Muszkieterka Napisano 2 Styczeń 2005 Autor Napisano 2 Styczeń 2005 Witajcie,mam problem. Ładnie odczyszczoną stalową łuskę (kielich szrapnela) pomalowałam Cortaninem, ale minęło kilka tygodni, a już widoczna jest na jej całej powierzchni rdza. O dziwo stała w suchym miejscu.Poradźcie,Jak zabezpieczyc żelazo przed ponowną korozją?Pozdrawiam wszystkich, Muszkieterka.
bocian1 Napisano 2 Styczeń 2005 Napisano 2 Styczeń 2005 Witam!Ja osobiście od lat stosuję do zabespieczeń parafinę(zwykła świeca)rozpuszczoną w benzynie ekstrakcyjnej,całość pokryć pędzlem i przetrzeć szmatką.Można taż podgrzać wosk aż się rozpuści nanieść pędzlem a nadmiar później usunąć szmatką.Jak dotąd jeszcze się nie zawiodłem.Pozdr. Szęśliwego Nowego Roku!
barteks Napisano 2 Styczeń 2005 Napisano 2 Styczeń 2005 Cortaninem zadziałałem raz i chyba wystarczy.Rdza nie wyłazi, ale sam środek wysechł chyba po tygosdniu, choć rura od panzerfausta,którą potraktowałem Cortaninem brudzi jeszcze teraz.
Gewer Napisano 3 Styczeń 2005 Napisano 3 Styczeń 2005 Witam ja Cortanin stosowałem do swojego mauserka wyszedł pięknie.Zeby nie wychodziła rdza jest na to cymes który podsunoł mnie przypadkiem rusznikarz w sklepie mysliwskim gdy chciałem kupić oksydę na zimno.Owy cymes polega na tym zeby po wyschnięciu przedmiotu potraktowanego Cortaninem, nalezy przedmiot przetrzeć wilgotną szmatką tak aby nie była czarna :), dobrze go potem do sucha wytrzeć i na tak przygotowany przedmiot nałozyć wazeline techniczną lub jaki kolwiek smar zostawić natłuszczony przedmiot na dzień a następnie zetrzeć nadmiar smaru.Robiłem to już wiele razy i na przedmiotach tak potraktowanych nie wyszła zadna rdza.Pozdr. Gewer
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.