Skocz do zawartości

Problem z mapą

M98k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam malutki problem. Posiadam mape niemiecka naklejoną na spory kawałek grubego kartonu. Chcąc ją odkleić, zmoczyłem ją wodą i odklejałem (nie było wiekszych problemów i szło łatwo), do momentu gdy odklejony kawałek wysechł i powerznia mapy zaczęła sie łuszczyć. Mapa, jak widac na zdjęciu jest w odcieniu żółtym a ten odcien powoduje lakier na mapie i właśnie on zaczął się łuszczyć :( Nie ma to wpływu na wyrazistość mapy gdyz robi się ona poprotsu iała" nie tracąc przy tym nadruku. Mam nadzieję że zrozumiale wytłumaczyłem problem. Moją prośbą jest porada co dalej robić z mapą. Czy dalej ja odklejać i po tem zakonserwować aby lakier się nie łuszczył (jeśli tak to jak to zrobić??), czy zostawić i nie ruszać tego??
Pozdrawiam

A to jest ten problem, zdjęcie może nie wyraźnie ale widac co się stało z mapą. Może pomyślicie że zrobiłem bezmyślnie zabierając się do tego, ale odklejałem juz plakat propagandowy niemiecki z tego samego kartonu, lecz z drugiej strony i wyszedł naprawde pięknie (był w innym temacie).
Pozdrawiam

• 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie