Skocz do zawartości

Tajemnice II WŚ, skradli, ukryli a ja szukam...

azja-ta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Interesują mnie działania Werwolfu na terenach Warmii a dokładniej okolice Brodnicy, Iławy, Lubawy, Działdowa oraz Nowego Miasta Lubawskiego. Wiadomym mi jest, że na tych terenach działały grupy, które zajmowały się ukrywaniem wartościowych przedmiotów w piwnicach domów, które później wysadzali w powietrze bądź podpalali. Dla lepszego zainteresowania tematem przyznam się, że odnalazłem jedno takie miejsce. Najbardziej wartościowym przedmiotem była jednokilogramowa srebrna taca. Może to błąd, że informuję o takim fakcie ale chodzi mi o dotarciu do osób, które były świadkami takich zdarzeń a nie zdają sobie sprawy co w zasadzie widzieli. Pewna osoba do której dotarłem była przekonana, że niemcy przed wkroczeniem wojsk radzieckich zwozili do piwnic nie istniejącego już pałacyku amunicję a później ją wysadzili. Ja osobiście stwierdziłem, że nie była to amunicja. Pozdrawiam i czekam na kontakt osób zainteresowanych moją działalnością.
  • 7 months later...
Napisano
Wiem, że wyżej opisana informacja zamieszczona była ponad rok temu, ale zainteresowała mnie bardzo. Pochodzę z Brodnicy (kujawsko-pomorskie) i historia miasta oraz okolicznych terenów jest mi dobrze znana, jednak nigdy nie słyszałem o działaniach Werwolfu w tych okolicach. Jedyny znany mi przypadek to akcja na pograniczu Belgii oraz w mieście Aachen (Akwizgran).

Okolice Brodnicy, Jabłonowa Pomorskiego oraz Wąbrzeźna są mimo to bardzo interesujące. Było tu trochę września, w 45 - tym wycofywała się spod Sierpca Spadochronowa Dywizja Pancerna Hermann Göring"...jest jeszcze wiele ciekawych miejsc, o których można by opowiadać.

Pozdrawiam
Marcin
Napisano
Witam.
W ramach podanego postu mam zapytanie do azja-ty: czy w swoich poszukiwanich nie natrafiłeś na jakieś informacje na temat działań wilkołaków" na granicy dolnego śląska i wielkopolski a dokładniej rzecz ujmując w oklicy Rawicza (miejscowość pomiędzy Trzebnicą a Lesznem lub szerzej miedzy Wrocławiem a Poznaniem). Pare lat temu czytałem pewną pozycje książkową, ktorej tytułu za Boga nie potrafie sobie przypomnieć o zrzucie bodajrze 11 spadochroniarzy po przejściu frontu na tereny rawickie. Jak byś coś wiedział to daj znać lub odpisz

Na marginesie tego zrzutu spadochroniarzy - dotarłem do informacji,że nastapiło wykrycie takowego zrzutu i nastąpiła natychmiastowa obława w trakcie której ujęto 10 skoczków (żołnierzy?), których niezwłocznie rozstrzelano.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie