Skocz do zawartości

stare mapy

Gość betty

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanie do whispera i posta / jako specjalistów od map/ - jak sądzicie gdy mapa jest cywilna będą na niej zaznaczone obiekty wojskowe typu koszary , kasyna , kościoły garnizonowe ? bo nie wiem czy warto szukać tego na wydaniach cywilnych przed wojennych map? -pozdrawiam betty

wszystko zależy od skali ale na polskich mapach nawet wrocławskie lotnisko jest polem a co dopiero koszary skala 1:25000

Jak kolega Past wspomniał, zależy to od skali, ale także od pochodzenia mapy(niemiecka, rosyjska, WIG-owska),od roku wydania lub aktualizacji(czesto nanoszenie tego rodzaju elementów zależało od aktualnej sytuacji politycznej),A więc to zalezy od wielu czynników.Jeżeli zaś masz na myśli polską tzw. edycję cywilną czyli układ 1965,to nie łudź się...
W.
P.S. czasami może sie zdarzyć ,że budynki wojskowe będą,ale nie opisane.Czasem można to rozpoznać-wiele budynków otoczonych murem, bliskość terenów wojskowych, etc.owocnych poszukiwań

potwierdzam mam mapy pd-wsch wrocławia sprzed wojny i nie widac tam jakichkolwiek wojskowych instalacji - z drugiej strony nie wiem czy na czajkowskiego były koszary , ale wiem że na koszarowej były - a to blisko (na mapie to zwykła miejska zabudowa)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie