Skocz do zawartości

OBSZAR WAROWNY ŚLĄSK - PYTANIE

TSUNAMI

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
WITAM
Czy ktoś z szanownych kolegów posiada jakieś informacje na temat schronu bojowego który znajdował się na terenie obecnej huty Pokój (a dokładnie został zniszczony w trakcie budowy nowego wydziału tejże huty).Byłbym wdzięczny za każdą informację oraz zdjęcia lub szkic tego schronu.

Pozdr. TSUNAMI
Napisano
Witam.
Na wymienionej przez Folkersama nie znalazłem nic na ten temat.Chodzi zapewne o obiekt zniszczony podczas budowy nowego wydziału H.Pokój"-w.p.g.Wiem tylko tyle ,że zniszczono go Na początku(?)lat 80-tych a kopułe pancerną ckm wz.38 sprzedano do Katowickiego Przedsiębiorstwa Budownictwa Przemysłowego a dzisiaj jest w Śiemianowicach.
Co do samego schronu to był on zapewne wielkości ob.16a-z rejonu Goduli(na armate p.panc.) a uzbrojenie stanowił napewno 1 (do 3 ckm) i być moze armata p.panc ryglująca szose Zabrze-Chebzie.Może ktos pamięta ten shron,posiada szkic jego budowy,zdjcia.Być może jego plany są w archiwum h.Pokój".Ja niestety nie dysponuje, a też ten temat mnie ciekawi.
Pozdrawiam
IwoJima
  • 2 weeks later...
Napisano
WITAM !
Czy naprawdę nikt nie ma informacji na temat tego schronu?
Trochę mnie to dziwi bo czytając posty na forum o fortyfikacjach O.W.Ś. widzę że jest tu sporo specjalistów tego tematu.Ale pewnie oni wolą się spierać jaki to wz.kopuły zamontowano w danym schronie.
W końcu ktoś chyba musiał widzieć kiedyś ten schron bojowy bo napewno nie był taki mały żeby go nie dało się zobaczyć.

Więc Panowie jeszcze raz proszę o wszelkie informacje na temat tego schronu.

Pozdrawiam:
TSUNAMI

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie