Gość Napisano 1 Marzec 2002 Napisano 1 Marzec 2002 Ma ktoś może opracowanie Wróbla \Wojenne tajemnice Lubiąża\"?
Gość Napisano 2 Marzec 2002 Napisano 2 Marzec 2002 Past,ale mi chodzi konkretnie o właśnie to opracowanie,a nie o jakieś inne.Masz coś takiego?LEWY
Gość Napisano 2 Marzec 2002 Napisano 2 Marzec 2002 musze poszukać gdzieś to czytałem, ale nie pamiętam skąd to miałem
Gość Napisano 3 Marzec 2002 Napisano 3 Marzec 2002 Past,może Ci troszeczkę pomogę.Praca,o której pisałem,nie ukazała się na rynku wydawniczym,lecz jedynie jako maszynopis.LEWY
Gość Napisano 3 Marzec 2002 Napisano 3 Marzec 2002 zgadza sie...to pracowanie Wrobla... bylo zreszta cytowane przez Witkowskiego chyba w 6 czesci jego ksiazki...podczas mojego ostatniego spotkania z Wroblem nie uzyskalem nic... tez chcialem cos poczytac na ten temat... ale wiem co jest w tych materialach... 3/4 tych rzeczy mam w domu...skad Cie znam LEWY?z Undergroundu? chyba tak...
Gość Napisano 3 Marzec 2002 Napisano 3 Marzec 2002 czesc dlaczego cos ma byc w Lubiazu? Wszystko co wiemy na temat tych \skarbow\" pochodzi z relacji i \opracowan\" S. Siorka. Przegladajac prasowke na temat Lubiaza zauwazylem ze kazdy z tych artykulow byl w mniejszej lub wiekszej czesci inspirowany przez S. Druga czesc to materialy dotyczace skarbu monet znalezionych przez wojsko.to tyle pozdrawiamjk
Gość Napisano 3 Marzec 2002 Napisano 3 Marzec 2002 jednak cos wiadomo np to ze podczas wojny byla tam fabryka radarow o ktorej alianci wiedzieli juz w 1944. wiadomo ze liczne kanaly ktore widac po drugiej stronie odry wchodza pod koryto rzeki i gina gdzies w okolicach klasztoru. wiemy ze funadacja ktora remontuje budynek nie pozwala na jakiekolwiek poszukiwania i wiemy ze kolo tematu chodzono od lat 60-tycha wogole to byl tam maly oboz koncentracyjny ktoreko wiezniowie gdzies pracowali
Gość Napisano 4 Marzec 2002 Napisano 4 Marzec 2002 nie przesadzaj moi teściowie mieszkają w malczycach więc znam teren dość dobrze na pewno , no prawie na pewno nie ma tam tuneli pod odrą co do pana S. to zgadzam się praktycznie wszystkie informacje są inspirowne jego opowieściami , choć znam oficera saperów , który powiedział mi że budował w czasie studiów mały mostek obok klasztoru - nad rowem , część jego przełożonych w tym czasie coś robiła w klasztorze - ale on nie wie co. Wg mnie ciekawe mogą być instalacje wokół Lubiążą tam mogą być połączenia z klasztorem a tak w ogóle to polecam stare mapy - klasztor stał na uboczu dopiero od pocz.XX wieku jest tam most - kolejowy w miejscu obecnego drogowego. A jeśli prawdą są informacje o poszukiwaniach Kiszczaka i ich nagłym wstrzymaniu w 80 latach . To nie sądze by \szary człowiek\" mógł tam poszperać - BB patrzy
Gość Napisano 4 Marzec 2002 Napisano 4 Marzec 2002 Reasumując,pozycja o którą pytałem nie znajduje się w posiadaniu szanownych kolegów?LEWY
Gość Napisano 7 Marzec 2002 Napisano 7 Marzec 2002 skad kolega proteus wie ze Aliancie wiedzieli o fabryce radarow? czyzby jakies dokumenty?mac
Gość Napisano 7 Marzec 2002 Napisano 7 Marzec 2002 nic nie wiadomo o obozie koncentracyjnym. Chyba przesadzasz. Cos sie mowilo o Rosjanach ale nie wiadomo czy byl tam oboz weryfikacyjny. Jesli chodzi o wiezniow to np. Muzeum Gross Rosen nic na ten temat nie wie choc w prasie dosc czesto pisano ze w Lubiazu byla przejsciowo filia tego obozu. Nie wiemy wiec nic pewnego. Wszystko opiera sie na przypuszczeniach i opowiesciach niezyjacego juz oficera kontrwywiadu ktory nie znal nawet jezyka niemieckiego.jk
Gość Napisano 14 Kwiecień 2002 Napisano 14 Kwiecień 2002 W sumie znalazlem te strone przez przypadek, po wklepaniu slowa Lubiaz w wyszukiwarce. Swego czasu bylem w Lubiazu i na terenie klasztoru. Zainteresowala mnie bardzo historia tego obiektu i sam obiekt. ten klasztor ma po prostu cos w sobie. Pochodzilem po okolicach i znajduje sie tam pare ciekawych budowli, zasypanych studni, stara oczyszczalnia sciekow. Chcialem znalezc jakies informacje w interenecie na temat historii klasztoru, szczegolnie tej miedzywojennej i wojennej. Tak ad hoc nie wydaje sie to zadanie proste. Gdyby ktos chcialby poszperac, poszukac itd. nawiazalbym z ta osoba chetnie kontakt. Znam jezyk niemiecki i szukanie osob i dokumentow nawet na terenie Niemiec nie jest dla mnie problemem. Nie kniecznie chodzi mi o jakies wykopaliska, po prostu sam obiekt i jego historia mnie intryguje. Poza tym klasztor jest naprawde architektonicznym cudem i to na takim za przeproszeniem zadupiu. Jedyne co znalazlem w sieci to pare naprawde fajnych fotek klasztoru z poczatku wieku . takze jak ktos chce sie podzielic informacjami albo chcialby poszperac .. czekam morficzek@poczta.onet.pl
Gość Napisano 14 Kwiecień 2002 Napisano 14 Kwiecień 2002 proteus wie o produkcji i lokalizacji radarow z dokumentow RAF opisujacych miejsca \ godne \" zbombardowania na terenie rzeszy. Dokumenty te sa ogolnie dostepne w Public Record Office w Londynie w dziale bodajze II wojna RAF wywiad cele nalotow, lub cos kolo tego. znalazlem tam zeznania faceta ktory pracowal w piwnicach klasztoru przy produkcji elektroniki a pozniej sluzyl na sycyli gdzie angole go pochwycili i poprosili by co nieco opowiedzial.
Gość Napisano 15 Kwiecień 2002 Napisano 15 Kwiecień 2002 tak ale w samym klasztorze to na pewno nic nie poszukacie to zabytek no chyba że sypniecie kilka mln na remont
Gość Napisano 30 Czerwiec 2002 Napisano 30 Czerwiec 2002 Mam proźbę: 1) Public record office nie bardzo chce ze mną współpracować (zatyka się) - jakieś sugestie?2) czy znasz inne miejsca z otyginalnymi danymi wywiadów dostępnymi niekoniecznie on-line?Michał
Gość Napisano 30 Czerwiec 2002 Napisano 30 Czerwiec 2002 do MichałaJa tam byłem osobiście całe to archivum celów lotniczych delikatnie mówiąc wygląda archaicznie -szufladki, skorowidze nie myślę by było coś na necie ale poprosze kumpla by zerknął na te dokumenty i zrobił mi kopie
Gość Napisano 24 Lipiec 2002 Napisano 24 Lipiec 2002 A czy ewentualnie będzie można też rzucić okiem :)?. Michał
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.