Gość Napisano 6 Styczeń 2003 Napisano 6 Styczeń 2003 Witam. Znalazlem cos przypominajacego monete badz medal. Ma srednice 3 cm. Z jednej strony widoczne jest popiersie Wilhelma i Oscara a dookola malo czytelne :WILHELM II TYDSK(?) KEISER * OSCAR II KONGE AF NORGE OF(?) SVERIGE *Z drugiej strony jest jakis herb, mozliwe ze szwedzki a dookola malo czytelne:TIL MINDE OM H(?)M(?)J KEISTR(?) WILHELM II CESCU(?) ????? * 1890 * Troche slabo jest to zachowane, wykonane prawdopodobnie z brazu chociaz sie na tym nie znam :PCzy mozecie mi uzmyslowic co to takiego jest ? Czy tego bylo duzo, przykladowe linki by byly bardzo mile ;)Skan wysle na dniach moze.Dziekuje za kazda pomoc i pozdrawiam.
Franc106 Napisano 2 Luty 2003 Napisano 2 Luty 2003 Witam!Wydaje mi się, że skan dużo by tutaj pomógł, bo określenie [...] jakiś herb, wydaje mi się, że szwedzki" - co i tak wiadomo z napisu nie jest wiadomością naprowadzającą. Ze zdjęcia, ew. skanu łatwiej byłoby znaleźć np. w katalogu.Pozdrawiam.
mosin Napisano 2 Luty 2003 Napisano 2 Luty 2003 Zdaje mi się, że widziałem ten medal - a na pewno jest to medal okolicznościowy - w muzeum medalierstwa we Wrocławiu. Mieści się ono w rynku, koło księgarni Ossolineum. Mają ciekawe eksponaty i panoramę Lwowa. Warto odwiedzić, przy okazji.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.