chroberek Napisano 12 Grudzień 2002 Autor Napisano 12 Grudzień 2002 Czy ktoś wie co to za moneta?Pewnie jakiś denar, ale jaki?Za pomoc z góry dziękuję.
Gość Napisano 12 Grudzień 2002 Napisano 12 Grudzień 2002 Mi to wygląda na denar krzyżowy (czyli tak ok. X - XI w), chociaż nie jestem na 100% pewien. Z krzyżówkami jest ten problem, że dużo z nich znanych jest w pojedynczych egzemplarzach. Popytam wśród znajomych archeologów. Tak czy inaczej gratuluję znaleziska.
chroberek Napisano 12 Grudzień 2002 Autor Napisano 12 Grudzień 2002 Szkoda że awers jest dość słaby. Jest na nim jakaś postać coś trzymająca w rękach. Dziękuję za zainteresowanie się tematem.
Gość Napisano 12 Grudzień 2002 Napisano 12 Grudzień 2002 Moim zdaniem jest to jakiś denar książęcy z XII wieku; książę trzyma w jednej ręce miecz a w drugiej coś".Przejrzałem kilkanaście katalogów i książek o monecie średniowiecznej ale nie znalazłem analogii. Być może jest to bardziej moneta z kręgu niemieckiego niż polskiego.
chroberek Napisano 13 Grudzień 2002 Autor Napisano 13 Grudzień 2002 Do Raneda.Dziękuję za sugestie.Również moim zdaniem należy odrzucić Polskę jako miejsce bicia tego denara.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.