Skocz do zawartości

Heidekraut

Gość wojwoj

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Szukam źródeł mówiących o niemieckim poligonie rakietowym o kryptonimie Heidekraut (Bory Tucholskie, Wierzchucin). Interesuje mnie wszystko - zachodnie i polskie książki, zdjęcia, filmy video :) - cokolwiek więcej niż trzy zdania o przeniesionym tam 709 batalionie rakietowym Tollera. Może ktoś coś ma?
Już naprawdę się poddaję i pozdrawiam
Wojtek
  • 10 months later...
Napisano
To okolice Wierzchucina i Lniana na teren poligonu odchodziła bocznica kolejowa. Zresztą 709 BR był o ile dobrze pamiętam przeniesiony tam w roku 44, z okolic Sarnak na Polesiu, później został wycofany gdzieś za Odrę.

Napisano
Gdzie był poligon, to ja wiem, teren znam dość dobrze. 709 nigdy nie stacjonował w Sarnakach ani Bliźnie, a w samych Borach tylko chwilę - był to zbyt odległy punkt do testowania rakiet Rheinbot, dlatego przeniesiono go na południe, bliżej poligonu w rejonie Warty (gdzie był, nie wiem)- celu strzelań. Trafił do Drogosławia, na południe od Bydgoszczy, a potem brał udział w ostrzale Antwerpii.

Mnie interesują źródła dot. centrum Heidekraut (brzeg jeziora Suchom; miejscowość Lindenbusch - czyli Wierzchucin itd.)i strzelań V-2

pozdr
Wojtek
Napisano
Proponuje ci kontakt z adminem strony www.v2rocket.com Gosc nazywa sie bodajze Tracy Dungeon, i ma naprawde olbrzymia ilosc materialow dotyczacych niemieckiej broni rakietowej. Ja robilem dla niego zdjecia pozostalosci niemieckich instalacji w Bliznie,w rewanzu dostalem naprawde wartosciowe informacje. Na tej stronie funkcjonuje jeszcze forum dyskusyjne, sa na nim ludzie z calego swiata, dziennie przychodzi nawet kilkadziesiat maili. Wszystko oczywiscie po angielsku.
Pozdrawiam - jankos
Napisano
Gadałem już z gościem nt. dziwnie skróconego zbiornika na tlen do V-2 znalezionego w stodole u mieszkańca Lisin w Borach. Pomógł, ale o H. - nic.
pozdr
Wojtek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie