Skocz do zawartości

Pociski

vonadamski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!!!

Czy mi sie wydaje czy gosciu pomylil kule od muszkietu z z pociskami od Berdana?
Mi to wyglada na berdana ale moge sie mylic bo dawno tego nie widzialem(czyli od tygodnia:D):D

Z powazaniem vonadamski
Napisano
Wydaje mi sie ze to od muszkietu choc pewnosci nie mam.Posiadam kilka pociskow wraz z luskami do Berdana ale nie maja one tych rowkow dookola.Moze sie myle ale...
Napisano
Jak najbardziej gosciu ma racje, to sa kule z okresu powstania styczniowego, a konkretnie od francuskiego karabinu systemu Miniee (pisownia moze byc bledna), namietnie uzywanego w tym czasie przez wojska carskie, ja rowniez spotkalem sie z duza iloscia tych pociskow na pobojowisku z powstania styczniowego w Dabrowie k/Kielc. Pociski te wewnatrz maja pusta przestrzen, w tylnej czesci pocisku znajdowal sie drewniany lub metalowy rdzen ktory w momencie strzalu wchodzil w glab stozkowatego otworu wewnatrz pocisku rozpychajac go a tym samym dopasowujac do gwintu lufy. Nalezy pamietac, ze karabin ten ladowany byl odprzodowo i srednica pocisku byla sporo mniejsza od kalibru lufy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie