Gość Napisano 13 Luty 2002 Napisano 13 Luty 2002 Szukam źródeł mówiących o niemieckim poligonie rakietowym o kryptonimie Heidekraut (Bory Tucholskie, Wierzchucin). Interesuje mnie wszystko - zachodnie i polskie książki, zdjęcia, filmy video :) - cokolwiek więcej niż trzy zdania o przeniesionym tam 709 batalionie rakietowym Tollera. Może ktoś coś ma? Już naprawdę się poddaję i pozdrawiam Wojtek
mm7600 Napisano 22 Grudzień 2002 Napisano 22 Grudzień 2002 To okolice Wierzchucina i Lniana na teren poligonu odchodziła bocznica kolejowa. Zresztą 709 BR był o ile dobrze pamiętam przeniesiony tam w roku 44, z okolic Sarnak na Polesiu, później został wycofany gdzieś za Odrę.
Gość Napisano 27 Grudzień 2002 Napisano 27 Grudzień 2002 Gdzie był poligon, to ja wiem, teren znam dość dobrze. 709 nigdy nie stacjonował w Sarnakach ani Bliźnie, a w samych Borach tylko chwilę - był to zbyt odległy punkt do testowania rakiet Rheinbot, dlatego przeniesiono go na południe, bliżej poligonu w rejonie Warty (gdzie był, nie wiem)- celu strzelań. Trafił do Drogosławia, na południe od Bydgoszczy, a potem brał udział w ostrzale Antwerpii.Mnie interesują źródła dot. centrum Heidekraut (brzeg jeziora Suchom; miejscowość Lindenbusch - czyli Wierzchucin itd.)i strzelań V-2pozdrWojtek
Gość Napisano 27 Grudzień 2002 Napisano 27 Grudzień 2002 Proponuje ci kontakt z adminem strony www.v2rocket.com Gosc nazywa sie bodajze Tracy Dungeon, i ma naprawde olbrzymia ilosc materialow dotyczacych niemieckiej broni rakietowej. Ja robilem dla niego zdjecia pozostalosci niemieckich instalacji w Bliznie,w rewanzu dostalem naprawde wartosciowe informacje. Na tej stronie funkcjonuje jeszcze forum dyskusyjne, sa na nim ludzie z calego swiata, dziennie przychodzi nawet kilkadziesiat maili. Wszystko oczywiscie po angielsku.Pozdrawiam - jankos
Gość Napisano 31 Grudzień 2002 Napisano 31 Grudzień 2002 Gadałem już z gościem nt. dziwnie skróconego zbiornika na tlen do V-2 znalezionego w stodole u mieszkańca Lisin w Borach. Pomógł, ale o H. - nic.pozdrWojtek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.