Skocz do zawartości

Co wybrać??

Gość J

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ponieważ mało kto zagląda na forum Sprzęt poszukiwaczy" zmieszczę też tu swoje zapytanie.
Mój znajomy archeolog ma problem. Otóż chciałby mieć sprzęt, który pozwoli mu wykryć pozostałości po starych brązach (utleniony brąz, czy coś takiego). W sumie to nie ma tam za dużo metalu i zwykły wykrywacz raczej tego nie chwyta. Zdecydowany jest na sprzęt z górnej półki i chciałby znać opinie na temat takich sprzętów jak: Minelab Explorer XS oraz Fisher m-scope CZ-7a Pro. Interesowało by go też wykrywanie cegieł i fundamentów. Czekam na opinie o w/w sprzęcie i ewentualnie o opinie o innym dostępnym. Oczywiście ma też odpowiednie próbki w celu sprawdzenia działania, ale chciałby się najpierw zorientować w temacie - jest zupełnym leszczem.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
Napisano
Witam!!!

Jestem w posiadaniu M.E.XS. jednak nie mialem nigdy doczynienia z utlenionym brazem:D. Cegiel ani fundamentow tez nim nie wykryje. Jesli chodzi jednak o monety , metale kolorowe to jesli jest cos lepszego to ja nigdy saperki w reku nie trzymalem!:D

Z powazaniem vonadamski
Napisano
Pracuje na Fisher CZ-7a Pro ale nigdy nie mialem okazji sprawdzic jak by sie zachowywal w sytuacji jaka opisales. Ogolnie moge powiedziec tyle o tym wykrywaczu jak dla mnie to jest za drogi w stosunku do osiagów. Znakomicie nadaje sie do drobnych malych przedmiotów, ale jest zle wyważony i cholernie energochłonny. Poza tym dla poczatkujacego jest to sprzet bardzo trudny, nie w obsludze, ale dlugo trzeba z nim pochodzic. Myslalem nawet o zmianie na Explorera XS. pozdrawiam
hawk21
Napisano
Chodze półtora roku na EXPLORER XSi stwierdzam, że szuka głębiej niż SPEKTRUM XLT mojego kolegi. Jest troszkę gorszy w poszukiwaniu monet typu denarki, halerzyki (maluśkie), lecz we wszystkim innym go przewyższa, poczawszy od boratynek, przez brązy, kończąc na militariach i świetnie pracuje na grubo zaoranych polach, gdzie inne wykrywacze maja problemy. Niestety nie miałem okazji porównac go CZ 7a Pro. Jeżeli chodzi o kamienie cegły itp. to jest wstanie je wyczuć, lecz problemem jest interpretacja takich sygnałów ( porównywalne z zakłuceniami typu śmieci). Ale wszystko jest kwestią doświadczenia i ustawienia sprzętu.
Pozdrawiam.
Napisano
Dosyć skutecznie wyszukuję pozostałości ceramiki zwłaszcza glinianej przy użyciu odpowiednio wyregulowanego Whitesa 5900 w trybie all metal statyczny.
Mrand

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie