Skocz do zawartości

Mapy?

Noir

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam pytanko?
...na mapach polski mozna zauwazyc miejsca oznaczone fioletowymi obramowkami z napisem:obszar zamkniety

Pytanie moje brzmi:czy miejsca oznaczone w ten sposob to poligony lub inne obiekty WP,a moze ma to jakies inne znaczenie?

pozdrawiam
Napisano
A z ktorego roku sa mapy ?
Mogły być to poligony , jednostki wojsowe, a na mapach lotniczych tereny z zakazem wykonywania lotów cywilnych.
pzdr jack61
Napisano
Zwykły jak zykły: Atlas samochodowy Polski 1:200 000 wydany przez Polskie Przedsiębiorstwo Wydawnictw Kartograficznych. Tak to są lub w wtedy (2000r.) były większe poligony wojskowe w Polsce.
Napisano
jest to atlas samochodowy z wydawnicwtwa Copernicus,a legenda mowi ze jest to granica obszarow zamknietych.
Napisano
Widziałem ten Atlas, ogólnie niezły....a pamiętam te czasy z tabl. zakaz fotografowania na każdym moście i kładce, łza się w oku kręci.....
Jest tak jak mówisz, to poligony. Być może niektóre to może być coś innego (ale też obszary wojskowe) ale juz nie pamiętam. Z tym że tych naprawdę tajnych i małych obszarów tam oxczywiście nie ma :)
pzdr
Napisano
Nie mogę go sobie obejrzeć - dzisiaj wszędzie remanenty.
Te same wydawnictwa raz wydają lepsze raz gorsze atlasy,
w zależności z jakiego (czyjego) podkładu używają.
Dobrym sprawdzianem są linie kolejowe kończące się w lesie...
Wbrew pozorom co raz rzadziej zaznaczane.
Szosa od Jarosławca via Wicko Morskie do Ustki wiodąca przez
poligon, raz jest zaznaczana jako ogólnodostępna, czasem
zaznaczona jako nieprzejezdna (zgodnie z prawdą), a czasem
po prostu nie istnieje. (2004 rok! - trzy różne atlasy).
Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie