wons Napisano 11 Grudzień 2004 Autor Napisano 11 Grudzień 2004 miłej lektury ;)DAWNE WOJNY... więc dawniej to były wojny o wiele lepsze niż teraz,W pożółkłych pamiętnikach czyta się o tym nierazJak szwadrony huzarów przed wyruszeniem w poleCzyściły buty pastą, pucowały kaski sidołem, A potem dalej do bitwy, a pan rotmistrz na czele,A wokół grają kapele, a w górze warczą szrapnele, A z lasu z furkotem chorągwi wyjeżdża nieprzyjaciel A panny w oknach dworków podżegają: - W ucho go Maciek!A potem jak się nie skłębi! Różne potyczki, podchody,Ten tego płazem po plecach, ten tego za łeb i do wody,Jeden drugiego posadził pupą w kolczaste druty,Zwiadowcy śpiącym saperom siusiają przez figle w buty, Dalej-że kuchnię zdobywać! Zawieja sosów, bigosów,Pułkownik bośniackich szanserów drze się, wrzucony w rosół!Bateria armat huknęła, a kanonierzy jak dzieci-Gdy im zabrakło pocisków, ładują wszystko jak leci:Stare onuce, króliki, asystentkę pułkowego psychiatry,Zapasy kwaśnego mleka, ordery i zawartość latryn!A tu już tymczasem trębacze specjalny hejnał zagrali,Bo teraz - zgodnie z konwencją - należy gwałcić i palić!Panienki poodkładały na chwilę robótki i wiersze:- O której dzisiaj gwałcenie? Od dwunastej do wpół do pierwszej!Po gwałceniu - ogólne palenie! Ci palą jakieś biskupstwoCzy zamek, inni fajeczki, inny znów palnął głupstwo,Znowuż inny w łeb sobie palnął... Ot, takie normalne igraszki. Gdzie indziej szpiega wieszają, wsadziwszy mu stryczek pod paszki,A ten się tarza po ziemi, całuje oprawców w nagniotki, I błaga: - Za szyję wieszajcie, boja mam cholerne łaskotki! Aż w końcu rozbrzmiewa sygnał na mycie zębów i nóżek,I wszyscy okropnie zmęczeni czym prędzej włażą do łóżek. ... mój dziadzio także był kiedyś CK-austriackim dragonem,Mnie oczywiście jest lepiej, atomówkę mam na obronę, Ale mnie czasem tęsknota za starą Austrią dogania, Z której już nic nie zostało. Oprócz austriackiego gadania. Maciej DębskiZnaleione w internecie.Pozdr. WoNsYY!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.