Skocz do zawartości

cewki XC(?)

Edik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!

Co poeta miał na mysli? :-)

W pewnym serwisie dedykowanym poszukiwaniu skarbów, który znajdował się kiedyś na serwerze republika.pl była opisana dokładna budowa wykrywacza VLF. Pod koniec tekstu opisującego szcegółowe strojenie VLF-a można było przeczytać, cytuje:

„Można by się jeszcze pokusić na eksperymenty z cewkami typu DD, CC i ostatnim krzykiem mody XC i ich pochodnymi. Jednak pokazana tu cewka 4B, mimo trudności w jej wykonaniu jest lepsza od cewek koncentrycznych CC. Cewki XC to dopiero nowa konstrukcja opracowana przez Rosjan, poszukujących samorodków i żył złota. Niestety wymaga ona innego rozwiazania układu elektronicznego, stąd nie może być w tym przypadku brana pod uwagę. Sam dopiero eksperymentuje budując taki układ, jego główna zaleta pozwala określić gębokość na której znajduje się metal(dzięki pomiarowi, czasu powrotu impulsu w stosunku do impulsu nadajnika). Niestety urządzenie to nie jest bezpieczne, wyważa serie pojedyńczych impulsów o napięciu na antenie rzędu 100V...”

Opis wskazuje na to, że jest to wykrywacz PI ale mnie zainteresowała informacja o cewkach typu XC i o tym, że opracowali je Rosjanie. (pomijam rozważania na temat wyższości cewek 4B nad CC - Concentric)

Czy ktoś wie coś więcej na temat tych cewek? Ja nigdy nie spotkałem się z nimi.

Pozdrawiam
EDIK
Napisano
Trudno powiedzieć co facet miał na myśli, ale sprawdź patent US 6,541,963 bo może właśnie o to chodzi. Pozdrawiam
Mrand

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie