Skocz do zawartości

Jak zrobic cewke do wykrywacza p.i

wnusio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
im mniejsza cewka tym zasięg mniejszy ale czułość na mniejsze przedmioty większa im większa cewka tym zasięg większy ale czułość na mniejsze przedmnioty mniejsza. poza tym najlepsza cewka jest taka jak producent zaleca czyli 25cm średnicy. zależy co chcesz szuakać meonety to cewka przydała by sie ok 7 -10 cm militaria to cewka od 25 do 30 cm
Napisano
cewkę robisz tak: bierzesz wiaderko plastikowe np po śledziach robisz małym gwoździem dziurkę jak najbliżej góry wiaderka. bierzesz drut miedziany 0,8mm wkładasz do środka wiaderka przez dziurkę ok 20cm zaplontujesz o coś co nie pozwoli sie temu drutowi przecisnąć przez dziurkę. potem nawijasz wkoło 20 zwojów zwój przy zwoju. jak nawiniesz 20 zwojów robisz następną dziurkę tuż za ostatnim zwojem przedziewasz drut do środka i naciągasz mocno i oplątujesz żeby był cały czas dobrze naciągnięty.
bierzesz potem lakier i malujesz ile razy ci się podoba :)
gdy lakier wyschnie to bierzesz nóż i wsadzasz pod cewkę i okrawasz dookoła. w miejscu gdzie była dziurka musisz cewkę lekko owinąć izolacją aby ten drut co był w dziurce dalej się nie odrywał od cewki. wyciągasz druty z dziurek i powoli ściągasz cewkę z wiaderka. malujesz jeszcze raz od wszystkich stron lakierem. masz już cewkę możesz ją wsadzić do rurki lub zrobić jakąś konstrukcję do tej cewki. !!!!!!ważne!!!!! jak chcesz podłączyć cewkę do wykrywki musisz zedrzeć z drutu warstwę lakieru. po prostu bierzesz drut kładziesz na stole i ździerasz ostrzem noża ten lakier. ja robiłem cewkę i nie chciała dziąłać dopiero jak zerwałem ten lakier to działa, to cały opis jak masz pytania to pisz na e-meila
Napisano
nie wiem nigdy takiej nie robiłem ale goście ówią że zasięg trochę wzrasta czyli o jakieś 5cm czyli 1 zł z 20 kilku cm powinnoi łapać jak chcesz dokładnie wiedzieć to poszukaj na forum www.poszukiwanieskarbów.com/forum
  • 2 weeks later...
Napisano
soda do kazdego wykrywacza ma byc wodoszczelna(!)najlepiej schowana w plastikowej rurce (zakupisz w sklepie elektrycznym)do sondy o sr.40 cm dlugosc rurki to 125cm.Znajdz wczesniej cos na czym ma zastygnac po podgrzaniu.Nadaje sie do tego pokrywa z plastikowej beczki 120l.Rurke podgrzewasz parą z czajnika wpyszczajac do niej pare.Robi sie tak miekka ze mozesz uformowac koło.Warunek .Musi byc cienka.Jak masz kolo to robisz złaczke z nieco grubszej tez wyginajac ja.uchwyt na koncu.Wycinasz mała szczeline zebys mógł wszyc do srodka drut.Do (fi)40 cm jest to 11 zwoi drut 0,6mm.Moj na niej bierze wszystko.Zalezy tez od czułosci wykrywacza.1 grosz z 16 cm.pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie