Skocz do zawartości

stankiewicz -fortyfikacje

Gość pomorzak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Prosze o pomoc w odnalezieniu prac profesora STANKIEWICZA DOTYCZACYCH fortyfikacji i inne ksiazki na temat fortyfikacji pruskich.
Napisano
Mysle, ze moglby pomoc Ci kolega Piotr P. ze Swinoujscia. Przed swietami otrzymalem od niego nastepujacy email (ja akurat zainteresowalem sie stanowiskami artylerii nadbrzeznej w Gdansku-Brzeźnie):

Ksiazeczke wydano z okazji Ogólnopolskiego Zjazdu Społecznych Opiekunów Zabytków i Wojewódzkich Konserwatorów Zabytków w 80 Rocznicę powstania MW. jA kupiłem ja w siedzibie PTTK-u, w Gdyni, przy klubie MW- niedaleko od muzeum MW. O Brzeźnie w w/w publikacji nie dużo, ale jest - zreszta autorstwa śp. Biskupa. Poszukaj pod hasłem Stankiewicz Jerzy - weteran jeżeli chodzi o fortyfikację pruska, mistrz i nauczyciel Biskupa, oczywiście z PG. W jednej z jego prac kilka ładnych - z archiwum w Berlinie, baterii nadbrzeżnych w Brzeźnie, projekt nie zrealizowanego fortu ( też w Brzeźnie ) i inne, ogólne informacje. Praca to przyczynek do badań nad fortyfikacją pruska i niemiecka na ziemiach polskich?, wydana w jednym z tomów Historii Wojskowośći?? Nie pamiętam, jak nie znajdziesz, poszukam i ewentualnie prześle bliższe dane, lub skan."

Do świąt przeszukalem katalogi na Politechnice Gdanskiej i znalazlem tylko:
Średniowieczne fortyfikacje Głównego Miasta w Gdańsku", Nic nowszego niestety. Plus artykulik na 2 strony autorstwa R. Hirscha nt. umocnien w Nowym Porcie/ Gdansk. Fakt, ze szukalem tylko pod kątem art. nadbrzeznej, wiec moze bylo tam cos, co Ciebie zainteresowaloby.

I wreszcie - chcesz poważnej pracy??? To jest cos dla Ciebie wtedy. W Archiwum Panstwowym w Gdansku jest dostepnych mnostwo dokumentow. Ja odkrylem to przed kilkoma dniami doslownie, a w samym archiwum nigdy dotad nie bylem.
Szukaj pod:
Królewska Pruska Fortyfikacja w Gdańsku", (Kgl. Preussiche Fortifikation zu Danzig) okres 1649-1916, sygnatura 1121/0.
254 jednostki archiwalne do przekopania, cokolwiek to nie znaczy, musi byc tego mnostwo.
Ale jest to zinwentaryzowane i opisane.

pozdrawiam,
Michał
Napisano
Dzieki Piotrze za wszystkie informacje!
Przyznam od razu, ze temat fortyfikacje" w sumie nie lezy w moim obszarze zainteresowan, do ktorego naleza przede wszystkim Kriegsmarine (U-bootwaffe) i Luftwaffe. Niedawno doszedl do tego Gdansk, okres przede wszystkim przed- i wojenny ('45), z naciskiem na dzielnice Wrzeszcz i Zaspa. Po co sie tym wszystkim interesuje (narazie bardzo po amatorsku)??? Dobre, sam nie wiem. Sprawia mi to przyjemnosc po prostu. Takze temat stanowisk artyleryjskich w Brzeźnie wypłynął jakby przy okazji, a marginesie". Stad wyplywa fakt, ze chcialbym poznac ten temat, ale bez admiarowych" poszukiwan w temacie w sumie ubocznym".

Do PANu i APG wybieram sie w przyszlym tygodniu najprawdopodobniej.
Jezeli chodzi o Stankiewicza, to nie bylem w stanie sprawdzic jego dostepnosci w PANie, bo od ponad tygodnia cos jest nie tak z ich serwerem i nie mozna przegladac spisu przez Internet.
http://tukan.bg.univ.gda.pl/PAN/vtls/polish/

A p. dr inż. arch. Robert Hirsch pracuje na mojej" Politechnice, wiec moze podsunalby mi cos...? Qrcze, mam 2 dyplomy do napisania - 1 biezacy i 1 zalegly od 1.5 roku, a ja zajmuje sie kompletnie czyms innym... ;-))) Chyba wybralem niewlasciwe kierunki studiow...

Co do APG:
Zesp.1125: Miejski Urząd Pomiarowy w Gdańsku 1928-1943, co tam jest w aszym" temacie?

I na koniec: mam artykulik Hirscha o Baterii Portowej w Nowym Porcie z jakiegos czasopisma o zupelnie innym profilu (ogolnie historia arch.) - raptem 2 strony, ale zawsze cos. Tytul Nadmorska bateria". W razie czego zeskanuje, choc przyznam ze nie zrobie tego od reki, bo skanera nie mam, ani nawet znajomego po reka z takowym cudeńkiem :-(((

pozdrawiam serdecznie,
Michał

PS> Napisalem tutaj, a nie na priv, bo moze ktos jeszcze skorzysta lub sie dołączy?
Napisano
Aha, BAS 23, ktory to? W posiadanym przeze mnie artykule o BASach go nie ma. Moze chodzi o inny (25 - Sianki/Stogi)???
Artykul pochodzi z Morza, statki i okrety" nr 3/98.
Napisano
To jeszcze raz ja... cos nie moge skonczyc.

A to moze jest w czyms przydatne???
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/karta.php?arch=10&zesp=1026&cd=0

Napisano
w ostatniej Fortecy , jest artukuł o 27 BAS-ie z Helu - a nie o 23 - którego jestem również współautorem - to tak na marginesie
Napisano
szanownego w/w kolegę, za popełniony bład - w numeracji- i za pominięcie ..."
przepraszam
pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie