Gość Napisano 1 Styczeń 2003 Napisano 1 Styczeń 2003 Prosze o pomoc w odnalezieniu prac profesora STANKIEWICZA DOTYCZACYCH fortyfikacji i inne ksiazki na temat fortyfikacji pruskich.
Gość Napisano 1 Styczeń 2003 Napisano 1 Styczeń 2003 Mysle, ze moglby pomoc Ci kolega Piotr P. ze Swinoujscia. Przed swietami otrzymalem od niego nastepujacy email (ja akurat zainteresowalem sie stanowiskami artylerii nadbrzeznej w Gdansku-Brzeźnie):Ksiazeczke wydano z okazji Ogólnopolskiego Zjazdu Społecznych Opiekunów Zabytków i Wojewódzkich Konserwatorów Zabytków w 80 Rocznicę powstania MW. jA kupiłem ja w siedzibie PTTK-u, w Gdyni, przy klubie MW- niedaleko od muzeum MW. O Brzeźnie w w/w publikacji nie dużo, ale jest - zreszta autorstwa śp. Biskupa. Poszukaj pod hasłem Stankiewicz Jerzy - weteran jeżeli chodzi o fortyfikację pruska, mistrz i nauczyciel Biskupa, oczywiście z PG. W jednej z jego prac kilka ładnych - z archiwum w Berlinie, baterii nadbrzeżnych w Brzeźnie, projekt nie zrealizowanego fortu ( też w Brzeźnie ) i inne, ogólne informacje. Praca to przyczynek do badań nad fortyfikacją pruska i niemiecka na ziemiach polskich?, wydana w jednym z tomów Historii Wojskowośći?? Nie pamiętam, jak nie znajdziesz, poszukam i ewentualnie prześle bliższe dane, lub skan."Do świąt przeszukalem katalogi na Politechnice Gdanskiej i znalazlem tylko:Średniowieczne fortyfikacje Głównego Miasta w Gdańsku", Nic nowszego niestety. Plus artykulik na 2 strony autorstwa R. Hirscha nt. umocnien w Nowym Porcie/ Gdansk. Fakt, ze szukalem tylko pod kątem art. nadbrzeznej, wiec moze bylo tam cos, co Ciebie zainteresowaloby.I wreszcie - chcesz poważnej pracy??? To jest cos dla Ciebie wtedy. W Archiwum Panstwowym w Gdansku jest dostepnych mnostwo dokumentow. Ja odkrylem to przed kilkoma dniami doslownie, a w samym archiwum nigdy dotad nie bylem.Szukaj pod:Królewska Pruska Fortyfikacja w Gdańsku", (Kgl. Preussiche Fortifikation zu Danzig) okres 1649-1916, sygnatura 1121/0.254 jednostki archiwalne do przekopania, cokolwiek to nie znaczy, musi byc tego mnostwo.Ale jest to zinwentaryzowane i opisane.pozdrawiam,Michał
Gość Napisano 2 Styczeń 2003 Napisano 2 Styczeń 2003 Dzieki Piotrze za wszystkie informacje!Przyznam od razu, ze temat fortyfikacje" w sumie nie lezy w moim obszarze zainteresowan, do ktorego naleza przede wszystkim Kriegsmarine (U-bootwaffe) i Luftwaffe. Niedawno doszedl do tego Gdansk, okres przede wszystkim przed- i wojenny ('45), z naciskiem na dzielnice Wrzeszcz i Zaspa. Po co sie tym wszystkim interesuje (narazie bardzo po amatorsku)??? Dobre, sam nie wiem. Sprawia mi to przyjemnosc po prostu. Takze temat stanowisk artyleryjskich w Brzeźnie wypłynął jakby przy okazji, a marginesie". Stad wyplywa fakt, ze chcialbym poznac ten temat, ale bez admiarowych" poszukiwan w temacie w sumie ubocznym".Do PANu i APG wybieram sie w przyszlym tygodniu najprawdopodobniej.Jezeli chodzi o Stankiewicza, to nie bylem w stanie sprawdzic jego dostepnosci w PANie, bo od ponad tygodnia cos jest nie tak z ich serwerem i nie mozna przegladac spisu przez Internet.http://tukan.bg.univ.gda.pl/PAN/vtls/polish/A p. dr inż. arch. Robert Hirsch pracuje na mojej" Politechnice, wiec moze podsunalby mi cos...? Qrcze, mam 2 dyplomy do napisania - 1 biezacy i 1 zalegly od 1.5 roku, a ja zajmuje sie kompletnie czyms innym... ;-))) Chyba wybralem niewlasciwe kierunki studiow...Co do APG:Zesp.1125: Miejski Urząd Pomiarowy w Gdańsku 1928-1943, co tam jest w aszym" temacie?I na koniec: mam artykulik Hirscha o Baterii Portowej w Nowym Porcie z jakiegos czasopisma o zupelnie innym profilu (ogolnie historia arch.) - raptem 2 strony, ale zawsze cos. Tytul Nadmorska bateria". W razie czego zeskanuje, choc przyznam ze nie zrobie tego od reki, bo skanera nie mam, ani nawet znajomego po reka z takowym cudeńkiem :-(((pozdrawiam serdecznie,MichałPS> Napisalem tutaj, a nie na priv, bo moze ktos jeszcze skorzysta lub sie dołączy?
Gość Napisano 2 Styczeń 2003 Napisano 2 Styczeń 2003 Aha, BAS 23, ktory to? W posiadanym przeze mnie artykule o BASach go nie ma. Moze chodzi o inny (25 - Sianki/Stogi)???Artykul pochodzi z Morza, statki i okrety" nr 3/98.
Gość Napisano 2 Styczeń 2003 Napisano 2 Styczeń 2003 To jeszcze raz ja... cos nie moge skonczyc.A to moze jest w czyms przydatne???http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/karta.php?arch=10&zesp=1026&cd=0
Gość Napisano 2 Styczeń 2003 Napisano 2 Styczeń 2003 w ostatniej Fortecy , jest artukuł o 27 BAS-ie z Helu - a nie o 23 - którego jestem również współautorem - to tak na marginesie
pp Napisano 3 Styczeń 2003 Napisano 3 Styczeń 2003 szanownego w/w kolegę, za popełniony bład - w numeracji- i za pominięcie ..." przepraszampozdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.