TSUNAMI Napisano 7 Styczeń 2005 Autor Napisano 7 Styczeń 2005 WITAMCzy ktoś z szanownych kolegów posiada jakieś informacje na temat schronu bojowego który znajdował się na terenie obecnej huty Pokój (a dokładnie został zniszczony w trakcie budowy nowego wydziału tejże huty).Byłbym wdzięczny za każdą informację oraz zdjęcia lub szkic tego schronu. Pozdr. TSUNAMI
IwoJima Napisano 7 Styczeń 2005 Napisano 7 Styczeń 2005 Witam.Na wymienionej przez Folkersama nie znalazłem nic na ten temat.Chodzi zapewne o obiekt zniszczony podczas budowy nowego wydziału H.Pokój"-w.p.g.Wiem tylko tyle ,że zniszczono go Na początku(?)lat 80-tych a kopułe pancerną ckm wz.38 sprzedano do Katowickiego Przedsiębiorstwa Budownictwa Przemysłowego a dzisiaj jest w Śiemianowicach.Co do samego schronu to był on zapewne wielkości ob.16a-z rejonu Goduli(na armate p.panc.) a uzbrojenie stanowił napewno 1 (do 3 ckm) i być moze armata p.panc ryglująca szose Zabrze-Chebzie.Może ktos pamięta ten shron,posiada szkic jego budowy,zdjcia.Być może jego plany są w archiwum h.Pokój".Ja niestety nie dysponuje, a też ten temat mnie ciekawi.PozdrawiamIwoJima
TSUNAMI Napisano 20 Styczeń 2005 Autor Napisano 20 Styczeń 2005 WITAM ! Czy naprawdę nikt nie ma informacji na temat tego schronu?Trochę mnie to dziwi bo czytając posty na forum o fortyfikacjach O.W.Ś. widzę że jest tu sporo specjalistów tego tematu.Ale pewnie oni wolą się spierać jaki to wz.kopuły zamontowano w danym schronie.W końcu ktoś chyba musiał widzieć kiedyś ten schron bojowy bo napewno nie był taki mały żeby go nie dało się zobaczyć.Więc Panowie jeszcze raz proszę o wszelkie informacje na temat tego schronu.Pozdrawiam: TSUNAMI
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.