodzie to stopien oficerski musial uzyskac juz przed wojna.Probowal bym tez w duzych opracowaniach posczegolnych dywizji (jak 3DSK - dra Mlotka) czy mniejszych jednostek wojskowych. A noz widelec... sie na niego trafi?Tak czy inaczej good luck jak to mawiaja Anglicy.Z szacunkiemRamirez
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.