Skocz do zawartości

MACIEJOWICE 1794

SZZ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tak, byłem tam swego czasu z kolegą.
Wypad określić mogę jednym słowem - porażka.
Na otarcie łez chcieliśmy chociaż zwiedzić tamtejsze muzeum, ale akurat było nieczynne ze względu na jakieś wybory.
Niepowiodło nam się na pewno po części z naszej winy - nie studiowaliśmy tematu tak wnikliwie i szczegółowo, jak należałoby, mieliśmy nadzieję, że po prostu pojedziemy i coś się trafi. Z insurekcji nie trafiło się nic :(.

Zachęcam maciejowickich" poszukiwaczy do dzielenia się spostrzeżeniami, tzn. jednym słowem przyłączam się do prośby SZZ.

Pozdrawiam,
RG42
Napisano
Witam,
a w jakim rejonie zwiedzałeś" - jeżeli to nie tajemnica - że nic nie wyszło z insurekcji. Działałeś może w rejonie Oronnego? W muzeum na maciejowickim rynku są lufy trzech karabinów znalezione podczas kopania fundamentów pod stodołę w Oronnem - razem ze szczątkami trzech żołnierzy.
Pozdrawiam,
SZZ
Napisano
Witam,
a Ciebie SZZ cały czas ciągnie na Maciejowice ........

Ja szukałem z efektami totalnie ZEROWYMI. słyszałem że niestety na najciekawszych miejscach została przeprowadzona niwelacja terenu i aktualnie trzeba by zejść jakieś 1,5-2 metry poniżej poziomu aktualnego ziemi żeby sieknąć jakiegoś konkretnego fanta .....w/g mnie to może być prawda bo dosyć dużo wyjazdów poświęciłem na ten rejon i dałem sobie spokój z powodu totalnie zerowych efektów .

PZDR PATRON
Napisano
do PATRONA
Miło mi, że znowu ujawniłeś się na forum i wypowiedziałeś się jak zwykle kopmetentnie.
Czy wiesz może kto i kiedy przeprowadził tą niwelację? Czy zrobili to jeszcze Zamojscy, czy miało to już miejsce w czasach ludowej ojczyzny?
Pozdrawiam:-)
SZZ
Napisano
Witam!
Naprawdę nic nie wiecie? Czy pochwalić się nie chcecie?
A moze ktoś szukał na trasie ucieczki niedobitków z pola bitwy?
Pozdrawiam;)SZZ
Napisano
Witam.

Przepraszam, że nie odpowiadałem.
Ostatnio nie mam dostępu do Internetu.
Szukałem na polach pod lasem przed Maciejowicami (jadąc od Warszawy) oraz za Maciejowicami - o ile mnie pamięć nie myli, to były właśnie owe Oronne.
Jak już pisałem - efektów brak.

Pozdrawiam,
RG42
Napisano
Trasa zejścia z pola walki jest schodzona ,zresztą jak kolega wspomniał niwelacja terenu !Wiem że ostatnio miejscowe muzeum strasznie gania poszukiwaczy -cynk dostałem od znajomka z Puław który nadział się na pracownika muzeum i podobno niebyło to zbyt miłe .
Pozdrawiam
Napisano
Witam,
czy były z terenu Maciejowic jakieś ciekawe znaleziska?
Nie interesuje mnie kto i gdzie, ale co znaleziono.
Myślę, że nie powinno to być tajemnicą skoro teren jest wyeksploatowany a pracownicy muzeum gonią z pobojowiska.
Czy muzeum wzbogaciło się o jakieś nowe znaleziska?
Kiedy byłem tam w 1994 r. - były tylko trzy lufy karabinów i kilka kulek.
Pozdrawiam,
SZZ

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie