Skocz do zawartości

Oddzialy drogowe

Gandalf de Grey

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Salve,

Byc moze powinienem dac to do dzialu identyfikacji.. a moze nie?
Otoz pytalem sie roznych madrali i nadal zaden z nich do konca sie nie wypowiedzial- to znaczy nie potwierdzil kategorycznie....
Otoz mam w reku zaswiadczenie Sekretarza Urzedu Ziemskiego na powiat suwalski ... iz znany nam osobiscie inzynier komunikacji i tu nastepuje imie i nazwisko mojego pradziadka a skonczyl on instytut kolei zelaznych w Moskwie, podczas wojny swiatowej pracowal na polnocnym froncie przy XII armii od grudnia 1915 do maja 1917 roku. Poczatkowo jako kierownik robot, a nastepnie jako naczelnik 39 i 25 oddzialow drogowych...

Teraz pytanie, ktore mnie nurtuje od dluzszego czasu - czy te oddzialy drogowe to nic innego jak oddzialy kolejowe? Czy te numery owych oddzialow odznaczja hmm co numery ilosci lokomotyw czy zupelnie czego innego, a moze pociagow pancernych...? I wreszcie czy ktos gdzies moze podac mi literature jak skonczyla ta cala XII armia carska. Wiem, ze Lotysze tam wzieli gore i...przestala istniec wraz z rewolucja bolszewicka jak i rodzaca sie do niepodleglosci Lotwa.

Pozdrawiam

Gandalf de Grey
  • 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie