Gość Napisano 1 Marzec 2002 Share Napisano 1 Marzec 2002 Ma ktoś może opracowanie Wróbla \Wojenne tajemnice Lubiąża\"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Marzec 2002 Share Napisano 2 Marzec 2002 Past,ale mi chodzi konkretnie o właśnie to opracowanie,a nie o jakieś inne.Masz coś takiego?LEWY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Marzec 2002 Share Napisano 2 Marzec 2002 musze poszukać gdzieś to czytałem, ale nie pamiętam skąd to miałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Marzec 2002 Share Napisano 3 Marzec 2002 sorry nie mam tej pozycji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Marzec 2002 Share Napisano 3 Marzec 2002 Past,może Ci troszeczkę pomogę.Praca,o której pisałem,nie ukazała się na rynku wydawniczym,lecz jedynie jako maszynopis.LEWY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Marzec 2002 Share Napisano 3 Marzec 2002 zgadza sie...to pracowanie Wrobla... bylo zreszta cytowane przez Witkowskiego chyba w 6 czesci jego ksiazki...podczas mojego ostatniego spotkania z Wroblem nie uzyskalem nic... tez chcialem cos poczytac na ten temat... ale wiem co jest w tych materialach... 3/4 tych rzeczy mam w domu...skad Cie znam LEWY?z Undergroundu? chyba tak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Marzec 2002 Share Napisano 3 Marzec 2002 czesc dlaczego cos ma byc w Lubiazu? Wszystko co wiemy na temat tych \skarbow\" pochodzi z relacji i \opracowan\" S. Siorka. Przegladajac prasowke na temat Lubiaza zauwazylem ze kazdy z tych artykulow byl w mniejszej lub wiekszej czesci inspirowany przez S. Druga czesc to materialy dotyczace skarbu monet znalezionych przez wojsko.to tyle pozdrawiamjk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Marzec 2002 Share Napisano 3 Marzec 2002 jednak cos wiadomo np to ze podczas wojny byla tam fabryka radarow o ktorej alianci wiedzieli juz w 1944. wiadomo ze liczne kanaly ktore widac po drugiej stronie odry wchodza pod koryto rzeki i gina gdzies w okolicach klasztoru. wiemy ze funadacja ktora remontuje budynek nie pozwala na jakiekolwiek poszukiwania i wiemy ze kolo tematu chodzono od lat 60-tycha wogole to byl tam maly oboz koncentracyjny ktoreko wiezniowie gdzies pracowali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Marzec 2002 Share Napisano 4 Marzec 2002 nie przesadzaj moi teściowie mieszkają w malczycach więc znam teren dość dobrze na pewno , no prawie na pewno nie ma tam tuneli pod odrą co do pana S. to zgadzam się praktycznie wszystkie informacje są inspirowne jego opowieściami , choć znam oficera saperów , który powiedział mi że budował w czasie studiów mały mostek obok klasztoru - nad rowem , część jego przełożonych w tym czasie coś robiła w klasztorze - ale on nie wie co. Wg mnie ciekawe mogą być instalacje wokół Lubiążą tam mogą być połączenia z klasztorem a tak w ogóle to polecam stare mapy - klasztor stał na uboczu dopiero od pocz.XX wieku jest tam most - kolejowy w miejscu obecnego drogowego. A jeśli prawdą są informacje o poszukiwaniach Kiszczaka i ich nagłym wstrzymaniu w 80 latach . To nie sądze by \szary człowiek\" mógł tam poszperać - BB patrzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 4 Marzec 2002 Share Napisano 4 Marzec 2002 Reasumując,pozycja o którą pytałem nie znajduje się w posiadaniu szanownych kolegów?LEWY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Marzec 2002 Share Napisano 7 Marzec 2002 skad kolega proteus wie ze Aliancie wiedzieli o fabryce radarow? czyzby jakies dokumenty?mac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 7 Marzec 2002 Share Napisano 7 Marzec 2002 nic nie wiadomo o obozie koncentracyjnym. Chyba przesadzasz. Cos sie mowilo o Rosjanach ale nie wiadomo czy byl tam oboz weryfikacyjny. Jesli chodzi o wiezniow to np. Muzeum Gross Rosen nic na ten temat nie wie choc w prasie dosc czesto pisano ze w Lubiazu byla przejsciowo filia tego obozu. Nie wiemy wiec nic pewnego. Wszystko opiera sie na przypuszczeniach i opowiesciach niezyjacego juz oficera kontrwywiadu ktory nie znal nawet jezyka niemieckiego.jk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Kwiecień 2002 Share Napisano 14 Kwiecień 2002 W sumie znalazlem te strone przez przypadek, po wklepaniu slowa Lubiaz w wyszukiwarce. Swego czasu bylem w Lubiazu i na terenie klasztoru. Zainteresowala mnie bardzo historia tego obiektu i sam obiekt. ten klasztor ma po prostu cos w sobie. Pochodzilem po okolicach i znajduje sie tam pare ciekawych budowli, zasypanych studni, stara oczyszczalnia sciekow. Chcialem znalezc jakies informacje w interenecie na temat historii klasztoru, szczegolnie tej miedzywojennej i wojennej. Tak ad hoc nie wydaje sie to zadanie proste. Gdyby ktos chcialby poszperac, poszukac itd. nawiazalbym z ta osoba chetnie kontakt. Znam jezyk niemiecki i szukanie osob i dokumentow nawet na terenie Niemiec nie jest dla mnie problemem. Nie kniecznie chodzi mi o jakies wykopaliska, po prostu sam obiekt i jego historia mnie intryguje. Poza tym klasztor jest naprawde architektonicznym cudem i to na takim za przeproszeniem zadupiu. Jedyne co znalazlem w sieci to pare naprawde fajnych fotek klasztoru z poczatku wieku . takze jak ktos chce sie podzielic informacjami albo chcialby poszperac .. czekam morficzek@poczta.onet.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Kwiecień 2002 Share Napisano 14 Kwiecień 2002 proteus wie o produkcji i lokalizacji radarow z dokumentow RAF opisujacych miejsca \ godne \" zbombardowania na terenie rzeszy. Dokumenty te sa ogolnie dostepne w Public Record Office w Londynie w dziale bodajze II wojna RAF wywiad cele nalotow, lub cos kolo tego. znalazlem tam zeznania faceta ktory pracowal w piwnicach klasztoru przy produkcji elektroniki a pozniej sluzyl na sycyli gdzie angole go pochwycili i poprosili by co nieco opowiedzial. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Kwiecień 2002 Share Napisano 15 Kwiecień 2002 tak ale w samym klasztorze to na pewno nic nie poszukacie to zabytek no chyba że sypniecie kilka mln na remont Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Czerwiec 2002 Share Napisano 30 Czerwiec 2002 Mam proźbę: 1) Public record office nie bardzo chce ze mną współpracować (zatyka się) - jakieś sugestie?2) czy znasz inne miejsca z otyginalnymi danymi wywiadów dostępnymi niekoniecznie on-line?Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 30 Czerwiec 2002 Share Napisano 30 Czerwiec 2002 do MichałaJa tam byłem osobiście całe to archivum celów lotniczych delikatnie mówiąc wygląda archaicznie -szufladki, skorowidze nie myślę by było coś na necie ale poprosze kumpla by zerknął na te dokumenty i zrobił mi kopie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Lipiec 2002 Share Napisano 24 Lipiec 2002 A czy ewentualnie będzie można też rzucić okiem :)?. Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.