Gość Napisano 9 Styczeń 2003 Napisano 9 Styczeń 2003 Mi to wygląda na półtoraka (1,5 grosza) oraz na trojaka Zygmunta III Wazy.
Gość Napisano 9 Styczeń 2003 Napisano 9 Styczeń 2003 monetka wyżej to półtorak Zygmunta III Wazy (nominalnie 1/24 talara)monetka niższa to także półtorak ale nie polski ; jaki tródno mi powiedzieć gdyz w tym okresie motyw jabłka na awersie był bardzo popularny może jakichś śląsk , ale nie chcę zgadywać , dużo dały by lepsze fotkinie jest to jakichś majątek , wg płac na rok 1630 dniówka murarza wynosiła 20 groszy a robotnika niewykwalifikowanego 7 gr.
Gość Napisano 9 Styczeń 2003 Napisano 9 Styczeń 2003 Na drugiej monecie czytelne jest imię Wilhelm, a orzeł przypomina brandenburskiego. Jeżeli proporcje między monetami są zachowane, to jest to większy nominał, jeżeli nie to może to być półtora krajcara. Związek między monetami taki, że pochodzą ze zbliżonego okresu XVII w. ale z różnych krajów.
Gość Napisano 9 Styczeń 2003 Napisano 9 Styczeń 2003 problem w tym że półtoraki pruskie z którymi zetknołem sie do tej pory maja na rewersie kartusz herbowy bardzo podobny do tego na monetach Zygmunta III Wazy czy okupowanej rygi Gustawa Adolfa ; krótko mówiac co tu robi ten ptak ?!
Gość Napisano 10 Styczeń 2003 Napisano 10 Styczeń 2003 Mam! druga moneta to szóstak brandenburski (na jabłku 6G)Georga Wilhelma z początku lat 20tych XVII wieku. Wartość w stanie IV ok 15 dolarów.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.