Skocz do zawartości

Miny...

Gość naboj

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Ja najwiecej min trafilem w okolicach Dukli - kiedys razem z kumplem trafilismy dolek do ktorego saperzy wrzucili niemieckie Smi 35 zdjete w okolicy. Wyciagnelismy jakies 70 szt, i odechcialo nam sie kopac, bo ciagle wylazily nastepne, musialo ich tam byc dobre kilaset sztuk. Wszystkie byly pozbawione zapalnikow.
Na niezdjete, cale pole minowe tez jeszcze nie natrafilem, najwyzej pojedyncze sztuki.
Pozdrawiam - jankos.
Napisano
Witam!!!

PANOWIE ZACZYNA SIE ROBIC NIEBEZPIECZNIE. ZARAZ W POROZUMIENIU Z ADMINEM USUNIEMY TEN POST!!!

Bez zadnych miejsc i rozbrajania.
Krzyczalem specjalnie jako umowny kontroler tematu rozrywek.

Z powazaniem vonadamski
Napisano
Prosze sie nie stresować kolego vonadamski , nie zamierzam sie bawić minami czy innym tego typu ozrywkowymi" znaleziskami , które jak można przeczytać wyżej są dość często spotykane . Pytanie , przynajmniej moje , nie ma na celu umyślnego szukania min w ewentualnie wskazanych miejscach , wręcz przeciwnie !
azbest
Napisano
Panowie w swoim czasie będąc w armi byłem saperem.Niewiem czy wiecie jak wyglada wybuch 100g trotylu a co dopiero miny która ma kilka kilo materiału wybuchowego.Zabawa minami jest cholernie rozrywkowa.......Lepiej omijać z daleka.Szpece od rozbrajania kończą jak ten w piwnicy.
To tyle.
Napisano
Witam!!!

Ja sie nie stresuje tylko informuje. Stres jest mi obcy kto mnie zna osobiscie ten wie o czym mowie szczegolnie w tym przy okazji tego tematu:D

Z powazaniem vonadamski
Napisano
w czasie swoich poszukiwań nie natrafiłem (na szczęście} na to paskudztwo, ale chce wspomniec o jeszcze o jednej bardzo paskudnej odmianie min: tzw miny-pułapki.trzeba sie liczyć zawsze z jednym:pod taką odkopaną minką może być jeszcze jedna.Dlatego nawet jeżeli trafi mi sie takie znalezisko to sapereczką grzecznie zakopuje dołeczek.jest jeszcze tyle rzeczy do odkrycia.
Napisano
Okej , dzieńki za radę w sprawie min piętrowych " .Zgadzam się oczywiście z opinią , że takie rzeczy są dla saperów .Nieraz już człowiek wyleciał , nie podoba mi się taka przygoda !Panie vonadamski , mam nadzieję kiedyś poznać pana osobiście , bo jestem nowy i mało oblatany w tym towarzystwie .
azbest
Napisano
Są jeszcze w Polsce aktywne miny porcelanowe ,trudne do wykrycia i stanowiące duże zagrożenie .Przy okazji szukanie min metalowych można i na takie niespodzianki trafić. Wiem że jeszcze parę lat temu te miny wybuchały i raniły poważnie ludzi .Najlepiej jest omijać te żeczy z daleka .
Napisano
Rapid, a gdzie ty widziales w Polsce miny porcelitowe, bo ja do tej pory widzialem tylko jedna taka, na polce u kolesia, a poza tym jak mowie mina porcelitowa, to wiele osob nie wie o co chodzi, mimo ze sa to starzy zbieracze, ktorzy szukaja dlugie lata na terenie calej Polski, a na widok ich kolekcji, niejednemu by oko zbielalo...
Pozdrawiam - jankos.
Napisano
Witam!!!

Bylo wiele min na ktore wykrywacze nie dzialaly. Jedno jest pewne jest to niebezpieczne i zgubne ustrojstwo. Choc w ziemi nie tylko to nas boli gdyz jest kupa innego zelastwa ktore moga nas zaskoczyc. To tak apropos min pullapek i roboty okopowej.

Z powazaniem vonadamski
Napisano
Ja chciałem zaznaczyć, że obawy Kolegi Vonadamskiego nie były słuszne. NIE MAM ZAMIARY WYKOPAĆ SOBIE PARU TALERZY", o to czy ktos znalazł jakieś w okolicach Białegostoku pytałem tylko z ciekawości! Pozdrawiam! Łukasz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie