naja Napisano 30 Grudzień 2004 Autor Napisano 30 Grudzień 2004 Poszukuję wszelkich informacji (może być również literaura obcojęzyczna) na temat walk w styczniu i w lutym 1945r. grupy Sachsenheimer" i 74 Korpusu 6 Armii 1 Frontu Ukraińskiego na terenie powiatu średzkiego. Może ktoś chce się podzielić własnymi wiadomościami z poszukiwań na terenie w/w powiatu? :) Z góry dziękuję i pozdrawiam!
past Napisano 31 Grudzień 2004 Napisano 31 Grudzień 2004 pisz na priva , mam dość dużo włącznie z fragmentami wspomnień uczestników , poszukaj na forum kiedyś dałem opis akcji po angielsku.
j35 Napisano 31 Grudzień 2004 Napisano 31 Grudzień 2004 Witam Past.Ja, i myślę,że inni też chętnie byśmy się dowiedzieli coś na ten temat.Pzdr. i wszyskiego NAJ w nowym roku.Jarek
past Napisano 1 Styczeń 2005 Napisano 1 Styczeń 2005 opis akcji wkleiłem chyba z rok albo dwa temu w tym forum po angielsku , nie chciało mi się tłumaczyć , dodatkowo mozna o tym poczytać w którymś z Eksploratorów" chyba z 1999 roku nie pamiętam , zdjęcia mostu i bunkrów umieściłem kiedyś na poszukiwanieskarbow.com , gdzieś w sieci jest nawet opis scenariusza" gry strategicznej opartego na tej akcji.
past Napisano 1 Styczeń 2005 Napisano 1 Styczeń 2005 http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=14528#14537dla leniwych :-))
naja Napisano 1 Styczeń 2005 Autor Napisano 1 Styczeń 2005 Witaj Past! Dzięki za pomoc! I wszystkiego dobrego w nowym roku!
naja Napisano 1 Styczeń 2005 Autor Napisano 1 Styczeń 2005 Może ma ktoś szersze informacje na temat ataku wojsk radzieckich na Środę Śl i rozgromienia broniących jej dywizji Sachsenheimera? Słyszałem, że gen. Max Sachsenheimer wydał w Niemczech swoje wspomnienia, czy ktoś spotkał się z tą książką? Jeżeli tak jaki jest jej tytuł, wydawnictwo, rok wydania?Natomiast strona radziecka" wydała Sbornik wojenno istoriczeskich materiałow Wielkoj Otieczestwiennoj wojny" wyp. 10-11, Moskwa 1953, schemat 18 - mówi o walkach 1 FU w dnich 8-24 luty 1945r. Może ktoś wie gdzie zdobyć powyższe materiały, bądź ma do nich dostęp? Dzięki!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.